Sari direct la conținut

Varujan Pambuccian: Romanii isi schimba telefonul mobil la sase – opt luni, americanii, la trei ani

HotNews.ro

Romanii isi schimba mult mai des telefoanele mobile in comparatie cu americanii si asta din cauza modelului cultural diferit care face ca la noi telefonul sa fie privit ca un obiect de moda ce trebuie reinnoit des, crede presedintele comisiei pentru IT din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian. El a adaugat ca e gresita perceptia potrivit careia aparatele electrocasnice, cum ar fi frigiderul, trebuie sa dureze o viata. Ele au devenit consumabile si nu e viabil nici din punct de vedere economic sa fie inlocuite foarte rar.

Pambuccian spune ca romanii isi schimba celularul in medie la sase – opt luni, iar americanii, la trei ani. „Asta e un lucru bun, telefonul mobil e si un obiect care tine de moda, nimeni nu are nimic de obiectat ca anul asta am sa port un tip de camasa iar la anul, altul. Exact ca-n industria modei, industria de IT si comunicatii are si componenta asta, cred ca nimeni nu-si pune problema in momentul asta sa cumpere o haina care sa tina zece ani. Lucrul asta a fost depasit, acum o suta de ani asa se gandea, iti cumparai o haina care sa dureze mult”, spune seful comisiei de IT&C din Camera Deputatilor.

Cei din IT si comunicatii au inteles mai repede ca producatorii nu vand tehnologie, ci fashion si lifestyle, astfel ca terminalele sunt schimbate des. El adauga ca nici in randul aparatelor electrocasnice nu mai e perceptia ca trebuie sa dureze o viata. Pambuccian spune ca au existat companii in IT care au dat faliment pentru ca produsele lor nu se stricau niciodata, astfel ca erau inlocuite rar si in consecinta vanzarile erau reduse iar reparatorii nu aveau de lucru.

„La electronice si IT e bine ca lumea sa constientizeze ca nu prea se mai repara, putine firme mai repara si o fac la costuri mari, astfel ca nu merita. Dupa ce aparatele ies din garantie nu are rost sa le mai repari”, spune deputatul. Cand e vorba de aparate electrocasnice insa, renteaza sa fie reparate, pentru ca oricum sunt pastrate mai mult timp.

Rezumand, cand e vorba de cat de des schimbam aparatele, o facem des la cele foarte la moda (celular, MP3 player, laptop) si rar cand e vorba de aparate omniprezente, cum e frigiderul sau masina de spalat. „In SUA, schimbarea unui aparat se face extrem de greu, Italia seamana cu noi, Franta e mai conservatoare, in timp ce Germania e undeva la mijloc”, spune Pambuccian.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro