Sari direct la conținut

Valentina Soroceanu: Este jenant ca un farmacist angajat să plece acasă la sfârșitul lunii cu un salariu de 3.000 de lei

HotNews.ro
Pastile, Foto: Neydtstock | Dreamstime.com
Pastile, Foto: Neydtstock | Dreamstime.com

Este jenant ca un farmacist angajat, pentru că asta sunt peste 90% din ei, să plece acasă al sfârșitul lunii cu un salariu de 3.000 de lei, 3.500 lei în cel mai fericit caz, a declarat Valentina Soroceanu, reprezentantă a Colegiului farmaciștilor, într-o conferință.

“Datorită modului în care sunt tratați farmaciștii la locul de muncă, mulți pleacă. Am făcut o lucrare științifică în care precizam că cel puțin 200 de farmaciști pe an pleacă din România în alte state și profesează acolo”, a spus ea.

Potrivit acesteia, există o platfomă și gestionează acest număr ar farmaciștilor care pleacă să lucreze în afară, în țări UE.

„Nu există unul care să se întoarcă, în ultimii 5 ani, din locul în care a fost acceptat să lucreze”, a afirmat ea.

Potrivit acesteia: “Este jenant ca un farmacist angajat, pentru că asta sunt peste 90% din ei, să plece acasă la sfârșitul lunii cu un salariu de 3000 de lei, 3.500 lei în cel mai fericit caz. Așa se explică faptul că această profesie nu mai este atât de căutată cum era când eu m-am prezentat la examenul de admitere cu 17 pe loc. Acum este omul și locul. De ce-ar mai veni dacă nu li se dă posibilitatea să-și înființeze propria farmacie?”

Lanțurile de farmacii au devenit locuri de împins medicamente către populație

Valentina Soroceanu a mai afirmat, referindu-se la numărul de farmacii din piață, că nu sunt mulți competitori, dar aceleași lanțuri au sute de farmacii.

„Practică aceleași metode să împingă produsele, dau salarii mici farmaciștilor. Pe de altă parte, îi obligă să stimuleze vânzarea altor categorii de produse că pentru medicamente, noi (Colegiul Farmaciștilor) îi sancționăm dacă fac recomandări suplimentare în afară de prescripțiile medicului”, a spus ea.

Însă, ce le spun patronii farmaciștilor?

„Aveți salariu conform contractului de muncă. Dacă vreți suplimentar un bonus, îmi faceți un target pe categoria X de produse nemedicamentoase. Sunt suplimente neanalizate, au un aviz, nu se știe ce conține, ce efecte au. N-au voie să scrie c-ar avea vreun efect farmacodinamic. În felul acesta îl obligă pe farmacist să facă ore suplimentare, să vină sâmbăta și duminica”, a mai afirmat Soroceanu.

Potrivit acesteia, în nicio țară din lume nu sunt deschise farmaciile sâmbăta și duminica decât dacă vrea proprietarul. El deschide sâmbăta și duminica în special în zonele turistice.

„Dacă avem multe farmacii nu înseamnă că totul este OK”, a mai afirmat ea.

Din declarațiile sale (și din concluziile conferinței) acest lucru s-a întâmplat din cauză că legislația a permis persoanelor fără studii în domeniu să poată înființa farmacii, astfel că a devenit un business.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro