Sari direct la conținut

Uriașul telescop spațial James Webb a ajuns în Guyana franceză cu vaporul și va fi pregătit pentru lansarea din 18 decembrie

HotNews.ro
Containerul MN Colibri cu telescopul James Webb, Foto: NASA
Containerul MN Colibri cu telescopul James Webb, Foto: NASA

​James Webb, cel mai mare telescop spațial construit vreodată, a fost transportat cu vaporul în Guyana franceză și în următoarele două luni se vor face pregătirile pentru lansarea sa, prevăzută pe 18 octombrie. Telescopul de 6,5 tone este cel mai sofisticat construit vreodată, însă proiectul a suferit multe amânări și costurile totale au ajuns la 10 miliarde dolari. Telescopul ar trebui să ajungă în ianuarie la 1,5 milioane km de Terra și în câteva luni ar trebui să înceapă observațiile.

Asamblarea finală s-a făcut în Los Angeles, la una dintre fabricile companiei industriale Northrop Grumman, iar în august încărcătura a fost pusă pe vapor și transportată către Guyana franceză, via canalul Panama.

O rachetă Ariane 5 ar trebui să lanseze pe 18 decembrie telescopul de la baza din Kourou, dacă nu intervine ceva, așa cum s-a întâmplat de multe ori în istoria lungă a lui James Webb.

Inginerii de la centrul spațial din Guyana franceză vor face o serie de verificări finale înainte ca telescopul să fie atașat la racheta Ariane 5.

Telescopul James Webb poartă numele celui care a condus NASA între 1961 și 1968 și va fi cel mai mare și mai puternic telescop ce va fi lansat în spațiu.

James Webb Telescope este adesea considerat generația următoare a telescopului spațial Hubble, întrucât are o oglindă mult mai mare și senzor în spectru infraroșu cu lungime de undă medie. Astronomii și astrofizicienii sunt încântați de acest telescop care va ”vedea” și mai departe în spațiu, dar și în timp.

Se speră că telescopul va detecta lumina de la primele populații de stele care s-au aprins acum 13,5 miliarde de ani.

După lansare, racheta Ariane 5 va călători o lună până la distanța de 1,5 milioane de km de Terra în așa-numitul punct Lagrange L2 care va fi pentru noul telescop un ”loc de parcare” relativ stabil de unde să poată face observațiile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro