Sari direct la conținut

Va ramane Viviane Reding comisar european pentru telecomunicatii?

HotNews.ro

Viviane Reding, comisarul european pe telecomunicatii, ar putea sa piarda portofoliul comunicatiilor, un consilier pe probleme telecom al presedintelui executivului european, exprimandu-si indoiala, vineri, intr-o intalnire „cu usile inchise” cu executivi din industrie, ca aceasta va mai exercita acelasi rol si dupa luna noiembrie din acest an, informeaza Financial Times. Oficialii Comisiei Europene au declarat pentru HotNews.ro ca o decizie la nivel national, privind comisarul european desemnat din partea Luxemburg, va fi anuntata in aceasta seara.

„As fi surprins daca Viviane Reding si-ar pastra portofoliul pe telecomunicatii, si ea este constienta de acest lucru”, ar fi declarat la acest eveniment un consilier apropiat pe probleme telecom al presedintelui José Manuel Barroso, potrivit mai multor participanti la intalnire, citati de Financial Times.

Intalnirea, care a avut loc vineri, a reunit executivi din partea BT, Hutchison si reprezentanti ai asociatiilor de comert din sectorul telecomunicatiilor.

„(n.r. Comentariul) a fost o surpriza totala. Plecaseram de la ipoteza ca aceasta nu numai ca va obtine inca un mandat pe cinci ani, ba mai mult portofoliul sau se va extinde spre noi sectoare precum drepturile de autor si protectia datelor”, a precizat unul dintre participantii la eveniment care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Reding, la un posibil al treilea mandat la Comisia Europeana

Viviane Reding, apreciat politician din Luxemburg, a supervizat, in calitate de comisar european, timp de cinci ani sectorul telecomunicatiilor din Uniunea Europeana, remarcandu-se in special pentru masura plafonarii tarifelor la apelurile de telefonie mobila in roaming, intrata in vigoare in iulie 2007. Anterior, Viviane Reding a ocupat functia de comisar european pe educatie si cultura, iar acum s-ar afla la al treilea mandat ca si comisar european.

Succesul masurilor luate de Viviane Reding dar si relatia stransa cu presedintele Barroso i-au facut pe multi analisti sa considere ca aceasta va obtine mai mult ca sigur al treilea mandat ca si comisar european si pe acelasi domeniu, impresie pe care nu ar fi dezmintit-o in vreun fel nici ea si nici consilierii sai apropiati.

Daca marii operatori s-au temut multa vreme de impactul reformelor initiate de Reding, acuzand-o ca ar afecta acest sector prin masuri populiste, operatorii mai mici au vazut in aceasta „un salvator”.

Incepand cu 1 iulie 2009, si tot in urma unei propuneri initiate de comisarului Reding, au intrat in vigoare noi reglementari in materie de roaming care promit reducerea cu pana la 60% la serviciile in roaming. Pe langa reducerea si mai mult a plafoanelor tarifare la telefonia mobila in roaming, reglementarile europene cer ca tarifele platite de consumatori sa nu depaseasca 0,11 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj scris dintr-o alta tara situata in perimetrul UE, iar operatorii de telefonie sa factureze la secunda apelurile in roaming dupa primele 30 de secunde, in locul facturarii la minut.

Martin Selmayr: Decizia finala asupra membrilor Comisiei Europene va fi luata in octombrie-noiembrie 2009

Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european Viviane Reding, a declarat pentru HotNews.ro ca o decizie la nivel national privind desemnarea comisarului european din partea Luxemburg urmeaza sa fie anuntata in aceasta seara, iar viitoarea structura a Comisiei Europene va fi cunoscuta in octombrie-noiembrie 2009.

„Procedurile de desemnare a comisarului european din Luxemburg sunt in desfasurare. Chestiunea a fost discutata luni in cadrul unei intalniri bilaterale intre presedintele Barroso si Jean-Claude Juncker (n.r premierul luxemburghez). Decizia finala asupra noilor membri ai Comisiei Europene (in perioada 2009-2014) va fi luata in octombrie-noiembrie”, a declarat Martin Selmayr.

Acesta a atentionat ca in aceasta seara va avea loc o conferinta de presa, in care Jean-Claude Juncker va prezenta rezultatele discutiilor din cadrul coalitiei de guvernamant din Luxemburg pe aceasta tema.

Din punct de vedere legal, Tratatul Comisiei Europene nu contine limitari privind numarul de mandate pe care le-ar putea obtine un comisar european si nici nu interzice ca un comisar european sa detina de mai multe ori acelasi portofoliu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro