Sari direct la conținut

Ventilatoarele rusești trimise în SUA, fabricate de o firmă aflată sub sancțiunile americane

HotNews.ro
Ventilator medical, Foto: Nicola Marfisi/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia
Ventilator medical, Foto: Nicola Marfisi/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ventilatoarele livrate de Rusia în Statele Unite pentru a ajuta bolnavii de coronavirus au fost fabricate de o companie rusă care se află sub sancțiunile din SUA, relatează publicația rusă de business RBC, citată de Reuters, notează Mediafax.

Un avion militar rusesc care transporta ventilatoarele a aterizat miercuri la New York, după ce președintele american Trump și președintele rus Vladimir Putin au vorbit la telefon.

Televiziunea de stat rusă a prezentat descărcarea cutiilor de ventilatoare din avion, acestea fiind de tipul „Aventa-M”, produse de o uzina UPZ din orașul Celeabinsk, la 1.500 km est de Moscova.

UPZ face parte din holdingul numit Concern Radio-Electronic Technologies (KRET), care în sine este o unitate a conglomeratului de stat Rostec. KRET este supus sancțiunilor americane din iulie 2014, firmelor și resortisanților americani fiindu-le interzis să facă afaceri cu aceasta.

Într-o declarație de miercuri, Departamentul de Stat al SUA anunța că Statele Unite au fost de acord să cumpere materiale medicale din Rusia, dar nu a menționat nicio companie și nici nu s-a referit la sancțiuni.

„Ambele țări și-au oferit ajutor umanitar reciproc în perioade de criză în trecut și, fără îndoială, o vor face din nou în viitor. Acesta este momentul să lucrăm împreună pentru a depăși un dușman comun care ne amenință viața tuturor”, se arată în comunicat.

Oficialii americani de la Washington nu au putut fi contactați pentru comentarii, notează Reuters. Ambasada SUA la Moscova a spus că nu are nimic de adăugat dincolo de ceea a spus deja Departamentul de Stat.

Statele Unite au început inițial să impună sancțiuni economice Rusiei în 2014, după anexarea Crimeei, precum și pentru sprijinirea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Trump a descris joi transportul rusesc drept „o mulțime de lucruri medicale de înaltă calitate”.

Fondul suveran al Rusiei RDIF, care a declarat că a plătit jumătate din expedierea echipamentelor medicale către Statele Unite, a fost adăugat pe lista sancțiunilor SUA din 2015.

Citește și: Kremlin: Putin i-a oferit lui Trump ajutor rusesc pentru combaterea coronavirusului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro