Sari direct la conținut

USL ameninta ca va contesta la Curtea Constitutionala validarea Guvernului Ungureanu. Vezi in text explicatiile tehnice si care sunt sansele de initiere a acestui demers

HotNews.ro

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri ca Opozitia ar putea ataca la Curtea Constitutionala decizia Parlamentului de investire a guvernului Mihai Razvan Ungureanu, pe motivul nerespectarii procedurilor de audiere a ministrilor. In urma boicotului USL, opt comisii nu au avut cvorumul necesar pentru acordarea avizului consultativ pentru ministrii candidati. Pentru a nu bloca procedura de investire a Guvernului, reprezentantii Puterii au ales varianta recomandarii catre plen a ministrilor audiati, urmand ca in sedinta comuna a Parlamentului acestia sa fie validati.

Reprezentantii Puterii sustin ca USL nu poate contesta la Curtea Constitutionala procedura de validare a ministrilor pentru ca judecatorii constitutionali nu au in atributii analizarea deciziilor comisiilor de specialitate si aplicarea regulamentului Parlamentului.

„Din punct de vedere legal, avizul comisiilor de specialitate nu este obligatoriu, este consultativ dar este absolut necesar pentru a putea sa vii in plen cu membrii guvernului. Ma astept ca guvernul sa vina si fara respectarea acestei proceduri”, a declarat Victor Ponta.

De partea cealalta, reprezentantii Puterii sustin ca validarea ministrilor in comisiile in care nu a fost cvorum nu poate fi motiv de contestare la Curtea Constitutionala pentru ca tine de regulamentul intern de functionare a Parlamentului.

Daniel Buda (PDL), presedintele Comisiei Juridice: „Sa ameninte ca vor contesta la Curtea Constitutionala validarea ministrilor in comisii este o ipocrizie din partea Opozitiei, in conditiile in care nu au venit la munca. Procedural nu pot contesta la Curte actele decizionale ale comisiilor de specialitate ale Parlamentului. In Constitutie la capitolul investirea Guvernului este specificat doar faptul ca acesta trebuie sa obtina pentru validare votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Altceva nu au ce sa conteste la Curte”.

Mate Andras (UDMR), deputat Comisia Juridica: „Nu au ce contesta la CCR pentru ca avizul consultativ al ministrilor este prevazut in Regulamentul de functionare al Parlamentului si nu in Constitutie. Curtea analizeaza incalcarea Constitutiei si nu are atributii pe regulamentele de functionare ale institutiilor”.

„Nu putem contesta validarea Guvernului in Parlament invocand faptul ca ministrii nu au primit avizele consultative. Prevederea validarii ministrilor in comisii este prinsa in Regulament. Nu au incalcat regulamentul ci acolo unde nu a fost cvorum au facut un proces verbal care are rol de recomandare. Totodata in Regulament nu sunt specificate situatiile in care din lipsa cvorumului la comisii nu se pot da avizele consultative candidatiilor”, a explicat un deputat din Opozitie, care a preferat insa sa-si pastreze anonimatul.

Ce spun Constitutia si Regulamentul Parlamentului

Procedural, o decizie a Parlamentului poate fi contestata la Curtea Constitutionala invocandu-se incalcarea anumitor articole constitutionale. In Constitutie este prevazut la sectiunea Investitura Guvernului, articolul 103 (alin 2) ca programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. In Constitutie nu este precizata procedura de avizare a ministrilor care trebuie urmata in comisiile de specialitate.

In schimb, in Regulamentul comun de functionare a celor doua Camere ale Parlamentului, la capitolul „Acordarea si retragerea increderii acordate Guvernului” este prevazuta procedura:

Articolul 72

  • fiecare candidat pentru functia de ministru, inscris in lista Guvernului, va fi audiat, in sedinta comuna, de catre comisiile permanente ale celor doua camere al caror obiect de activitate corespunde sferei de competenta a viitorului ministru.
  • in urma audierii, comisiile vor intocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care il vor prezenta candidatului pentru functia de prim-ministru.

Numiri si alegeri

Art. 83.

  • Dezbaterea, in sedinta comuna a Camerelor Parlamentului, a propunerilor de numiri si alegeri in functiile prevazute la art. 1 pct. 7, 18, 19, 20 si 21 din prezentul regulament se face pe baza raportului comun intocmit de comisiile permanente de specialitate ale celor doua Camere.”

De precizat este ca regulamentul de functionare nu face referire la situatii exceptionale care prevad lipsa cvorumului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro