Sari direct la conținut

Vasile Dincu: Salarizarea unitara va fi implementata odata cu urmatorul buget

HotNews.ro

Salarizarea unitara va fi implementata odata cu urmatorul buget, a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Vasile Dincu, luni seara, intr-o emisiune televizata, relateaza Agerpres.

Acesta a vorbit despre salarizarea unitara in contextul planurilor pe care le pregateste, din noua sa functie de ministru, pentru urmatoarele sase luni.

„Salarizarea unitara va veni de la urmatorul buget. Nu cred ca vom putea sa facem acest lucru din acest buget, pentru ca in mod normal lucrurile sunt hotarate si vom incepe de la orice hotarare va fi valabila de la anul. Dar sa speram ca vom reusi sa reechilibram ceea ce inseamna functia publica si mai ales modul in care este retribuita functia publica”, a spus Dincu.

El a anuntat ca in decurs de doua saptamani va prezenta o strategie care va viza inclusiv criterii de performanta in administratia publica, care sa atraga dupa sine o salarizare corespunzatoare, dar si o serie de ghiduri de cariera al caror scop va fi acela de a-i ajuta pe functionarii publici sa isi inteleaga mai bine atributiile.

Dincu a mai vorbit despre faptul ca in administratie exista foarte multi oameni care isi fac munca bine in conditii grele si prost retribuite, dar exista si oameni ale caror calificative sunt „foarte bine”, desi performantele nu se regasesc in munca lor. A relatat astfel o discutie avuta cu premierul Dacian Ciolos, care a dat un asemenea exemplu.

„Spunea premierul: nu se poate ca o unitate care lucreaza cu fonduri europene si care are absorbtie de 50% sa aiba „foarte bine” cel care lucreaza acolo, sa aiba cel mai mare calificativ. Trebuie sa vedem. Si castigul salarial sa fie legat de performanta lui in ceea ce priveste fondurile europene. Dar nu numai asta, si executia bugetara, de exemplu, trebuie facuta corect si la timp si asa mai departe”, a spus Dincu.

Vicepremierul a aratat ca uneori munca functionarilor este ingreunata de o legislatie stufoasa si contradictorie, care ar trebui reorganizata.

„Si mai este un lucru: trebuie sa aduni legile si sa le pui in coerenta si pe verticala, si pe orizontala, pentru ca astazi un functionar are de luat o hotarare si are trei legi care i se par ca se bat cap in cap si cateodata chiar se bat cap in cap. De aceea, ii e frica sa semneze, nu stie ce se va intampla in viitor. In doua saptamani voi prezenta o strategie destul de larga pe fiecare dintre aceste paliere care tin de formare, care tin de un nou tip de evaluare a functionarilor publici”, a mai spus vicepremierul.

Dincu s-a referit si la importanta folosirii fondurilor europene pentru lansarea de programe de specializare in diferite domenii a functionarilor publici, inclusiv in ceea ce priveste comunicarea si relatia lor cu cetatenii.

El considera ca multi dintre cei care lucreaza in sistemul administrativ nu au beneficiat de asemenea cursuri de profesionalizare si ca atare sunt nepregatiti in gestionarea anumitor aspecte ale muncii lor, unul dintre ele fiind relatia cu cetateanul.

Vasile Dincu: Discutiile despre buget sunt calme

Vicepremierul Vasile Dincu a mai afirmat luni seara, la Realitatea TV, ca discutiile pe tema proiectului de buget pentru 2016 se poarta pe un ton calm si ca sunt avute in vedere proiecte atat noi, cat si cele a caror continuitate trebuie asigurata.

„Inca nu s-a definitivat bugetul, acum discutam. In orice caz, sunt discutii calme. Eu am mai fost ministru si sigur ca erau discutii foarte dure cu ministrul Finantelor. De data aceasta discutam calm, pentru ca s-au stabilit cateva criterii de la inceput. Care este filosofia noii guvernari? Vorbim despre proiecte. In primul rand, despre proiectele noi, despre proiectele de continuitate atunci cand sunt facute de dinainte si in al doilea rand vorbim despre reforma”, a spus Vasile Dincu, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat ca la Ministerul Dezvoltarii Regionale si al Administratiei Publice, pe care il conduce, reforma nu va fi deloc costisitoare, ci ar trebui sa aduca reduceri de costuri.

„Din perspectiva mea, reforma la noi in minister nu costa bani foarte multi. Adica, modul in care gandim acum o strategie de reforma a administratiei, de a finaliza o serie lunga de ani in care nu s-au dus pana la capat anumite acte de descentralizare, de modernizare a administratiei si modernizarea functiei publice, deci aceste lucruri nu costa bani. Tocmai asta este logica reformei, sa avem un stat suplu si inteligent”, a explicat ministrul.

Dancu a vorbit si despre necesitatea modernizarii administratiei publice locale si a anuntat reinfiintarea Institutului National de Administratie, despre care a spus ca nu a functionat la parametrii la care a fost gandit.

„Orice functionar public trebuie sa mearga continuu din ciclu in ciclu de formare. Nu putem avea proprietari ai functiilor cum sunt acum, care intotdeauna primesc ‘foarte bine’ de la seful lor si merg mai departe. O cariera in care oamenii sa castige bine, sa isi castige propria demnitate inseamna si formare”, a aratat ministrul, subliniind ca in special tinerii cer reformarea sistemului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro