UPDATE Victor Ponta da vina pe Comisia Europeana si FMI pentru iminenta inchidere a minelor din Valea Jiului/ Guvernul a aprobat un imprumut de 37,7 milioane euro pentru termocentralele de la CE Hunedoara
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului energiei Andrei Gerea sa plece astazi (27 mai) in mijlocul minerilor care protesteaza in Valea Jiului, cu misiunea de a prezenta proiectul de act normativ prin care Guvernul aproba un imprumut de stat de 37,7 milioane euro pentru Complexul Energetic Hunedoara. Ponta i-a mai spus lui Gerea sa le transmita minerilor si mesajul ca „ne cere tot timpul Comisia Europeana si FMI sa inchidem CNH (sic!)”. In realitate, Comisia nu a cerut din start inchiderea CE Hunedoara, ci prezentarea unui plan de restructurare. Doar in cazul neprezentarii acestui plan, societatea trebuie lichidata. Pana acum, Guvernul nu a venit cu nicio solutie de redresare care sa asigure viabilitatea complexului in intregime.
- UPDATE Guvernul a aprobat ajutorul de stat, insa acesta va fi directionat doar catre termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (Mintia si Paroseni), nu si pentru cele patru mine din cadrul societatii, Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan.
Ajutorul aprobat miercuri nu va fi duce la salvarea complexului, ci va fi folosit la cheltuieli curente, avand in vedere ca societatea e in incapacitate de plata
Potrivit Ordonantei de urgenta, Ministerul Finantelor Publice va putea acorda, la solicitarea societatii, un imprumut, in transe, in limita sumei de 167 de milioane de lei pentru o perioada de sase luni, cu titlu de ajutor de stat individual de salvare. Acest ajutor de stat se acorda in scopul asigurarii necesarului de lichiditati pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de sustinere a activitatilor pentru o perioada de 6 luni de la acordare, precum si pentru cele necesare achizitionarii deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de sera (conform HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera).
Ajutorul reglementat prin acest act normativ nu se acorda in sectorul carbunelui si pentru a demonstra ca nu va fi utilizat in sectorul minier, activitatea miniera a societatii se va separa legal de celelalte activitati, informeaza Guvernul.
Ajutorul de stat individual pentru salvarea Societatii Complexului Energetic Hunedoara S.A. se acorda cu respectarea reglementarilor legale in domeniul ajutorului de stat. Din suma de 167 de milioane de lei acordata ca ajutor de stat individual pentru salvare, suma de 98,476 milioane de lei se va acorda din veniturile din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului. Acordarea celei de-a doua transe, in suma de 68, 524 milioane lei este conditionata de reintregirea veniturilor rezultate din privatizare, respectiv de rambursarea imprumutului acordat in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.11/2015 privind acordarea unui imprumut Societatii Complexul Energetic Hunedoara S.A. din venituri realizate din privatizare.
Imprumutul se acorda, in baza unei analize economico-financiare realizate de catre EximBank- S.A. in vederea stabilirii capacitatii de rambursare.
Rambursarea imprumutului de 167 de milioane de lei se efectueaza integral, in termen de 6 luni de la acordarea acestuia, impreuna cu dobanda aferenta. Pana la data scadentei imprumutului, Societatea Complexului Energetic Hunedoara S.A. are obligatia sa prezinte Ministerului Finantelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. In baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societatii, Ministerul Finantelor Publice poate prelungi perioada de acordare a imprumutului, in aceleasi conditii de dobanda. Daca in termen de 6 luni de la momentul acordarii imprumutului de stat individual pentru salvare, societatea nu prezinta un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligata sa prezinte un plan de lichidare voluntara.
Separarea activitatilor ar duce automat la inchiderea celor patru mine din cadrul Complexului, presiunea sociala fiind imensa avand in vedere ca cei mai multi din cei 6.500 de angajati ai societatii sunt mineri.
Complexul Energetic Hunedoara inregistra la data de 31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante in suma de 432,8 milioane lei. La sfarsitul anului 2014, CEH inregistra pierderi de 356 milioane lei. In acest moment sunt cinci furnizori care au demarat o actiune in instanta prin care solicita insolventa CE Hunedoara. Procesul va fi pe 18 iunie la Tribunalul Hunedoara. Pe de alta parte, potrivit unor surse guvernamentale, ANAF urmeaza sa puna sechestru pe bunurile societatii, dupa care urmeaza lichidarea.
In urma cu doua saptamani, Guvernul a aprobat si un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru acordarea unui imprumut catre Complexul Energetic Hunedoara in valoare de 40 de milioane de lei. Banii provind din Fondul national de dezvoltare si vor fi folositi pentru returnarea unui ajutor de stat ilegal de care au beneficiat unele societati din cadrul Complexului, in perioada 2008-2011. Ajutorul ilegal a fost dat in urma unor decizii politice luate in perioada guvernarii Tariceanu si Boc de catre fostii ministri ai economiei Varujan Vosganian si Adriean Videanu. In urma acestor decizii, Hidroelectrica a fost obligata sa cumpere energie scumpa de la Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni, aceasta fiind vanduta ulterior la preturi mult mai mici.
Abia dupa returnarea ajutorului de stat, Complexul Energetic Hunedoara putea beneficia de ajutorul de salvare aprobat de Comisia Europeana pe 21 aprilie 2015 de 37,7 milioane euro.
Reamintim ca pe 21 aprilie, Comisia Europeana a aprobat pentru o perioada de sase luni un ajutor de salvare, in valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro), acordat de autoritatile romane Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit expertilor CE, ajutorul de stat este in concordanta cu normele UE privind salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate). El este limitat la suma necesara Complexului Energetic Hunedoara pentru a-si desfasura in continuare activitatile de exploatare a centralelor electrice in urmatoarele sase luni si pentru plata creditorilor.
Insa, conditiile pentru rambursarea creditului sunt dure. Pe langa returnarea ajutorului de stat primit in trecut, pentru cei 37,4 milioane euro, autoritatile statului s-au angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care societatea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare, dupa cele sase luni. Daca acest plan de restructurare nu este prezentat, CE Hunedoara va fi obligata sa prezinte un plan de lichidare.
Minerii de la Lonea si Lupeni au refuzat sa intre in subteran miercuri dimineata, in semn de solidaritate cu liderii sindicali de la cele doua exploatari de huila care se afla in greva foamei, protestatarii solicitand masuri de sustinere economica a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), transmite Agerpres.
O parte dintre minerii de la cele doua exploatari asigura insa masurile necesare pentru securitatea locurilor de munca din subteran, astfel incat sa fie prevenite orice incidente.
Protestele din Valea Jiului s-au declansat marti dupa amiaza, dupa ce liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Paduraru, s-a legat cu lanturi de poarta intreprinderii si a intrat in greva foamei. El afirma ca este nemultumit de situatia economica in care a ajuns CEH si de lipsa unei perspective in cazul acestei companii de stat.
Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat in septembrie 2012 in urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) si Electrocentrale Paroseni. In februarie 2013, compania nou infiintata a fuzionat cu Societatea Nationala a Huilei (CNH). De fapt, doar cu o parte din CNH, deoarece au fost preluate doar patru mine din sapte cate detinea. Ideea a fost sa fie preluata partea viabila din minerit si comasata cu partea de producere a energiei. Astfel, activele asa-zis viabile, adica minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, au fost incluse in Complexul Energetic Hunedoara. Celelate, adica minele Petrila, Paroseni si Uricani urmeaza sa fie inchise treptat pana in 2018, trecand in acest scop la SN Inchideri Mine Valea Jiului.
Insa, in lipsa oricarui plan de restructurare si eficientizare, cu un management neprofesionist, din cauza unor contracte de achizitie de carbune din import pagubitoare, CE Hunedoara a ajuns, in doar trei ani, la pierderi de 1 miliard de lei si datorii de multe sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei doar la stat. La aceste cauze se adauga si deciziile politice daunatoare ale guvernelor Ponta.
Citeste si:
- Complexul Energetic Hunedoara, pe un butoi cu pulbere. Cum a infiintat guvernul Ponta si cum a adus in pragul falimentului o companie cu 7.000 de angajati
- Aflat in pragul falimentului, Complexul Energetic Hunedoara nu mai are Consiliu de Administratie functional
- Guvernul a aprobat acordarea unui imprumut de 40 milioane de lei Complexului Energetic Hunedoara pentru returnarea unui ajutor ilegal de stat de care a beneficiat in perioada 2008-2011
- Peste 300 de mineri protesteaza la Lupeni si Lonea. Liderul sindical de la Lonea, in continuare legat cu lanturi si in greva foamei