Sari direct la conținut

Viața liniștită a Tinei Turner pe malul lacului Zurich: star… și cetățean model / Ce spun locuitorii din Küsnacht despre ea?

HotNews.ro
Tina Turner pe marginea lacului Zurich, Foto: STR / - / Profimedia
Tina Turner pe marginea lacului Zurich, Foto: STR / - / Profimedia

Tina Turner era în elementul ei pe scenă, oferind spectacole uluitoare. Odată ce luminile se stingeau, „Regina rockului” se bucura de liniștea elvețiană a noii sale case, potrivit AFP.

Departe de agitație, megastarul ducea o viață liniștită în micul oraș Küsnacht, o suburbie bogată a capitalei financiare a Elveției, pe malul lacului Zurich.

Mulți localnici au venit joi să depună flori în fața reședinței sale somptuoase, Château Algonquin, și și-au amintit că au văzut-o în restaurantele și supermarketurile locale.

Cântăreața s-a mutat în Elveția în 1995 împreună cu partenerul ei, producătorul german Erwin Bach, în vârstă de 67 de ani. Ea a locuit la Küsnacht până la moartea sa, miercuri, la vârsta de 83 de ani, în urma unei lungi boli.

„Am cunoscut-o personal, de aceea suntem triști”, a declarat pentru AFP primarul orașului, Markus Ernst. „Ea era într-adevăr foarte fericită aici. Cred că își găsise cu adevărat locul în care voia să își petreacă restul vieții. Căuta liniște și pace”, a adăugat el. „Se îndrăgostise cu adevărat de Küsnacht.

Star… și cetățean model – Tina Turner

În 2013, la trei luni după ce s-a căsătorit cu Erwin Bach și a dobândit cetățenia elvețiană, Tina Turner a renunțat chiar și la cetățenia americană.

Președintele elvețian Alain Berset i-a adus un omagiu la aflarea veștii morții sale, scriind pe Twitter: „Odată cu moartea Tinei Turner, lumea a pierdut un model (…) care și-a găsit o a doua casă în Elveția”.

În 2021, Universitatea din Berna i-a acordat un doctorat onorific pentru „opera muzicală și viața artistică unică”.

Tina a trebuit să învețe limba germană și cultura civică elvețiană pentru a trece testele necesare pentru a obține cetățenia elvețiană, iar presa locală a descris-o ca pe un cetățean model. Ea a participat la „voturile populare” frecvente, referendumurile locale sau naționale, care sunt marca sistemului politic elvețian.

Eternă

Ca și în alte părți din Elveția, în Küsnacht, care are o populație de aproximativ 14.000 de locuitori, discreția și respectul pentru viața privată sunt aproape o religie.

Tina Turner „a simțit că face parte din acest oraș” și că, în schimb, „a însemnat mult pentru noi”, a mărturisit primarul său, Markus Ernst.

Cântăreața a finanțat chiar și decorațiunile de Crăciun ale orașului. Joi, muncitorii le-au montat din nou pe stâlpii de iluminat de pe strada principală din Küsnacht, în semn de omagiu pentru marea vedetă.

Ea a dat, de asemenea, numele ei, „Tina”, bărcii de salvare care patrulează pe lacul Zurich în ultimii zece ani.

Casa în care a locuit, retrasă de pe strada principală, are vedere spre lac și este înconjurată de o grădină splendidă. Rosanne Salazar a agățat pe porți un afiș pe care scria: „200 de milioane de discuri vândute. Opt premii Grammy. Doar o singură Tina Turner”.

„Am locuit aici timp de zece ani. Ținem la Tina”, a declarat pentru AFP femeia de 56 de ani. „A avut o copilărie oribilă, a fost abandonată și a fost abuzată de Ike Turner, dar aici, în Elveția, și-a găsit un final fericit. Oamenii de aici au lăsat-o în pace”.

Vecinii ei i-au apreciat muzica, bineînțeles, dar au prețuit și forța pe care o emana, amintește primarul.

„Mulți oameni o admirau”, a spus el. „Vom avea nevoie de ceva timp pentru a ne obișnui cu ideea că am pierdut-o pe Tina pentru totdeauna. Dar sunt sigur că, într-un fel sau altul, ea va trăi pentru totdeauna”.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro