Sari direct la conținut

UPDATE Termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă s-a prelungit. Guvernul a adoptat proiectul / Cât costă un an

HotNews.ro
Portofel cu bani, Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia
Portofel cu bani, Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

Românii care vor să cumpere vechime în muncă pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată vor putea face asta în continuare. Guvernul are pe ordinea de zi de joi (pentru a fi adoptat) un proiect prin care dorește prelungirea termenului până la 31 decembrie 2024.

UPDATE: Guvernul a adoptat proiectul

De precizat că acesta ar expira chiar astăzi.

Conform proiectului, plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se va efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 decembrie 2024.

În situaţia în care, la data de 31 decembrie 2024, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.

Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Cât costă un an de vechime în muncă în 2023

Având în vedere că salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, cota urcă la 750 lei, de la 638 de lei în 2022.

Adică, dacă cineva vrea să cumpere 1 an de vechime va trebui să plătească 9.000 de lei.

Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro