Sari direct la conținut

Utile: Scrasnitul distruge dantura si schimba fizionomia. Iata de ce apare si cum puteti scapa de acest obicei; Exista sau va exista fast-food sanatos? Cum sa-ti alcatuiesti meniul optim; Leacuri contra lipsei de calciu

HotNews.ro
UTILE, Foto: Colaj foto
UTILE, Foto: Colaj foto

Scrasnitul distruge dantura si schimba fizionomia. Iata de ce apare si cum puteti scapa de acest obicei. Bruxismul (scrasnitul din dinti) poate aparea la orice varsta, inclusiv la copiii care au inca dinti de lapte. Daca la adulti se recomanda gutiere, la copii masurile nu trebuie sa fie drastice. Bruxismul se manifesta prin scrasnirea dintilor si, in timp, poate duce la afectarea fanturii prin reducerea dimensiunii dintilor. Cea mai folosita metoda de tratament este gutiera speciala, care se poarta noaptea si care costa in jur de 200 de lei. In cazurile mai grave de bruxism se pot face reconstructii ale suprafetelor afectate. La copii, medicii sunt mai rezervati si nu indica gutiera daca micutii au dinti de lapte. O solutie care poate da rezultate foarte bune ar fi psihoterapia, combinata sau nu cu tratamente stomatologice, scrieDoctorulZilei.ro.

Exista sau va exista fast-food sanatos? Cum sa-ti alcatuiesti meniul optim. Desigur ca hamburgerii cu cartofi prajiti, shaorma si aripioarele picante, inecate toate intr-un pahar generos cu suc carbogazos alcatuiesc o bomba cu ceas care, mai devreme sau mai tarziu, ne va compromite sanatatea. Cat de nocive sunt, de fapt, alimentele de tip fast-food? Exista si optiuni sanatoase de „mancare rapida”, spun specialistii. Mancarea este relativ ieftina, se prepara rapid si se mananca pe fuga. Toate acestea sunt calitati ale alimentelor de tip fast-food care convin de minune omului modern, mereu pe fuga, dar extrem de comod si in cautare de chilipiruri. Cu toate acestea, daca gusturile publicului se schimba in bine, exista sanse ca si industria sa faca modificari care sa raspunda nevoilor reale de hrana ale organismului, anuntaAdevarul.

Leacuri contra lipsei de calciu. Prezent in oase si in dinti in proportie de 99%, calciul are un rol esential in buna functionare a inimii, in coagularea sangelui si in contractiile musculare, iar lipsa lui poate provoca dezechilibre grave. Calciul e un element vital pentru o dezvoltare armonioasa a organismului necesarul de calciu pentru o persoana tanara de 30 de ani e de circa 800 mg pe zi, in schimb pentru o persoana de 65 de ani necesarul de calciu e de 1.500 mg pe zi. De asemenea, este esential pentru constituirea si intretinerea oaselor, actioneaza asupra dintilor, tendoanelor, nucleelor celulare si a echilibrului sanguin. Cu ajutorul calciului se poate regla contractia si relaxarea musculara, acesta poate ajuta la absobtia multor substante nutritive si in special a vitaminei B12, a carui lipsa din organism conduce la anemie. In plus, o carenta semnificativa de calciu poate perturba buna functionare a sistemului cardiovascular. Iata cateva leacuri contra lipsei de calciu, informeazaLibertatea.

Cum ingrijiti lentilele ca sa nu „stricati” ochii. Cei care poarta lentile de contact de corectie a vederii sau cosmetice risca infectii oculare grave si alergii daca nu le intretin dupa anumite reguli. Lentilele de contact folosite pentru corectarea vederii, dar si cele cosmetice au nevoie de ingrijiri speciale pentru a nu afecta ochii. „Aceste dispozitive vin in contact direct cu suprafata oculara. Pentru a se bucura de o vedere clara, sanatate oculara si maxim de confort pe parcursul purtarii, persoanele care poarta lentile de contact trebuie sa urmeze cativa pasi simpli de intretinere si purtare, evitand astfel infectiile oculare sau alergiile”, spune Ionut Costache, consultant medical. Primul pas pentru o buna „convietuire” cu lentilele vizeaza aplicarea sau scoaterea lor, scrieDoctorulZilei.ro.

De ce sunt mamele dependente de mirosul bebelusilor. Cercetatorii au descoperit ca mirosul bebelusilor activeaza acelasi raspuns psihologic la mame ca acela al oamenilor infometati care simt mirosul unei mese delicioase. E posibil ca oamenii de stiinta sa fi descoperit de ce femeile sunt deseori cuprinse de euforie atunci cand simt mirosul de bebelus. Expresii ca „manca-l-ar mama” sau „ce dulce e” au o explicatie stiintifica data de cercetatorii de la Universitatea din Montreal, Canada. „Comunicarea prin miros este foarte puternica intre o mama si bebelusul ei. Mirosul copilului activeaza un raspuns neurologic de recompensa la mama. Aceste raspunsuri pot fi activate si atunci cand mananci daca ti-e foame, dar si cand un dependent isi primeste drogul. De fapt, este calmarea dorintei”, spune profesorul Johannes Frasnelli, cercetator al Departamentului de Psihologie din cadrul Universitatii canadiene, anuntaAdevarul.

Cinci plante care te scapa de gripa toamna aceasta. Tuse, junghiuri, crampe, amorteala, ameteala, toate sunt „ghimpi” in calea starii tale de bine, caci, vorba aceea, „cel ce va deveni ghimpe, de timpuriu inteapa”. Nu-i bai, „cui pe cui se scoate”… si ghimpe pe ghimpe. Desi nu par prea prietenosi, maracinii sunt aliati de nadejde atunci cand vine vorba de alungat neplacerile provocate de boli. Nici costisitore, nici greu de procurat ori preparat, remediile cu spini gasesc „ac de cojocul” unui numar impresionant de afectiuni, informeazaLibertatea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro