Sari direct la conținut

Vegetarianismul ar putea deveni o solutie de viitor

HotNews.ro

Mananca sanatos, protejeaza mediul, consuma produse ecologice, mereu auzi in jurul tau astfel de indemne. Daca te-ai gandit sa devii vegetarian, in primul rand trebuie sa te informezi foarte bine despre ce presupune acest stil de viata, ce avantaje si ce dezavantaje iti ofera aceasta optiune. Afla in continuare parerea unui specialist, a unui vegetarian si a unui omnivor.

O persoana ajunge sa fie vegetariana pornind de la anumite convingeri: in general, cele mai intalnite sunt sanatatea, protectia animalelor si considerentele ecologice (preocuparea pentru mediul inconjurator).

Exista insa si motive mai profunde . De exemplu „in India, unde jumatatea din populatie este lacto-vegetariana, principalul motiv este cel al traditiei si religiei. De asemenea in Africa religia joaca un rol foarte important” spune Marius Vasilescu, vicepresedinte al Societatii Vegetarienilor din Romania.

Cum este vazut vegetarianismul?

In Romania, ideea de a fi vegetarian nu este primita foarte bine. Una dintre cauze este explicata de vegetariana Ruxandra Costescu.: „Nu avem o traditie vegetariana reala; pana in 1989, noi am trecut printr-o perioada in care majoritatea populatiei urbane nu avea destule alimente la dispozitie” este parerea vegetarienei Ruxandra Costescu.

Exista si anumite prejudecati: „corpul meu nu va primi toate substantele nutritive de care are nevoie”, „muncesc mult, am nevoie de hrana, nu de prostii”. Alimentatia bazata pe legume si fructe „beneficiaza” si ea de anumite mituri, printre care faptul ca vegetarienii sunt perceputi ca niste ciudatenii, spune Marius Vasilescu. „Acest lucru se intampla din cauza necunoasterii si a prejudecatilor”, crede acesta.

Apoi, ar mai fi mitul proteinelor insuficiente, conform caruia proteinele de origine vegetala sunt de proasta calitate: „Dat fiind ca nu ma satur niciodata cu o salatica, as fi tentat sa zic ca sunt insuficiente”, spune Dragos, care nu ar renunta la carne pentru nimic in lume. In general, toate plantele contin proteine, insa nu in proportii ideale.

Exceptie face soia, aceasta continand un numar crescut de proteine. Soia ar putea fi numita „produsul vedeta” al vegetarienilor: este folosita in numeroase feluri de mancare, de la tocanita, pana la snitele sau ciorba.

Detalii medicale

Renuntarea la carne nu presupune o atentie foarte mare, insa „daca vrei sa fii absolut sigur(a) in privinta sanatatii iti poti monitoriza nivelul de fier, calciu si alte nutriente/minerale din sange.”, spune Ruxandra. „Atat timp cat urmezi niste reguli simple: sa mananci variat din toate categoriile: grasimi, carbohidrati, proteine si vitamine, „grija” fata de ce mananci nu ar trebui sa insemne un efort prea mare”, continua aceasta.

Insa daca optiunea ta este sa fii vegan( adica sa nu mananci niciun fel de produs animal), atunci trebuie sa acorzi o atentie speciala vitaminei B12. Aceasta este produsa de o bacterie si pe care nici un animal si nici omul nu o poate sintetiza. Prin spalarea si fierberea alimentelor se distruge si bacteria respectiva, dar si vitamina. „In aceste conditii, cea mai buna solutie este fie sa consumam alimente fortificate cu B12 sau sa luam suplimente”, spune Marius Vasilescu.

Cum ar putea evolua tendinta vegetariana?

Se spune ca meniul unui vegetarian este mult mai scump, insa daca stii sa iti alegi alimentele potrivite, nu vei resimti gol nici in stomac, nici in portofel. „Produsele de origine animala se inlocuiesc cu leguminoasele (mazare, soia, fasole, linte, naut), care nu sunt scumpe. Unele alimente sunt mai ieftine, iar alte mai scumpe (tofu, lapte de soia etc.) si pana la urma se compenseaza”, crede Marius Vasilescu.

Vegetarianismul ar putea diminua, in viitor, „numarul animalelor ucise, modul groaznic in care sunt crescute, bolile grave pe care le cauzeaza consumul de carne, distrugerea padurilor amazoniene (pentru cresterea vitelor sau soia pentru vite), poluarea apelor si a solului”, spune Vasilescu

In urmatorii ani se asteapta o crestere a procentajului vegetarienilor: „Vegetarianismul va trebui sa fie o alegere tot mai comuna. Faptul ca este si el deja un „trend” e un semn bun”, adauga Ruxandra. In prezent, Societatea Vegetarienilor din Romania numara circa 450 de membri inscrisi.

Tipuri de vegetarianism:

– lacto-ovo-vegetarianism – se consuma oua si lactate

– lacto-vegetarianism – se consuma lactate, fara oua

– veganii sunt vegetarienii puri, oamenii care exclud consumarea oricarui produs animal, ajungand pana la a evita purtarea hainelor din acest tip de produs, de exemplu produsele confectionate din piele.

– naturistii – prefera sa manance in general cruditati; majoritatea consuma in jur de 50%-80% alimente crude, iar restul mancarii nu se fierbe/coace pentru a nu i se distruge nutrientii

– fructarienii sunt persoanele care consuma doar fructe si vegetale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro