Sari direct la conținut

UPDATE: Romtelecom a castigat noua licenta de telefonie mobila. Orange ar putea deschide un al doilea proces, impotriva deciziei. Vodafone si Romtelecom se cearta pe eligibilitate

HotNews.ro

Autoritatea de Reglementare in Comunicatii a desemnat compania Romtelecom drept castigator al licitatiei pentru noua licenta de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz, a anuntat luni institutia.

Una dintre cele patru oferte depuse, respectiv cea a firmei NetPoint, controlata de RCS&RDS, a fost descalificata pe motiv ca ofertantul nu a depus toate documentele cerute prin caietul de sarcini in forma specificata. Pe de alta parte, maine, 9 septembrie, se judeca cererea Vodafone, Orange, RCS&RDS si Telemobil de suspendare a hotararii de Guvern care stabilea procedura de acordare a acestei licente.

Ofertele au fost evaluate tinandu-se cont de cinci criterii, respectiv capacitatea financiara, fezabilitatea comerciala, specializarea si experienta, fezabilitatea tehnica si acoperirea. Exceptand oferta NetPoint care a fost descalificata, oferta Romtelecom a obtinut cel mai mare punctaj, de 86,21 puncte, fiind urmata de oferta depusa de Saudi Oger (proprietarul Zapp) si Radiomovel Telecomunicacoes cu 75,78 puncte si apoi de cea depusa de Tactical Networks (controlata de Posta Romana si Euroweb Romania) care a obtinut 43,07 puncte.

CEO Romtelecom: Licenta va fi folosita in principal pentru servicii de internet mobil in banda larga

Oferta Romtelecom a fost depasita intr-un singur punct, respectiv la cel privind capacitatea financiara, de catre oferta inaintata de Saudi Oger.

„Inca odata Romtelecom a dovedit ca este o companie competitiva, prin depunerea celei mai bune oferte si cistigarea licitatiei. Ne bucuram ca autoritatea a apreciat oferta noastra, pregatita cu atentie, in detaliu. Imediat ce vom primi licenta, vom incepe construirea retelei bazate pe tehnologia CDMA si vom lansa noile servicii cit mai repede posibil. Obiectivul nostru principal este de a folosi licenta pentru a oferi servicii de internet mobil de banda larga, in plus fata de serviciile pe care le oferim deja (voce, internet fix de banda larga, TV)”, a declarat Yorgos Ioannidis, director general Romtelecom.

Rezultatul Romtelecom ar putea fi atacat in instanta de Vodafone, Orange, RCS&RDS si Telemobil

Reprezentantii ANRCTI au declarat pentru HotNews.ro ca rezultatul anuntat astazi poate fi atacat in instanta de catre cei patru operatori, Orange, Vodafone, RCS&RDS si Telemobil, care au atacat deja Hotararea de Guvern care stabilea procedura de acordare a acestei licente.

„In conformitate cu legea contenciosului administrativ, oricine justifica un interes in aceasta licenta poate ataca in instanta rezultatul procedurii, inclusiv Orange, Vodafone, RCS&RDS si Telemobil”, au explicat oficialii ANRCTI.

In acelasi timp, operatorii care au depus oferte alaturi de Romtelecom si nu au castigat au la dispozitie o saptamana pentru a face contestatii cu privire la evaluarea propriilor oferte depuse.

Orange analizeaza posibilitatea deschiderii unui al doilea proces

Contactati de HotNews.ro, oficialii Orange au reiterat faptul ca sunt nemultumiti de felul in care s-a desfasurat procedura de acordare a acestei licente.

„Exista deja un proces pe aceasta tema, vom hotari in zilele urmatoare in ce masura un al doilea proces va aduce rezultatele dorite. Vom incerca in continuare sa gasim o solutie la aceasta problema, deoarece consideram ca organizarea licitatiei a fost defectuoasa”, a declarat pentru HotNews.ro Dan Odiatiu, Wholesale, International & Regulatory Affairs Director la Orange Romania.

Vodafone acuza Romtelecom de lipsa de eligibilitate

Nici operatorul Vodafone nu este multumit de acest rezultat si aducand in sprijin si avertismentul Consiliului Concurentei, sustine ca Romtelecom nu avea voie sa participe la aceasta licitatie.

„Vodafone isi va continua demersul in justitie, considerand ca decizia anuntata astazi nu este de natura sa incurajeze o competitie corecta pe piata comunicatiilor mobile. Asa cum s-a exprimat si Consiliul Concurentei, actionarii operatorilor care detineau licente de comunicatii mobile nu erau eligibili sa participe la licitatie. Prin decizia anuntata astazi, obiectivul initial al autoritatilor, de a creste competitia pe piata telefoniei mobile, nu a mai fost o prioritate, actionarii majoritari ai Cosmote si Romtelecom avand acum doua licente”, au declarat pentru HotNews.ro, oficialii Vodafone.

Romtelecom acuza Vodafone ca nu a inteles mesajul Concurentei

In replica, Romtelecom sustine ca precizarea Concurentei nu scotea din lupta Romtelecom, deoarece termenul de comunicatii electronice mobile din lege se referea inclusiv la internetul mobil de banda larga, serviciu care nu este oferit in prezent nici de Romtelecom, nici de Cosmote.

„Noi am inteles punctul de vedere al Consiliului Concurentei, exprimat inca din noiembrie 2007 prin avizul favorabil pentru HG 61/2008, in sensul ca Romtelecom poate participa la procedura de selectie pentru acordarea acestei licente intrucat grupul din care facem parte nu detine nicio licenta de comunicatii electronice mobile de banda larga (broadband mobil).

De altfel, grupul nostru era singurul dintre marii operatori de pe piata romaneasca care nu detinea o licenta care sa permita furnizarea de servicii de broadband mobil, spre deosebire de Vodafone si Orange, care au licente si de 3G, si de Wimax, de RCS/RDS, care are licenta 3G si de Zapp, care are atat licenta CDMA, cat si 3G”, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Dima, director executiv juridic si corporate affairs, Romtelecom.

Autoritatile se contrazic in privinta celor care puteau castiga aceasta licenta

Sesizarea la care face referinta Vodafone a fost data de Consiliul Concurentei la jumatatea lunii august, creand o adevarata confuzie pe piata telecom. Concurenta amintea despre un Aviz dat anul trecut inainte ca Hotararea de Guvern (acum ataca in instanta) sa fie finalizata, prin care avertiza ca prin termenii „operator” si „operator de comunicatii electronice” din lege se identifica atat operatorii de comunicatii electronice, cat si grupurile din care fac parte.

Anuntul a fost interpretat ca scotand din lupta trei din cei patru concurenti, respectiv Romtelecom, parte din OTE care detine si Cosmote, care are o licenta de telefonie mobila, Saudi Oger, proprietarul Zapp si NetPoint, controlata de RCS&RDS. Ar mai fi ramas doar Tactical Networks.

Totusi, Romtelecom sustine ca precizarea Concurentei nu scotea din lupta Romtelecom, deoarece termenul de comunicatii electronice mobile din lege cuprindea inclusiv internetul mobil de banda larga, serviciu care nu este oferit in prezent nici de Romtelecom, nici de Cosmote.

Iata rezumatul avizului Concurentei si una din recomandarile facute:

„1) inlocuirea in textul proiectului de act normativ a sintagmei „telefonie mobila celulara” cu sintagma „comunicatii electronice mobile (inclusiv de banda larga)”.

Pe de alta parte, arbitrul telecom, ANRCTI, a respins acuzele Concurentei considerand eligibili, in baza aceleasi legi, toti cei patru operatori inscrisi pentru aceasta licenta.

„In acest context, in care termenul de „operator” nu poate fi interpretat decat prin raportare la definitiile existente in legislatia de specialitate, respectiv in sensul in care continutul normei legale cuprinde doar persoana care instaleaza, opereaza, controleaza sau pune la dispozitie tertilor o retea de comunicatii electronice, iar nu si alte persoane aflate in conexiune cu aceasta, ANRCTI trebuie sa permita participarea la procedura de selectie tuturor celor patru ofertanti anuntati anterior”, a explicat la vremea respectiva Dan Georgescu, care detinea atunci functia de presedinte al autoritatii.

Anuntul de luni al autoritatii nu mai abordeaza deloc problema eligibilitatii participantilor, semn ca autoritatea de reglementare considera in continuare ca toti cei patru concurenti aveau dreptul de a participa in lupta pentru aceasta licenta.

Trei contra patru, in lupta din justitie

Hotararea de Guvern care stabilea procedura de acordare a acestei licente a fost atacata in instanta de catre Orange, Vodafone, Telemobil si RCS&RDS. Oficialii Romtelecom au declarat pentru HotNews.ro ca s-au alaturat Guvernului si Ministerului Comunicatiilor in acest litigiu declansat de cei patru operatori. Termenul de judecare in acest proces este chiar maine, 9 septembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro