Sari direct la conținut

UPDATE Răsturnare de situație la SNR: Membrii CA au anulat decizia prin care liberalul Dragoș Preda ar fi fost numit fără concurs director general la această companie. Actualul director ar fi primit daune de aproape 80.000 de euro

HotNews.ro
Dragos Preda, Foto: Ministerul Comunicatiilor
Dragos Preda, Foto: Ministerul Comunicatiilor

​Consiliul de Administrație al Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR) se întâlnește miercuri de la ora 12 pentru clarificarea situației/votului pentru revocarea actualului director general Eugen Brad și numirea liberalului Dragoș Preda, fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor. Decizia de revocare venită joi, 20 mai, direct de la Ministrul USR-PLUS, Ciprian Teleman, a fost executată de cei 5 membri din CA-ul SNR, însă ulterior unii dintre ei au dat înapoi și nu au semnat decizia, de teamă să nu li se impute suma de 390.000 de lei (circa 80.000 de euro) la care ar avea dreptul Brad dacă e înlocuit fără concurs conform OUG 109/2011.

  • UPDATE (14:30) Membrii CA au votat în unanimitate miercuri anularea votului din 20 mai prin care liberalul Dragoș Preda era numit director general la SNR în locul lui Eugen Brad.

Ce a declarat, miercuri, Marian Murguleț, președintele CA al SNR pentru HotNews.ro:

  • „În ședința Consiliului de Administrație al SN Radiocomunicații de astăzi, 2 iunie, s-a constatat că nu sunt îndeplinite condițiile procedurii declanșate în ședința Consiliului de Administrație din data de 20 Mai 2021, prin videoconferință, cu privire la revocarea directorului general întrucât membrii consiliului au votat în urmă cu aproape două săptămâni revocarea aflându-se într-o eroare juridică.
  • Votul de astăzi a fost unanim în condițiile în care pentru revocarea directorului general erau necesare 2/3 din voturi.
  • SNR este și trebuie să rămână o societate de interes strategic a statului român, iar transparența și integritatea în derularea întregii activități, de la decizii la gestionarea bugetului, sunt esențiale.
  • În ceea ce mă privește, am votat indirect dar hotărât pentru implementarea guvernanței corporative în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 la nivelul SN Radiocomunicații SA, pentru selecția de profesioniști în întreprinderile publice ca principiu, și nu în favoarea/defavoarea unei persoane sau alteia.
  • De altfel, nici nu puteam să votez altceva în condițiile în care la finalul lunii septembrie 2020 un control tematic de la Ministerul Finanțelor Publice, Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară – care viza inclusiv verificarea modului de implementare a guvernanței corporative în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 la nivelul SN Radiocomunicații SA – se finaliza cu identificarea vinovatului absolut pentru neinițierea procedurii de selecție în persoana mea, în calitate de Președinte al CA SNR.
  • Cu toate că nu Președintele CA-ului inițiază această procedură ci Autoritatea Publică Tutelară (APT), am fost amendat în mod straniu în anul 2020 pentru că nu aș fi “asigurat demararea procedurii de selecție a directorului general conform OUG 109/2011”, la 9 ani de la emiterea actului normativ în cauză. În urma demersurilor mele Ministerul Transporturilor și Infrastructurii de Comunicații (APT la acea vreme pentru SNR) a inițiat procedura de selecție la 30.10.2020. Odată cu schimbarea structurii guvernului în decembrie 2020, APT a devenit Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării care trebuie să continue/re-inițieze dacă e cazul/ procedura de selecție în baza OUG 109/2011.
  • Evident am contestat amenzile, solicitând instanței constatarea nulității absolute a proceselor verbale de contravenţie.”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Marian Murguleț.

Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale de Radicomunicaţii este următorul:

  • Marian Murguleț – Preşedinte (26.03.2021 – prezent)
  • Valerian Vreme – Membru provizoriu (26.03.2021 – prezent)
  • Lázló Borbely – Membru provizoriu (26.03.2017 – prezent)
  • Corneliu Mănescu – Membru provizoriu (26.03.2021 – prezent)
  • Marius Cătălin Rizea – Membru provizoriu (26.03.2021 – prezent)

Pentru a fi revocat din funcție, este nevoie de votul a 4 din cei 5 membri ai CA-ului SNR.

Potrivit surselor HotNews.ro, este posibil ca miercuri să se decidă schimbarea din funcție a lui Eugen Brad fără a se mai preciza în decizie faptul că acesta are dreptul, potrivit contractului de mandat, la plata a 30 de salarii brute în termen de 30 de zile dacă este înlocuit fără implementarea OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Eugen Brad, director tehnic SNR

Eugen Brad, director tehnic SNR

Foto: Hotnews

Contactat în 20 mai de HotNews.ro, Eugen Brad a declarat că potrivit contractului de mandat are dreptul la plata acestei sume, deoarece schimbarea nu vine în urma unui concurs potrivit OUG 109/2011.

„Nu este o demitere, ci o încheiere a mandatului în condiții amiabile. Voi preda ștafeta către domnul Dragoș Preda. Conform contractului de mandat din 2017, acesta expira odată cu numirea unui nou director general prin competiție conform OUG 109/2011. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, trebuie să primesc acum 30 de salarii brute lunare în maxim 30 de zile. Salariul meu brut este de 13.000 de lei/lună, iar cel net este de 7.700 de lei/lună.”, a declarat pentru HotNews.ro Eugen Brad.

Potrivit contractului de mandat in situația în care revocarea sa survine fără justă cauză, acesta este îndreptățit să primească daune interese în cuantum de 30 de remunerații brute lunare.

Asta înseamnă 390.000 de lei (aproape 80.000 de euro), sumă neimpozabilă, fiind vorba de daune interese.

Dacă va fi înlocuit fără plata acestei sume, Eugen Brad are opțiunea de a da în judecată SNR pentru respectarea acestei prevederi din contractul său de mandat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro