Valutele: o calatorie sprancenata in 2015
Piata de foreign exchange inchide anul 2014 cu surle si trambite, iar 2015 ar putea oferi valutelor dezvoltari istorice, pentru ca vom continua sa ne trezim din- padurea adormita a pietei forex, dintr-un somn ce a caracterizat perioada de dupa criza financiara, din 2009 pana la mijlocul lui 2014. In acest interval de timp, stafeta „emisiunii monetare” s-a plimbat de la o banca centrala la alta, de la Banca Federala a SUA in 2009-2011 (cu un dolar slab), la BCE in 2011-2012 (un euro slab) si la nerabdarea si realismul primei faze a Abeconomiei – care a fost, de fapt, Kuroda-economia Bancii Japoniei, de la sfarsitul lui 2012, pana la inceputul lui 2014 (yen japonez slab).
De la jumatatea acestui an, lucrurile au inceput sa prinda din nou avant, odata ce USD a aratat cea mai semnificativa crestere din ultimii ani, sustinuta si de incheierea programului federal de achizitii de asseturi si de faptul ca piata asteapta, la jumatatea lui 2015, cresterea dobanzii Bancii Federale pentru prima oara din 2006, in plina reconsolidare economica.
In rest, volatilitatea pietei valutelor a trecut intr-o viteza superioara, dupa ce Banca Japoniei a accelerat ritmul a ceea ce era deja cel mai radical experiment de politica monetara. La BCE, majoritatea moderatilor se lupta acerb sa vada din nou imprimeriile monetare la lucru, dupa ce balanta Bancii Centrale Europene s-a diminuat cu o treime in ultimii doi ani.
Prin urmare, intrarea in 2015 prinde bancile si economiile globale complet defazate, iar prabusirea pretului titeiului adauga situatiei generale a pietelor o tusa dramatica din punct de vedere geopolitic si economic. Scenariul cel mai probabil la care ma gandesc cand vorbim de majoritatea valutelor in Anul Nou este unul benign, unul in care Banca Federala a SUA creste dobanda un pic mai mult decat ne asteptam, iar dolarul american creste odata cu economia americana.
Intre timp, presupun ca vom asista la un declin aparent ordonat al yenului japonez. In ceea ce priveste BCE, cred ca banca va depasi obiectiile Germaniei si piedicile politice si va reporni procesul de noi emisiuni monetare, fie la reuniunea din ianuarie, fie la cea din martie.
Ingrijorarea mea principala e un pic mai complexa si sumbra. Avem de face cu prea multe incertitudini si directii posibile ale evolutiei economice, politice si ale pietelor pentru anul viitor … mai multe decat in orice alt an de care imi aduc aminte.
- Investitorii vor avea ceva insomnii in cazul in care ne gandim la patru scenarii de tip „Dar daca…” pentru 2015:
1. Dar daca politica Bancii Federale a SUA atrage un dezastru pe piata asseturilor? Exista deja semne ca piata titlurilor de stat in SUA e intr-un declin sever in ultima jumatate a lui 2014. Lichiditatea e groaznica pe aceste titluri din cauza noii legislatii care si-a propus, ironic, sa reduca riscurile pe balanta, ceea ce s-a transformat intr-un risc complet de piata. Titlurile legate de titeiul de sist din SUA sunt cel mai limpede in zona de pericol, iar investitorii pleaca in grup, ceea ce ar putea determina Banca sa renunte la gandul de crestere a dobanzii. Rezultatul: slabire dramatica a dolarului.
2. Dar daca Draghi pleaca subit? E limpede ca nu avem consens in BCE pentru a aproba noua emisiune monetara pe care Draghi o vrea atat de mult pentru a scoate zona Euro din marja de pericol in care a fost aruncata de inflatie. Daca Draghi nu-si poate indeplini obiectivele pe care si le-a propus pentru prima parte a lui 2015 si pleaca, in semn de protest? Rezultatul: mai intai, euro va creste spectaculos, iar apoi vom vorbi despre o noua criza existentiala a Uniunii Europene.
3. Dar daca China vrea sa devalorizeze? Pentru cateva zile in noiembrie, rata de schimb in Japonia (ajustata la inflatie) era la un nivel scazut record, in timp ce in China era la unul similar¬ crescut. Riscul de deflatie creste in China, in timp ce regimul se lupta cu riscul deflationar provocat de bula creditelor de proportii epice. Va smulge China o lacrima Bancii Japoniei si va devaloriza yuanul, exportand un tsunami al deflatiei catre restul lumii? Rezultatul: vom asista la un nou si periculos capitol al razboiului valutelor.
4. Dar daca Japonia pierde controlul procesului de slabire a yenului? Exista riscul ca noul program de emisiune monetara al Bancii Japoniei sa fie pur si simplu mai mult decat poate duce si sa asistam la o prabusire a increderii interne in yen, in 2015. Rezultatul: am putea vedea Banca Japoniei schimband radical directia, protejand yenul. Sa nu uitam ca majoritatea seismelor valutare recente au avut yenul in centrul atentiei.
Pe scurt, ma astept la o calatorie… sprancenata a valutelor in 2015, cu volatilitatea explodand din cauza unuia sau mai multora dintre motivele expuse mai sus.
N. Red. Originar din Texas, John Hardy a absolvit Universitatea din Texas cu magna cum laude. Este alaturi de Saxo Bank din 2002, in diferite roluri de strategie FX si Management al Asseturilor. Azi, John este Seful Strategiei FX. Are multi fani datorita articolului sau zilnic de Update FX, foarte popular si deseori citat, primit de clientii saxo Bank, presa si traderi. Este invitat deseori in calitate de comentator la diverse canale de televiziune printre care CNBC, CNBC Arabia si Bloomberg. Alaturi de editorialul zilnic si aparitiile media, John scrie comentarii ad-hoc regulate, concentrandu-se pe valutele importante, politicile bancilor centrale, tendurile macro-economice si alte evenimente. John poate comenta despre FX si clasele de asseturi majore dintr-o perspectiva macro.