Sari direct la conținut

Victor Ponta, despre negocierile cu Rompetrol: Obiectivul principal din punctul meu de vedere nu a fost acela de a obtine o suma cat mai mare de bani

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta a afirmat ca obiectivul principal al negocierilor cu Rompetrol nu a fost cel al obtinerii unei sume cat mai mari de bani, ci deblocarea unui litigiu care exista din 2003. „Avem proiectul de lege privind finalizarea negocierilor cu Rompetrol. Pot sa o spun, pentru ca s-a incheiat acordul si nu se mai poate renegocia. Obiectivul principal din punctul meu de vedere nu a fost acela de a obtine o suma cat mai mare de bani. Orice bani obtineam, ni se spunea la televizor ca se putea obtine mai mult. Noi am obtinut o suma mai mare decat pretul actiunilor la Bursa, dar cel mai important lucru era sa luam o decizie, sa deblocam un litigiu care exista din 2003, deci de 10 ani”, a spus Ponta.

UPDATE Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri proiectul de lege privind aprobarea Memorandumului de Intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013.

Practic, Rompetrol ar urma sa ofere 200 milioane euro pentru o parte din actiunile detinute de stat la aceasta companie, urmand ca actionarul majoritar, KazMunayGaz, sa realizeze un un fond de investitii de un miliard in Romania. Statul, prin Ministerul Economiei, a ajuns sa detina 44,74% din actiuni, in contul unei datorii de 570 de milioane de euro.

  • Acesta a precizat ca trebuie continuate investitiile la rafinaria de la Navodari, urmand sa fie creat un fond de investitii de 1 miliard de dolari pe care „il pune la dispozitie KazMunayGaz”. „Cred ca este o decizie corecta”, a adaugat Ponta. Acesta considera ca daca ar fi continuat litigiul s-ar fi inchis Petromidia si s-ar fi pierdut cateva mii de locuri de munca. „Pentru cei care zic ca trebuia sa continuam sa ne judecam, poate pune la dispozitie domnul ministru cat incasam la buget taxe, accize si cat ar insemna sa se inchida Petromidia, sa mai facem alte cateva mii de someri”. Afirmatiile au fost facute in contextul in care Guvernul va aproba in sedinta de miercuri proiectul de lege privind aprobarea Memorandumului de Intelegere incheiat intre statul roman si grupul Rompetrol la data de 15 februarie 2013 si a unor masuri de implementare a acestuia. „Proiectul de lege merge la Parlament. Nu exista un mod mai transparent decat acesta, adica dezbaterea parlamentara. Toata lumea isi poate spune punctele de vedere si oricine are o idee buna il incurajam in acest sens. Dar, de regula, cel care sta pe margine si comenteaza un meci la televizor, e mai bun decat jucatorii din teren”, a mai spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a afirmat, la inceputul lunii mai, la Constanta, ca s-a ajuns la un acord cu Rompetrol in privinta creantei datorate de companie, iar una dintre investitiile importante ar putea fi facuta la rafinaria de la Navodari.

Intrebat spre ce domeniu urmeaza sa fie directionata prima transa din datoria Rompetrol de 200 de milioane de euro premierul a aratat ca a fost formata o echipa de negociere si cel mai important lucru este ca ”s-a ajuns la un acord, care inseamna 200 de milioane (n.r euro) pentru o parte din actiuni si renuntarea la litigiu”.

„Cu Rompetrol avem un litigiu de foarte multi ani, un litigiu in care nimeni din partea romana nu a avut curaj sa ia decizii. Sa negocieze si sa ia o decizie. In ceea ce ma priveste, cu mandatul pe care mi l-am asumat, acela de a rezolva tot ce nu s-a rezolvat in ultimii 10 sau 20 de ani, am format o echipa de negociere, s-a ajuns la un acord, care inseamna 200 de milioane pentru o parte din actiuni si renuntarea la litigiu, stiti ca noi avem procese in instanta intre statul roman si Rompetrol, dar mai important decat cei 200 de milioane este obligatia celor de la KazMunayGaz de a face un fond de investitii de un miliard in Romania. Prima investitie importanta cred ca se va face tocmai in actuala rafinarie si mai departe in terminalul de la Navodari, de la Midia, un miliard, dincolo de 200 de milioane pentru buget. Un miliard care se investeste in Romania este un lucru foarte bun si la fel voi face pentru toate celelalte companii, care vor sa investeasca in Romania”, a explicat premierul.

Victor Ponta declara, la 13 februarie, ca daca nu se va ajunge la o intelegere intre statul roman si Rompetrol in privinta creantei datorate de companie, o decizie a instantei ar putea duce la noi repercusiuni.

Context

Grupul Rompetrol impreuna cu statul roman, reprezentat prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), in calitate de unic administrator, au incheiat la mijlocul lunii februarie un memorandum de intelegere pentru inchiderea disputei privind conversia obligatiunilor Rompetrol Rafinare in actiuni in favoarea statului roman. In baza memorandumului, s-a agreat ca Rompetrol sa rascumpere o parte din actiunile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare (operatorul rafinariilor Petromidia Navodari si Vega Ploiesti), acesta urmand sa fie in continuare un actionar semnificativ al companiei.

Potrivit companiei Rompetrol, ambele parti intentioneaza sa stabileasca un parteneriat pentru dezvoltarea sectorului energetic din Romania. Prin obiectivele si beneficiile acestui parteneriat se numara diversificarea surselor de aprovizionare cu titei atat a Romaniei, cat si a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de munca, dar si stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investitii, cu un impact direct in economia Romaniei.

In urma conversiei obligatiunilor emise in 2003, statul roman prin Ministerul Economiei a devenit in 2010 actionar al companiei Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%.

Statul, prin Ministerul Economiei, detine 44,69% din actiuni, in contul unei datorii de 570 de milioane de euro. Statul a devenit actionar la Rompetrol Rafinare dupa ce s-au convertit in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003. Astfel, in 2011, Ministerul Finantelor Publice a fost inregistrat in calitatea de actionar al Rompetrol Rafinare (RRC). Statul a devenit actionar in urma unei majorari de capital realizate de companie in contul datoriei. In 2012, actiunile au fost transferate la Ministerul Economiei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro