Sari direct la conținut

Util pentru șoferi: Cum poți obține online, în câteva minute, un certificat de daune al mașinii și la ce îți folosește

HotNews.ro
Aplicatia AIDA.info, Foto: HotNews.ro
Aplicatia AIDA.info, Foto: HotNews.ro

Șoferii români pot obține online, în câteva minute, certificatul de daune al mașinii, un document generat din baza de date AIDA cu polițele RCA, care arată atât clasa de Bonus-Malus, cât și daunele înregistrate pe parcursul ultimilor 5 ani de asigurare. Totul prin intermediul unei aplicații lansate recent, în teste, de Biroul Asigurătorilor Auto, care poate fi utilizată atât pe iPhone-uri, cât și pe telefoane cu Android.

Anunțul a fost făcut luni de Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR) în cadrul Forumului Internațional de Asigurări – FIAR 2022.

  • „Lucrăm la un acces al tuturor deținătorilor de polițe RCA în mediul online, la baza de date AIDA, în primul rând la certificatul de daunalitate. De ce? pentru că foarte mulți români care au plecat în afara țării ne-au solicitat aceste certificate și solicitările depășeau puterea noastră de procesare.
  • Am dezvoltat o aplicație ce se poate descărca în AppStore și PlayStore. Încă este în teste live, se cheamă Aida Info. Se poate vedea clasa Bonus-Malus și se poate solicita automat certificatul de daunalitate, lucru extrem de important pentru zona de mobilitate și pentru zona de discount a unui asigurator dintr-o altă țară pentru cetățeanul român care a ajuns acolo și își dorește un preț mai bun și vrea să arate că în trecut a avut un istoric pozitiv.”, a declarat luni Mădălin Roșu.

Biroul explică pe site-ul propriu că documentul este emis în limbile română și engleză și poate fi util în scopul încheierii unei asigurari RCA și/sau CASCO în alte țări, la cererea asiguratorilor din aceste țări sau pentru stabilirea daunalității de către asiguratorii RCA, în vederea aplicarii sistemului Bonus Malus la polițele RCA emise în Romania.

Documentul ar putea fi folosit și la vânzarea unui vehicul pentru a demonstra că nu ai avut daune cu acea mașină.

Cum folosești aplicația și de ce documente ai nevoie

Aplicația, numită AIDA.info, este gratuită, și poate fi descărcată din AppStore (pentru telefoane și tablete cu iOS), respectiv PlayStore (pentru telefoane și tablete cu Android).

Certificatele emise prin aplicația AIDA.info sunt generate în urma procesului de înrolare (înregistrare) în aplicație, care se desfășoară o singură dată, ulterior având posibilitatea de a genera documentul ori de câte ori este necesar, dar nu mai mult de un certificat la 30 de zile (calendaristice).

Pentru crearea unui cont este necesară descarcarea aplicației și parcurgerea următorilor pași:

  • – verificarea identității persoanei, prin fotografierea unui act de identitate (CI sau pasaport)
  • – verificarea existentei istoricului în baza de date AIDA, prin fotografierea permisului de conducere a titularului de cont sau a certificatului de înmatriculare al vehiculului (talon)
  • – fotografierea și filmarea fizionomiei dvs., pentru verificarea concordanței datelor din documentele de identitate cu cele ale persoanei care face înrolarea

Documente și condiții pentru generarea certificatului de daunalitate

Pentru a va face un cont de utilizator în aplicația AIDA.info vor fi necesare urmatoarele:

  • – un act de identitate în original: carte de identitate (buletin) sau pasaport (documentul trebuie sa fie emis de autoritatile romane si sa se afle in perioada de valabilitate)
  • – unul dintre următoarele documente în original: permis de conducere sau certificat de înmatriculare vehicul (talon)
  • – să aveți o adresă de email validă care va fi utilizată la crearea și, ulterior, la accesarea contului
  • – să vă stabiliți o parolă pentru accesarea contului
  • – să stabiliți și să declarați un număr de telefon la care să puteți fi contactat(ă) de către BAAR pe perioada utilizării contului
  • – să citiți și să acceptați Termenii și condițiile de utilizare a aplicatiei AIDA.info

HotNews.ro a testat aplicația, iar obținerea certificatului de daunalitate a durat câteva minute. Condiția este să aveți la dispoziție pentru o primă înregistrare acte în original. Noi am folosit permisul de conducere și cartea de identitate.

În lipsa utilizării acestei aplicații, certificatul de daunalitate mai poate fi obținut prin curierat rapid cu plata la destinatar, în termen de 15 zile de la completarea unei cereri cu documentele necesare, la care se adaugă termenul de livrare prin servicii de curierat.

Alte aplicații RCA în teste: Constatul amiabil în format electronic și aplicație pentru Poliție ca să vadă cine nu are RCA

Tot în cadrul evenimentul FIAR de luni, Mădălin Roșu a mai anunțat că BAAR pregătește lansarea a altor două aplicații care vor fi folositoare asiguraților RCA.

  • „Lucrăm la un proiect și sperăm să fie în curând online. Știți ca ASF a lansat acel concept pentru modificarea normei RCA în ideea de a avea și constatul amiabil electronic. Este gata deja dar va fi gata în curând de lansat în mediul online și o aplicație pentru constatul amiabil electronic care sperăm să faciliteze și mai mult partea asta de avizări de daună. Sunt țări în spațiul european care au lansat aplicații similare și funcționează.”, a spus președintele BAAR.

Într-adevăr, în luna martie a anului trecut, ASF a lansat un proiect de modificare a legislației secundare RCA, care va permite ca formularul de constatare amiabilă de accident, soluția aleasă de cei mai mulți șoferi implicați într-un accident ușor cu pagube materiale, pentru a evita drumul la Poliție și a putea introduce mașina în reparații, să fie încheiat și în format electronic din 15 octombrie 2022.

ASF nu a adoptat încă acest proiect de normă.

O altă aplicație importantă aflată acum în teste este destinată exclusiv Poliției Române.

Mai exact, Poliția Română testează în prezent o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva fracțiuni de secundă, conectându-se la baza de date AIDA cu polițele RCA, dacă o mașină este asigurată sau nu, a declarat luni Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR). Se estimează că folosirea aplicației va deveni operațională în acest an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro