Sari direct la conținut

Vaccinul Pfizer nu crește riscul de probleme cardiovasculare la persoanele de peste 75 de ani – studiu

HotNews.ro
Vaccinul Pfizer nu crește riscul de probleme cardiovasculare la persoanele de peste 75 de ani – studiu

Vaccinul anti-Covid de la Pfizer nu crește riscul de probleme cardiovasculare grave (infarct, accident cerebral sau embolie pulmonară) la persoanele de peste 75 de ani, potrivit unui studiu francez oficial publicat luni, relatează AFP.

Rezultatele acestui studiu ”sugerează, într-o manieră care este liniștitoare, că vaccinarea” cu Pfizer ”nu pare să fie asociată cu creșterea riscului de evenimente cardiovasculare grave la persoanele cu vârsta de peste 75 de ani”, fie că e vorba de prima doză sau a doua, concluzionează autorii.

Această activitate a fost realizată în cadrul grupului de interes științific Epi-Phare, care reunește Agenția pentru medicamente (ANSM) și Casa Națională de Asigurări de sănătate (CNAM).

Cercetătorii au luat în considerare toate cazurile de spitalizare raportate în Franța pentru atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și embolii pulmonare între decembrie 2020 și martie 2021 la cei cu vârsta de 75 de ani și peste, vaccinați și nevaccinați (adică aproape 30.000 de persoane).

Ei au comparat apariția acestor probleme cardiovasculare în momente diferite: perioadele de 14 zile după prima și a doua doză de vaccin au fost considerate perioade de risc și toate celelalte ca perioade de control.

”În general, frecvența apariției cazurilor de spitalizare pentru un infarct, un AVC ischemic, un AVC hemoragic sau embolie pulmonară la persoane de peste 75 de ani nu diferă semnificativ” între aceste perioade diferite, concluzionează studiul.

Cercetătorii Epi-Phare intenționează acum să actualizeze aceste date: „Odată ce informațiile sunt disponibile, analizele vor fi continuate pentru a măsura aceste riscuri, în special la persoanele cu antecedente de evenimente cardiovasculare, la populațiile mai tinere, precum și la alte vaccinuri anti-Covid-19”.

În Franța, campania de vaccinare a început la sfârșitul lunii decembrie 2020 și a vizat inițial doar persoanele în vârstă (vaccinate în principal cu vaccinul Pfizer / BioNTech).

În mai, într-un studiu anterior axat pe vaccinul Pfizer / BioNTech, grupul Epi-Phare a stabilit că vaccinarea a redus riscul formelor severe de Covid-19 cu 87% la cei cu vârsta peste 75 de ani, la șapte zile după a doua doză.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro