UPDATE Ministrul Energiei: Contractul de livrare carbune incheiat de Laurentiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, cu o firma de apartament din Constanta a ajuns la DIICOT
Corpul de control al ministrului energiei a efectuat verificari asupra unui contract pagubos incheiat de Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia, cu BVA Coal SRL, o firma de apartament din Constanta, pentru livrarea unei cantitati de 1,2 milioane tone de lignit. Raportul Corpului de Control a fost transmis Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a anuntat miercuri ministrul energiei Andrei Gerea.
Directorul general al companiei, Laurentiu Ciurel, a semnat la sfarsitul anului trecut un contract extrem de pagubos cu o firma de apartament din Constanta, BVA Coal SRL. Pentru a semna acest contract, Complexul Energetic Oltenia a renuntat chiar sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014.
- Citeste mai multe aici: Afaceri cu carbune in Gorj: Cum a renuntat Complexul Energetic Oltenia la o tranzactie banoasa cu autoritatile din Serbia, pentru a incheia un contract dubios cu un SRL abia infiintat
Contractul cu BVA Coal este suspendat
UPDATE „Contractul de livrare carbune cu destinatia Serbia a fost sistat o perioada, datorita unor probleme de reorganizare din partea sarba (conform unei scrisori trimise de firma BVA COAL SRL) si se incearca reluarea livrarilor in cursul lunii mai”, informeaza Complexul Energetic Oltenia in urma unei solicitari a HotNews.ro. Reprezentantii CE Oltenia mai spun ca incetarea contractului de livrare carbune cu destinatia Serbia va diminua productia la nivelul CE Oltenia cu aproximativ 700 mii tone lignit, in valoare de cca 9 mil euro.
Potrivit CE Oltenia, partea sarba a comunicat ca suspendarea contractului a fost determinata de valoarea cheltuielilor de transport care nu au putut fi evaluate, de la inceput, cu exactitate.
Pana in prezent au fost livrate cca 400 mii tone carbune, pentru care CE Oltenia a inregistrat un profit de circa 500 mii euro, mai sustin reprezentantii CE Oltenia.
„Contractul este conditionat de plata in avans pentru fiecare cantitate de carbune livrata. In cazul in care nu se efectueaza plata, nu se livreaza carbune si se aplica penalitati pentru nerespectarea prevederilor contractuale”, se mai arata in raspunsul CE Oltenia.
Culmea e ca imediat dupa sarbatorile de Paste, Ciurel a recunoscut ca este un contract pagubos pentru companie. Potrivit Agerpres, pe 15 aprilie Ciurel a vorbit la o televiziune locala despre rezilierea contractului, pe motiv ca reprezentantii societatii respective nu au achitat o noua transa de bani si nici transportatorii. Ciurel mai spunea atunci ca firma trebuia sa achite o noua transa de bani pana inainte de Paste, tranzactie care nu a fost, insa, efectuata. Din acest motiv, CE Oltenia a trecut la aplicarea de penalitati.
Prin aceste afirmatii, Ciurel isi contrazice propriile declaratii facute pe 24 februarie, in cadrul unui seminar la Bucuresti pe teme energetice. Ciurel spunea atunci ca este un contract foarte bun cel cu SRL-ul din Constanta. „Daca as putea sa semnez acest contract pe 20 de ani, la acelasi pret, as face-o fara sa ma gandesc”, a precizat Ciurel in ferbuarie.
Contractul a fost incheiat in ciuda situatiei economice dificile in care se afla CE Oltenia. Reamintim ca la Complexul Energetic Oltenia, 2.000 de angajati ai Complexului Energetic Oltenia vor fi disponibilizati.
De asemenea, angajatii Complexului Energetic Oltenia vor intra in somaj tehnic in ultimele cinci zile ale lunii mai si primele cinci din iunie, potrivit unor decizii ale conducerii societatii. In luna mai vor intra in somaj tehnic angajatii TESA si personalul operativ din cadrul societatii. Totodata, vor sta acasa si angajatii din carierele Motru, Husnicioara, Pesteana si Sucursala Electrocentrale Isalnita. Liderul sindicalistilor de la unitatea miniera Husnicioara, Rafael Norocel Ciorascu, spunea saptamana trecuta ca „hotararea a fost generata de reducerea livrarilor de carbune, dar mai ales a suspendarii contractului prin care Complexul Energetic Oltenia trebuia sa exporte in Republica Serbia 1,2 milioane de tone de lignit”.
Laurentiu Ciurel este director general la Complexul Energetic Oltenia din septembrie 2012, insa in ciuda unui management ineficient, acesta pare de neclintit de la conducere. Demiterea sa este foarte dificila din cauza sustinerii politice puternice pe care o are. El este sustinut, in primul rand, de premierul Victor Ponta. Din cauza relatiei pe care o are cu premierul, niciun ministru nu a avut curajul sa se atinga de el. Complexul Energetic Oltenia, un mamut cu 18.500 de angajati, inregistreaza pentru 2014 pierderi de milioane de lei. In plus, Laurentiu Ciurel este urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.