Sari direct la conținut

Urbanism a la Bucuresti: cum sa strivesti o casa intre trei blocuri

HotNews.ro
Casa din Delea Veche, Foto: Hotnews
Casa din Delea Veche, Foto: Hotnews

Visul mai fiecarui roman care locuieste la bloc este sa-si faca o casa si sa stea dimineata linistit, fara sa mai auda bormasina vecinului de sus. Acesta a fost si visul domnei Maria. Locuia la bloc in Pantelimon, iar in 1995 a cumparat 350 mp de teren pe Delea Veche, o strada linistita cu case de un etaj-doua si pomi in curte. S-a apucat sa isi ridice casa, iar in 1999 s-a mutat in ea. Pana in 2008, adica mai putin de zece ani, a avut parte de viata linistita pe care si-o dorea. Cosmarul a inceput in 2008, cand a inceput sa creasca un bloc in stanga, unul in dreapta si unul in spatele casei ei.

Cu cel din dreapta, de la nr. 24, s-a impacat mai usor fiindca pe partea respectiva casa nu avea ferestre, adica era calcan. La fel si cu cel din spate fiindca intre cele doua constructii este o distanta decenta. Problema cea mare a aparut la blocul din stanga, de la nr. 28A, fiindca imobilul se ridica la doi metri de ferestrele ei.

Nu mai am lumina. Nu mai am intimidate. Ma simt izolata ca intr-o cusca

Proprietara casei

“Au inceput sa sape fundatiile. Initial nu am spus nimic, fiindca nu stiam ce aveau de gand sa faca si e dreptul lor sa construiasca. Stiti, pe noi nu ne informeaza nimeni, nu ne intreaba nimeni ce parere avem, desi o decizie ca asta ne influenteaza direct viata, pretul proprietatii, etc. Apoi, am vazut ca se ridica ditamai blocul de sapte etaje sub geamul nostru. Daca va uitati, intre casa mea si cladirea lor sunt cam doi-trei metri. Intre casa mea si limita de proprietate sunt 1,5 metri. Primaria sector 2 spune ca intre casa lor si limita de proprietate ar fi 3 metri, insa distanta asta, daca este, este la baza cladirii. Dupa parter, cladirea iese in afara si distanta se reduce la circa 1 metru. Nu mai am lumina. Nu mai am intimidate. Ma simt izolata ca intr-o cusca. Acoperisul mi-e murdar de beton, casa mi se degradeaza, nu pot sa calc prin curte. Unde sa ma duc? Ce sa fac? Eu mi-am facut casa ca sa locuiesc in ea, nu sa o vand. Si daca as vrea sa o vand, cine ar veni sa locuiasca aici, in locul meu?”, povesteste femeia.

Din 2008 pana in prezent, doamna Maria s-a adresat Primariei sector 2, Inspectoratului de Stat in Constructii, Politiei si Primariei Capitalei. Primaria sector 2 i-a raspuns ca este perfect legal ce se intampla, ISC a facut o recapitulare a actelor emise pentru amplasament, Primaria Capitalei o constatare cu ce se afla la fata locului. Doar Politia a dat cateva amenzi pentru masinile parcate in fata santierului.

Doamna Maria a facut si plangere penala la Parchet pentru fals in acte deoarece, spune aceasta, in documentatiile de urbanism care au stat la baza autorizatiei de construire a imobilului cu 7 etaje figureaza ca demolata o casa care exista. Pana acum nu a primit nici un raspuns.

De blocul cu 7 etaje este afectata si doamna Maria Georgescu, proprietara casei de la nr. 28. Aceasta spune ca vecinii si-au facut constructia chiar pe hotar, iar de cateva saptamani i-au pus o schela in curte fara a avea acordul ei. In plus, femeia spune ca a cerut la Primaria sector 2 aprobare pentru un bloc de 7 etaje si i s-a raspuns ca cerinta ei depaseste indicatorii urbanistici ai zonei.

Unul dintre noii vecini: „Nici mie nu mi-ar conveni sa imi construiasca cineva un bloc in spate, unul in stanga si unul in dreapta. Dar acum nu mai avem ce face”

Daca asta este viziunea Primariei, ca sa se construiasca blocuri in locul caselor, asa am facut

Locatar al noului bloc

„Eu sunt unul dintre proprietari. Noi ne-am constituit intr-o Asociatie de proprietari si fiecare are o cota parte din cladire. Eu ca viitor proprietar si vecin nu as vrea sa comentez. Este o firma care a facut un proiect, s-a facut un studiu de insorire care arata ca au lumina atat cat cere legea, proiectul a fost aprobat de primarie. Doi vecini au facut sesizari peste tot, la Politie, la Primarie, la Inspectoratul de Stat in Constructii. Nimeni nu ne-a spus ca ce facem aici este ilegal. Toate actele s-au reverificat de zeci de ori. Nici vecinii nu s-au retras suficient fata de limita de proprietate”, spune Mircea Gheorghe, unul dintre proprietarii din noul bloc.

Intrebat daca i se pare normal sa se construiasca asa intr-un oras capitala europeana, acesta raspunde: „Toate sunt inghesuite si intr-adevar nu este foarte confortabil. Dar daca asta este viziunea Primariei, ca sa se construiasca blocuri in locul caselor, asa am facut. Terenul este ingust, am incercat sa ne incadram. Nici mie nu mi-ar conveni sa imi construiasca cineva un bloc in spate, unul in stanga si unul in dreapta. Dar acum nu mai avem ce face, constructia va fi gata in doua luni”, a spus acesta.

Primaria zice ca este legal

Blocul de 7 etaje de pe Delea Veche nr 28A a fost aprobat de Consiliul Local sector 2 prin Horararea nr. 142/2007. In 2008, constructia a primit si autorizatie de construire de la Primaria sector 2.

Intr-o adresa trimisa proprietarilor de la nr. 26, institutia motiveaza: “In conformitate cu prevederile planului Urbanistic General corelat cu Planul Urbanistic Zonal sector 2, terenul de la adresa mai sus mentionata se incadreaza in subzone M2- subzone mixta situate in teritorii structurate, cuprinzand bulevarde sau strazi deservite cu transport in comun de mare capacitate, in care autorizarea constructiilor este posibila in baza regulamentului, in care Procentul de Ocupare al terenului minim 70 la suta (…) poate ajunge pana la 100 la suta, Coeficientul de Utilizare al terenului maxim 3 poate fi majorat pana la 6, valoare maxima a acestuia fiind stabilita prin PUD”.

Legea urbanismului spune insa foarte clar: Coeficientul de Utilizare al Terenului nu poate fi modificat printr-un Plan Urbanistic de Detaliu ci printr-un Plan Urbanistic Zonal aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Blocul de 7 etaje de la nr. 28 A are urmatorii indicatori urbanistici: POT – 70 la suta, CUT- 4,5, Inaltime – 28 m.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro