Sari direct la conținut

Update: Proteste internationale fata de proiectul de blocare la 2% in 2009 a contributiilor la sistemul de pensii private obligatorii din Romania

HotNews.ro

Federatia Europeana a Fondurilor de pensii (EFRP), din care face parte si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), a trimis marti o scrisoare oficiala guvernului protestand fata de proiectul de buget care prevede inghetarea la 2% in 2009 a contributiei la sistemul de pensii private obligatorii. Masura incalca statul de drept si increderea in reforma sistemului de pensii si inseamna o reducere cu 15% a pensiei private, sustine federeatia. Scrisoarea mai avertizeaza si asupra investitiilor uriase si a celor circa 1.000 de locuri de munca din aceasta industrie.

Informatia pe scurt:

  • Propunerea proiectului de buget de mentinere a contributiilor la pilonul II la 2%, in loc de 2,5% in 2009, asa cum prevede legea nr. 411/2004, taie 20% din nivelul estimat al contributiilor pe 2009 si reduce cu 15% pensia privata.
  • Federatia avertizeaza ca in aceasta industrie muncesc circa 1.000 de angajati si ca grupuri financiare europene au facut investitii masive, iar masura ar putea submina angajamentele acestora
  • Tot marti, o alta organizatie internationala din acest sector, respectiv Federatia Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii (FIAP) a tinut sa avertizeze oficial ca masura guvernului nu va face decat sa stimuleze acumularea de datorii in sistemul public de pensii

„Propunerea taie de fapt 20% din nivelul estimat al contributiilor pentru anul 2009, o cantitate mai mult decat semnificativa, care ingreuneaza dezvoltarea ulterioara a sistemului de pensii private obligatorii”, se arata in scrisoarea EFRP.

Federatia atentioneaza ca nivelul contributiilor de 2%-2,5% este oricum foarte scazut in comparatie cu alte sisteme similare din statele Europei Centrale si de Est – in Ungaria nivelul contributiilor este de 8%, iar in Polonia 7,3%.

Federatia mai citeaza cercetari academice potrivt carora diferente aparent minore in nivelul contributiilor duc de fapt la diferente uriase in termeni de capital acumulat pana la varsta pensionarii din sistemul privat.

„O contributie suplimentara de 1%, intr-o perioada de cotizare de 40 de ani, duce la o pensie privata cu 30% mai mare. Reducerea nivelului contributiilor cu 0,5% inseamna o diminuare a pensiei private cu 15%”, mentioneaza scrisoarea.

FIAP: Masura nu va face decat sa stimuleze acumularea de datorii in sistemul public de pensii

Tot marti, o alta organizatie internationala din acest sector, respectiv Federatia Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii (FIAP) a transmis o scrisoare in care face apel la guvern fata de intentia de inghetare la 2% in 2009 a contributiei la sistemul de pensii private obligatorii, masura care ar afecta atat pilonul II cat si economia nationala.

„Inghetarea contributiilor la Pilonul II de pensii private obligatorii (si mentinerea ratei contributiilor la sistemul public de pensii pay-as-you-go) nu va rezolva problema fiscal-bugetara, care este cauzata de erodarea activelor din sistemul public de pensii. Dimpotriva, aceasta masura nu va face decat sa stimuleze acumularea de datorii in sistemul public de pensii si astfel sa acumuleze deficite fiscale structurale ale sistemului de pensii din Romania”, se arata in scrisoare.

APAPR: Cei peste patru milioane de participanti la pilonul II pierd 80 milioane euro in 2009

Duminica trecuta, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a protestat fata de intentia guvernului, anuntand ca cei peste 4 milioane de participanti la pilonul II de pensii „vor pierde in total peste 80 de milioane de euro din banii de pensie in acest an, bani care vor fi irositi cu masuri populiste”.

Organizatia a amenintat cu masuri de protest pe plan international.

Proiectul de Buget pentru 2009 prevede inghetarea la 2% din salariul brut, in acest an, a nivelului contributiilor virate catre fondurile de pensii private obligatorii.

Potrivit Legii privind fondurile de pensii administrate privat (411/2004, cu modificarile ulterioare), nivelul contributiilor virate catre sistemul privat de pensii creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% in 2008 la 6% din veniturile brute ale participantilor in 2016. Contributia ar urma sa creasca astfel, de la 2% la 2,5% din venitul brut al participantilor la sistem incepand cu martie 2009, data care reprezinta runda de colectare aferenta lunii ianuarie 2009.

EFRP (Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii) reprezinta diversele asociatii de fonduri de pensii si institutii similare din domeniul pensiilor private suplimentare din Europa. Federatia include fonduri de pensii din 16 state membre ale Uniunii Europene si din 5 state non-membre, avand in total 29 de asociatii membre ale EFRP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro