Sari direct la conținut

UPDATE Raport de admitere pentru proiectul lui Tăriceanu și Dragnea de declasificare a hotărârii CSAT, în Senat: hotărârile definitive bazate pe probe administrate în baza hotărârii vor fi supuse revizuirii​

HotNews.ro
Dragnea si Tariceanu, Foto: Agerpres
Dragnea si Tariceanu, Foto: Agerpres

​Comisia juridică din Senat a adoptat un raport de admitere pentru proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, care prevede declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, informează Mediafax. Senatorii juriști au adăugat un articol în proiectul inițial potrivit căruia cauzele în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a acestei documentelor din baza acestei hotărâri sunt supuse revizuirii.

UPDATE Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că proiectul nu va intra în plenul de luni. „Nu, nu va intra la plen (luni în plenul Senatului – n.r.), pentru că raportor trebuia să fie și Comisia de Apărare și de administrație. Azi domnul Drăghici a venit cu o serie de amendamente. S-a decis ca și celelalte două comisii să aibă timpul necesar să prezinte amendamentele în cele două comisii”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Ce prevede proiectul:

„Prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea 182/2002 (…) se declasifică Hotărarea CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și toate documentele care conțin informații clasificate având ca temei Hotărârea. La data intrării în vigoare a prezentei legi, documentele sunt declasficiate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură.

Documentele nu mai produc efecte de orice natură începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.

Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani (în forma inițială termenul era de 6 luni – n.r.) de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanțelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit”

La proiectul inițial, în ședința comisiei, a fost adăugat un articol privind revizuirea unor hotărâri definitive:

„Cauzele în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a documentelor prevăzute la articolul 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competența revine primei Instanțe care a soluționat fondul cauzei”, prevede articolul 5 adăugat printr-un amendamente admis în ședința de luni a comisiei.

Senatorul PNL Iulia Scântei a declarat că legea în această formă este neconstituțională, încălcând principiul separației puterlor în stat.

Amendamentele au fost propuse de deputatul PSD Mircea Drăghici, inițiator al proiectului alături de cei doi lideri PSD și ALDE. Împotriva acestora au votat senatorii PNL și USR.

Urmează ca proiectul să intre la votul final, posibil tot luni dupa-amiază, apoi să meargă la Camera Deputaților, care este deczională.

În 2005, cand a fost aprobată această hotărâre, Traian Băsescu era președinte al CSAT iar vicepreședinte, în calitate de prim ministru, era Călin Popescu Tăriceanu.

În 30 martie, Traian Băsescu afirma că Hotărârea 17/2005 instituțiile implicate erau Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei, nu și SRI.

„S-a publicat protocolul semnat în 2009 între Ministerul Public şi SRI. Din cele 18 pagini ale protocolului, două sunt dedicate nominalizării legilor, ordonanţelor de urgenţă, hotărârilor de guvern şi hotărârilor CSAT care constituie izvorul conţinutului protocolului. Şi ce să vezi?! Din mandatul meu, sunt invocate cinci hotărâri CSAT, din care patru se referă la antiterorism şi contraterorism, activităţi aflate în sarcina DIICOT şi a Parchetului General. Doar hotărârea CSAT nr. 17/2005, se referă la combaterea corupţiei, a fraudei şi a spălării banilor. În această hotărâre, instituţiile implicate sunt: Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei. Nici vorbă de implicarea SRI prin decizia CSAT. Şi atunci, cum Dumnezeu rămâne cu minciuna încrâncenată a propagandiştilor (…) care de ani de zile susţin că implicarea SRI în activitatea DNA a fost generată de hotărârile CSAT stabilite prin decizia ‘UNICULUI’ membru al acestei instituţii, desigur, Băsescu”, afirma Traian Băsescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook (sursa – Agerpres).

Băsescu: „Când mă forţez, dintr-o dată îmi aduc aminte. Nu citesc din ea, am o memorie formidabilă”

Ulterior, într-o intervenție la B1, fostul șef al statului a dezvăluit din conținutul hotărârii, susținând că, dacă „se forțează, dintr-o dată îmi aduc aminte”.

„Permiteţi-mi să fac un efort să-mi aduc aminte de hotărârea 17 care este menţionată – eu nu ştiu de ce n-o facem publică – dar fac un efort să-mi aduc aminte un articol relevant. La articolul 2 parcă spunea că Ministerul Finanţelor Publice să continue să amplifice măsurile ce se impun pentru blocarea conturilor firmelor care au datorii către bugetul de stat sau către fondurile de asigurări sociale, în conformitate cu prevederile legii. Şi la punctul 3 spune aşa: Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie, împreună cu structurile de informaţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor să stabilească priorităţi şi să identifice mecanisme adecvate de luptă împotriva corupţiei, fraudei şi spălării banilor. Când mă forţez, dintr-o dată îmi aduc aminte. Nu citesc din ea, am o memorie formidabilă. Vă mai spun că scrie aşa: recomandă guvernului ca derularea contractelor de mari dimensiuni care vizează bani publici să se desfăşoare pe baze de licitaţie. Mă mai pot forţa să-mi aduc aminte de hotărâri CSAT. Dar pot să vă spun că în hotărârea asta 17 se spunea că Ministerul Justiţiei să iniţieze proceduri de revizuire a Codului de Procedură Penală pentru introducerea ca prevedere legală a sistemului de investigaţii preliminare”, a declarat Băsescu, într-o intervenţie telefonică la B1.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat în aprilie, referitor la faptul că în 2005, când s-au încheiat unele dintre protocoalele instituţiilor cu SRI, el era premier și membru al Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), că documentele nu a fost discutate în CSAT.

Acesta spunea că, după 13 ani, nu îşi mai aduce aminte detalii, dar este necesar ca toate protocoalele să fie „scoase la lumină”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro