Sari direct la conținut

Utile: Ce trebuie sa stii despre hemofilie, boala care nu lasa ranile sa se inchida; A fost descoperita o activitate care produce la fel de multa placere ca sexul; Te doare ficatul? Fa-ti analizele, fiindca poate fi deja tarziu; Care este cauza reala a migrenelor?

HotNews.ro
UTILE, Foto: Colaj foto
UTILE, Foto: Colaj foto

Ce trebuie sa stii despre hemofilie, boala care nu lasa ranile sa se inchida. Copiii cu hemofilie nu se pot juca normal. Parintii sunt nevoiti, de multe ori, sa capitoneze cu bureti peretii camerelor, ca sa evite loviturile. Hemoragiile periculoase pot sa apara chiar din primul an de viata, atrag atentia specialistii hematologi cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei, marcata astazi. Hemofilia congenitala este o boala cu care omul se naste si pe care o are toata viata. Ea apare din cauza unor mutatii genetice care determina organismul sa produca in cantitate redusa factorul VIII (pentru hemofilia de tip A) sau factorul IX (pentru hemofilia de tip B). Acesti factori sunt, de fapt, proteine esentiale pentru coagularea sangelui.”Daca la omul sanatos cantitatea acestor factori de coagulare este de peste 70%, bolnavul de hemofilie are in sange cantitati de factori de coagulare chiar sub 1% in cazurile severe”, explica medicul hematolog Luminita Rusen, sefa Laboratorului de Referinta pentru Diagnosticul si Tratamentul Diatezelor Hemoragice, din cadrul Institutului National de Hematologie Transfuzionala din Bucuresti, scrieAdevarul.

A fost descoperita o activitate care produce la fel de multa placere ca sexul. Experienta dragostei este un schimb de suprema placere fizica si emotionala. Recent, cercetatorii au descoperit inca o activitate care produce aceleasi senzatii ca o partida de sex. Oamenii de stiinta de la Universitatea MxGill sustin ca ascultarea muzicii noi activeaza aceleasi zone din creier asociate cu o noapte pasionala sau o gustare delicioasa. Mai mult, cu cat ascultatorului ii place mai mult ceea ce asculta, cu atat devin mai puternice conexiunile din zona cerebrala asociata cu recompensarea. In studiu, participantii supusi unei scanari cu fRMN (rezonanta magnetica functionala ) au ascultat 60 de fragmente muzicale pe care nu le mai auzisera pana atunci si apoi au declarat cat de mult ar licita pentru fiecare in parte, anuntaDoctorulzilei.ro.

Care este cauza reala a migrenelor? Descoperirea facuta de cercetatorii danezi. Cercetatorii danezi au facut o descoperire importanta privind cauza producerii migrenelor, ceea ce ar putea constitui un pas vital in gasirea unui tratament eficient. Concluziile acestora contrazic teorii mai vechi in acest domeniu, potrivit Mediafax. Se crede de mult timp ca migrenele puternice sunt cauzate de o marire a arterelor din partea exterioara a craniului. Insa, acum, cercetatorii danezi sugereaza ca ar putea exista o alta cauza a durerilor de cap: fibrele nervoase din jurul vaselor de sange devin foarte sensibile, scrie Daily Mail. Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat RMN-urile efectuate unor femei sanatoase, dar care sufereau de migrene, examinandu-le arterele in timpul atacurilor. Contrar a ceea ce se credea, vasele de sange din partea exterioara a craniului nu se dilata in timpul aparitiei migrenelor, in timp ce cele din partea interioara s-au marit foarte putin in zona in care a aparut durerea, informeazaRomania Libera.

40 de copii invata sa slabeasca. Numarul copiilor supraponderali din Romania a crescut cu 18% fata de acum zece ani, arata o statistica a Ministerului Sanatatii. Situatia actuala este extrem de grava: circa 35% dintre copiii de astazi sunt supraponderali. Si mai ingrijorator este ca mai putin de 10% dintre acestia sunt dusi de parinti la un control medical. Procesul prin care un copil supraponderal ajunge la o greutate normala este destul de anevoios si implica efort sustinut. Mai intai, intreaga familie a copilului in cauza trebuie sa isi schimbe stilul de viata, sustin deopotriva psihologi si nutritionisti. Apoi, copilul trebuie ajutat sa isi regaseasca stima de sine, trebuie condus pe drumul autocunoasterii, iar abia apoi urmeaza gestionarea impulsurilor si formarea deprinderii de a urma un stil de viata sanatos, scrieYahoo News.

Te doare ficatul? Fa-ti analizele, fiindca poate fi deja tarziu. Ficatul joaca un rol foarte important in organism. Totusi, nu-si da importanta. Si cand se imbolnaveste, nu da semne decat tarziu. Prin urmare, e treaba ta sa-l verifici din cand in cand. Specialistii revistei Libertatea pentru femei iti arata ce ai de facut. Un junghi, ceva care te “tine”, undeva, in partea dreapta, sub coaste, te duce imediat cu gandul la durerea de ficat. Ca doar acolo e locul lui, nu? Or, de cele mai multe ori, bolile ficatului nu dor. Cel mai des acestea evolueaza in tacere si sunt descoperite cu ocazia unor teste de rutina sau menite sa investigheze o cu totul alta afectiune. Aceasta regiune abdominala, numita de medici hipocondru drept, gazduieste reactii si din partea altor organe interne. Pietrele la fiere, precum si dischinezia biliara pot da dureri in aceasta zona. Si colonul, si nevralgia intercostala dor in acelasi loc, la fel ca si in cazul pietrelor la rinichi, infectiilor sau tumorilor renale, anuntaLibertatea.

Cand avem cu adevarat nevoie de suplimente alimentare? Vitaminele si mineralele asigura buna functionare a organismului, dar daca le iei in cantitati mari sau in combinatii nepotrivite, poti avea parte de reactii adverse neplacute. In plus, exista anumite categorii de persoane carora li se recomanda precautie crescuta. Calciul este un mineral esential atat pentru copii, aflati in perioada de crestere, cat si pentru varstnici. Este de preferat sa se administreze impreuna cu vitamina D deoarece aceasta contribuie la absortia mineralului, esential pentru mentinerea sanatatii sistemului osos. In plus, “lipsa expunerii la razele solare din timpul iernii face foarte utila o cura pe baza de suplimente cu calciu si vitamina D, pe o perioada de trei, patru saptamani”, potrivit dr. Mihai Corneliu Ungureanu, medic specialist medicina interna, informeazaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro