Sari direct la conținut

UPDATE Mihai Gadea, Mircea Badea si Radu Tudor sunt la CNA pentru prelungirea licentei audiovizuale a Antenei 3. Licenta a fost prelungita

HotNews.ro
UPDATE Mihai Gadea, Mircea Badea si Radu Tudor sunt la CNA pentru prelungirea licentei audiovizuale a Antenei 3. Licenta a fost prelungita

Mihai Gadea, Mircea Badea si Radu Tudor se aflau, marti dimineata, la CNA pentru prelungirea licentei audiovizuale a postului Antena 3. Alaturi de ei, la sedinta CNA se afla si Marius Huc, redactor-sef al stirilor Antena 3. Licenta audiovizuala a postului de stiri al trustului Intact expira luna aceasta si, pentru ca statia sa poata functiona in continuare, aceasta licenta trebuie prelungita prin decizie CNA.

  • UPDATE 11.16. Discutiile s-au incheiat, dupa multe intrebari „la fileu”, dar si dupa un schimb dur de replici intre cei de la A3 si Narcisa Iorga. Licenta Antena 3 a fost prelungita cu votul favorabil al urmatorilor membri: Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georghescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu, Radu Calin Cristea, Au votat impotriva Narcisa Iorga si Valentin Jucan.
  • Transmisia LIVE VIDEO video a sedintei CNA, via pagina de Facebook a lui Valentin Jucan, membru CNA. UPDATE Dupa votul de prelungire a licentei Antena 3, reprezentanta posturilor Intact la CNA, Mirela Bomboe, a declarat ca ea nu este de acord cu filmarea facuta de Valentin Jucan si a cerut inchiderea camerei. Laura Georgescu, presedinte CNA, a scos camera de pe laptopul colegului ei, dar Narcisa Iorga a montat camera la loc.

Broadcast live streaming video on Ustream

La inceputul sedintei erau prezenti doar opt membri CNA – limita de cvorum pentru sedintele Consiliului. Pentru a lua decizii, este nevoie de minim sase voturi in favoarea unei propuneri.

UPDATE 1 La scurt timp dupa inceputul sedintei, in sala erau prezenti 10 din 11 membri CNA. Au venit, din partea Antenei 3, si Adrian Ursu si alti angajati ai postului. Primele intrebari se leaga nu de felul cum postul abordeaza diverse subiecte – abordare care a atras si numeroase proteste publice si amenzi CNA – ci despre diversificarea grilei si invitatii din studio.

Mihai Gadea la CNA:

  • raspuns la prima intrebare din partea unui membru CNA, legata de faptul ca postul prevede, in grila depusa la CNA, mai mult continut cultural si religios: Am vrea sa ne implicam mai mult in zona culturala.
  • A fost o bucurie nationala ca romanca a ajuns in finala la Roland Garros (…) Acest eveniment era mai mult decat o transmisiune sportiva (…) Decizia a fost aceea de a ne implica mult mai mult in evenimente, de orice natura ar fi ele (…) Vrem sa acoperim si evenimente mari, in masura posibilitatilor. (…)

Adrian Ursu:

  • se pregateste diversificarea grilei de programe, in perspectiva anului viitor, cand vom fi poate mai putin incarcati de politic

Radu Tudor:

  • E o batalie pe piata televiziunilor de stiri care intr-un fel sau altul rotesc intre ele aceiasi 20-30 de invitati din zona non-politica, Presa scrisa dispare, din pacate, de aici mai putini specialisti invitati in emisiuni (…) Vom cauta nume noi (…)

Christian Mititelu, membru CNA: Daca ai aceiasi oameni, nu mai ai informare obiectiva si echilibru. Pentru ca ai aceleasi pareri. (…) E important (…) pentru perioada cand principalul subiect al emisiunilor dumneavoastra nu va mai fi in functie.

Adrian Ursu: Impresia unui numar limitat de invitati cred ca este falsa. Eu personal am avut 264 de invitati, persoane diferite, in doi ani si jumatate. In privinta pluralismului politic, cu tot respectul amintesc ca o consistenta parte a politicii a decis unilateral sa nu participe la emisiunile Antena 3. (…) Diversitatea nu numai a persoanelor prezente, ci si a opiniilor este consistenta.

Mihai Gadea: Postul nostru de televiziune transmite toate punctele de vedere ale tuturor partidelor politice. Transmite toate conferintele de presa ale partidelor (…), ale presedintelui Romaniei.

Valentin Jucan – citeste din raportul OSCE din 2013, alte documente si proteste referitoare la rolul si presiunile trustului Intact si Antena 3 asupra justitiei. Puteti oferi un punct de vedere?

Adrian Ursu: Cele pe care le-ati facut sunt referiri despre care am mai vorbit chiar aici in sedinta CNA. (…) Acum sunteti intr-o institutie care se presupune ca vegheaza ca presa din Romania sa aiba si drepturi, nu doar obligatii. Nu v-am auzit manifestandu-va ingrijorarea pentru incalcarea drepturilor presei. (…) Acolo nu era vorba doar despre Antena 3. Cand au fost abuzuri nu v-am auzit ingrijorandu-va, cand au fost presiuni nu v-am vazut luand atitudine. CNA nu este o institutie de politie, de represiune, ci una care asigura libertatea de exprimare in Romania. (…) La intrebarea „cum comentezi?”, eu atat am putut sa raspund.

Mircea Badea, vorbind despre iesirile publice alre presedintelui Basescu, premierului Tariceanu si ministrului de justitie Macovei in perioada cand Tariceanu era seful guvernului iesiri ramase nesanctionate: (…) Cred ca si noi, cetateni banali, avem dreptul la opinie.

Pentru un timp, discutia se abate, la interventia membrului CNA Radu Calin Cristea, spre chestiuni legate de implicarea sociala a postului Antena 3. Dupa zece minute:

Narcisa Iorga: (…) De ce ati venit aici?

Mihai Gadea: Mi se pare doamna Iorga, care mi-a fost producator al emisiunii, n-a raspuns domnia sa la o intrebare- de ce e inca membru al Consiliului. Pentru ca dl Tolontan a facut o dezvaluire, ca dna Iorga era membru al staff-ului de campanie a presedintelui. Eu nu dau raspunsuri pentru cei care au de raspuns la randul lor pentru ilegalitati.

Narcisa Iorga: I-am exprimat deja dl Gadea ca este o minciuna. Astept raspuns la intrebarea mea: de ce sunteti aici? (Face trimitere la o declaratie de credinta facuta de Antena 3 atunci cand a obtinut licenta acum noua ani, o compara cu lucruri spuse pe post de Mircea Badea in ultimii ani)

Mihai Gadea: (…) Daca e interogatoriu, poate e mai bine sa mergem in beciurile Securitatii. Dna Iorga se comporta ca un politruc al presedintelui Basescu.

Narcisa Iorga: Cele mai multe sanctiuni ale Antena 3 au avut legatura cu incalcarea dreptului la imagine, la lipsa informarii corecte. (…)

Narcisa Iorga: Dle director general, cum va explicati cele 175 de sanctiuni primite, majoritatea pentru incalcarea dreptului la imagine, la limbaj injurios, nerespectarea informarii corecte.

In momentul in care Narcisa Iorga spune ca Mihai Gadea ar minti in fiecare seara, Mihai Gadea: O sa va dau in judecata.

Mircea Badea: E un principiu de viata ca numai cine nu minceste nu greseste. Noi muncim mult. Multe dintre acele sanctiuni au fost contestate in instanta si de multe ori instanta ne-a dat dreptate. Acele sanctiuni au fost date in noua ani, nu cred ca e o situatie (…) scandaloasa.

Narcisa Iorga: Dle Badea, nu ma refeream la sanctiunile pentru dvs, pentru dvs sunt altele. (…)

Mircea Badea: (…) In momentul cand ma simt jefuit, pur si simplu ma indignez. Cand ma indignez, apelez la resursele mele culturale care sunt destul de vaste. (…)

Intervine Christian Mititelu, membru CNA, pentru a aplana tensiunile.

Ora 11.10 Discutiile cu reprezentantii Antena 3 s-au incheiat. Incep dezbaterile intre membrii CNA.

Christian Mititelu: Asteptam o schimbare cu aceasta prelungire de licenta. Dar felul cum analizam noi emisiunile lor nu ajuta. (…)

Narcisa Iorga: (…) Mi-e rusine ca un membru CNA ridica mingi la fileu unui post care are 175 de sanctiuni. (…) Suntem in luna iunie, avem deja 10 sanctiuni. Cand avem un post care are abateri de la puncte esentiale ale legii, dle Radu Calin Cristea, cum puteti intreba care a fost cea mai frumoasa emisiune? (…) Daca e o formalitate aceasta prelungire de licenta, faceti o scrisoare ca prelungirea de licenta se acorda pe viata. Ce e mascarada aceasta.

UPDATE 11.16. Discutiile s-au incheiat. Licenta Antena 3 a fost prelungita cu votul favorabil al urmatorilor membri: Florin Gabrea, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georghescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu, Radu Calin Cristea, Lorand Turos. Au votat impotriva Narcisa Iorga si Valentin Jucan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro