Sari direct la conținut

Victor Ponta: Declaratia lui Basescu privind proiectul TAP, extrem de nediplomatica la adresa lui Barroso

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta spune ca nu doreste sa comenteze declaratiile presedintelui Traian Basescu, care afirma ca nu este la varsta pubertatii pentru a crede ca ambele parti au castigat din TAP, considerand ca declaratia presedintelui este „extrem de nediplomatica” la adresa sefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, transmite Mediafax.

„Eu as prefera sa nu comentez aceasta declaratie, pentru ca este o declaratie extrem de nediplomatica la adresa presedintelui Barroso, cel care a spus ca nu a pierdut nimeni, sau, ma rog, au fost doi, Barroso si presedintele Azerbaidjanului, s-au vazut la Bruxelles si au spus ca nu pierde nimeni prin faptul ca se alege TAP si nu Nabucco. Dati-mi voie eu sa fiu mai diplomat si sa nu comentez in niciun fel, in astfel de termeni, declaratiile totusi ale presedintelui Comisiei Europene si ale presedintelui Azerbaidjanului. M-as feri sa fac in public asemenea comentarii”, a spus Ponta la Antena 3.

El a adaugat ca, atunci cand se inchide posibilitatea unui proiect, imediat sunt cautate si gasite variante, care pot fi proiectul AGRI sau ideea discutata in Kazahstan legata de livrarea de gaze din Kazahstan pentru Romania si Bulgaria, tari ocolite de TAP, prin proiectul South Stream.

Alte declaratii ale lui Victor Ponta:

  • (Despre declaratiile sefului statului potrivit carora „Romania isi va redefini politica energetica plecand de la propriile sale resursei”) Nu cred ca este un punct de vedere personal, este politica noastra guvernamentala, Guvernul se ocupa de economie, faptul ca dl presedinte e de acord nu poate decat sa ma bucure, dar si daca nu era de acord tot asta trebuia sa facem, in conditiile in care despre Nabucco noi stiam informal, de mai mult timp, ca nu va fi un proiect pe termen scurt, ci mai posibil pe termen lung si foarte lung, e clar ca sansa Romaniei este de a se concentra foarte mult pe resursele proprii. Si, intr-adevar, resursele proprii, cate mai avem la Romgaz si la OMV, sunt foarte bune, dar nu avem atat de multe cat sa acopere tot consumul. Ceea ce este in Marea Neagra evident ca ne trebuie si e intr-o perioada de timp de trei-patru ani, iar gazele de sist vor reprezenta evident o alternativa la importul de gaze din Rusia. Multe alte variante nu prea mai avem.
  • (Basescu vorbeste deja de exploatare…) A luat-o mai repede. Din pacate, insa, mai repede de patru ani nu vom avea rezultatele explorarilor, adica nu vom sti sigur daca exista sau nu gaze de sist si petrol de sist in Romania. Dupa cam patru ani vom sti cu siguranta cat avem, cam cat ne costa exploatarea, ce inseamna investitiile, si guvernul care va fi peste patru ani va decide mai departe daca le folosim sau nu. Dar eu sunt in favoarea gazelor de sist, nu-mi retrag vorba, pentru ca am vazut ce a insemnat pentru America din punct de vedere economic acest lucru, vad ca Polonia, Lituania, Marea Britanie, Spania merg mai departe in acest sens, si eu cred ca Europa in ansamblu, in cativa ani, nu va mai refuza aceasta resursa.
  • (Problemele de mediu in ce masura conteaza daca se va constata ca exista ceva care impieteaza asupra viitorului acelor regiuni?) Conteaza foarte mult si tocmai de aceea toate cercetarile – nu doar in Romania, ci la nivelul Comsiei Europene – toate studiile si toate cercetarile merg exact pe impactul de mediu si pe masurile de protectie a mediului. E la fel de adevarat insa ca, fata de cum se exploatau gazele de sist in SUA in urma cu un an sau doi, deja in fiecare an standardele de mediu sunt mai ridicate si tehnologiile sunt mai putin poluante, asa incat e evident ca, la viteza cu care evolueaza tehnologia, peste patru-cinci ani in mod sigur lucrurile vor fi mult mai bune. Deocamdata insa, si nu obosesc sa o repet, exploatarile se fac prin mijloace conventionale, adica ce face si Romgaz-ul sau OMV-ul acum si efecte pentru mediu nu exista, cel putin pana la momentul exploatarii, in faza de explorare cu siguranta nu.

Premierul Victor Ponta, aflat in vizite oficiale in tari asiatice, s-a intalnit, joi, cu cu omologul sau din Kazahstan si presedintele companiei de stat KazMunaiGaz, pentru o discusie la finalul careia Guvernul a transmis un comunicat in care sustine ca reprezentantii Guvernului din Kazahstan au propus partii romane o formula in care sa asigure livrarea de gaz kazah prin extensia din Bulgaria spre Romania a gazoductului care va fi construit in cadrul proiectului South Stream.

Vineri, presedintele Traian Basescu a declarat ca este „o copilarie” ideea ca si Romania sa fie inclusa, dupa esecul Nabucco, in proiectul gazoductului South Stream al operatorului rus Gazprom, obiectivul Romaniei fiind sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze deja existente.

„Sigur ca Romania ar fi avut de castigat daca proiectul Nabucco se facea. Eu nu sunt la varsta pubertatii sa cred afirmatia facuta ca au castigat amandoi pentru ca din TAP vom face niste prelungiri care vor acoperi statele prin care ar fi trebuit sa treaca Nabucco. Am trecut de varsta pubertatii politice. Sunt vorbe de consolare, dar Romania trebuie sa isi ia soarta strategiei energetice in maini”, a afirmat Basescu.

***

Vineri, consortiul Shah Deniz a confirmat selectarea gazoductului TAP, iar Comisia Europeana a salutat decizia.

Proiectul Nabucco West, in care este implicata si Romania, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspica, de la Sah Deniz (Azerbaijan), consortiul care opereaza exploatarea optand pentru o alta ruta de export catre Europa.

Principalul proiect concurent al Nabucco West in cadrul coridorului sudic de transport al gazelor naturale este TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care face legatura intre Turcia si Italia, tranzitand Grecia, Albania si Marea Adriatica. Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elvetia), Statoil (Norvegia) si E.ON (Germania).

Nabucco a fost sustinut politic de UE si vizeaza alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Marii Caspice, pentru a reduce dependenta Europei de gazul importat din Rusia, de la compania de stat Gazprom.

Proiectul Nabucco viza alimentarea Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conducta care ar urma sa transporte gaze din Turcia pana in Austria, prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Exploatarea gazeifera de la Sah Deniz, situata in Marea Caspica, este operata de gigantul birtanic BP, in parteneriat cu Statoil (Norvegia), SOCAR (Azerbaijan), Total (Franta), Lukoil (Rusia), NIOC (Iran), si TPAO (Turcia).

Miercuri, Departamentul Energiei din Ministerul Economiei a anuntat ca Romania analizeaza, dupa ce proiectul Nabucco a esuat, diverse scenarii privind perspectivele resurselor interne de gaze naturale si conectarea la piata regionala de profil, iar gazele din Marea Neagra si cele de sist au potentialul de a creste independenta energetica nationala.

In comunicatul Ministerului Economiei se precizeaza ca Romania este statul cu cel mai redus grad de dependenta de importuri de hidrocarburi dintre toate statele partenere in proiectul Nabucco, iar Romania va continua, la nivel regional, eforturile pentru realizarea proiectelor incepute, intre care ramane o prioritate proiectul AGRI.

Proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan in Georgia si lichefierea intr-un terminal care ar urma sa fie construit pe tarmul georgian al Marii Negre, de unde sa fie transportat pe mare in Romania. In terminalul din Romania ar avea loc regazeificarea si transferul in sistemul national de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.

Investitia in proiectul AGRI este estimata intre 1,2 miliarde euro si 4,5 miliarde euro, in functie de capacitatea de transport.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro