Victor Ponta: Fara documentul de la CSAT, privatizarea CFR Marfa pica. Traian Basescu sa ne arate documentele din care rezulta ca exista o problema. Poate problema lui Gruia Stoica e ca nu s-a inscris in Miscarea Populara
Premierul Victor Ponta a vorbit, duminica seara, intr-o emisiune la Romania Tv, despre privatizarea CFR Marfa: „Fara documentul de la CSAT, privatizarea CFR Marfa pica. Operatiunea cade. Nu platim niciun ban (intrebat daca Gruia Stoica va primi despagubiri). Singura noastra vina e ca Traian Basescu are el o problema cu un partid si iese la televizor. Traian Basescu sa ne arate documentele din care rezulta ca exista o problema, si atunci totul cade. Poate problema domnului Gruia Stoica e ca nu s-a inscris in Miscarea Populara. Nu am informatii ca s-ar fi comis sau ca se pregateste comiterea unor fapte prevazute de legea penala in privinta privatizarii CFR Marfa de la vreo structura a statului roman. Nu cred ca e posibil ca presedintele sa primeasca alte informatii, cred ca blufeaza.”
Declaratiile lui Victor Ponta
Despre Traian Basescu:
Traian Basescu e intr-o campanie pe care doar domnia sa o intelege.
Traian Basescu isi va incheia mandatul. (nu va mai fi suspendat – n.red.)
Nu am vazut nimic nou, am vazut tutarii domnului presedinte care de 9 ani se inchina la icoana lui Traian Basescu.
Atata timp cat Traian Basescu si consilierii lui, tutarii lui, vor face declaratii politice, vor primi raspunsuri politice. Mai putin de la mine si mai mult de la colegii din USL.
Antonescu nu-l va mai ataca pe Basescu.
Nu regret suspendarea presedintelui, regret anumite lucruri intamplate in 2012.
Cel care a cautat conflictul a fost Traian Basescu, ce nu am inteles eu si Crin Antonescu este ca nu era suficient votul oamenilor (in 2012 – n.red.).
De atunci din punctul meu de vedere s-a incheiat povestea omului politic Traian Basescu.
Imi place foarte mult si imi iubesc partidul – PSD – pentru ca e foarte disciplinat. La PNL e mai putina disciplina, insa eu nu ma uit in curtea lor.
Nimic nu ne uneste mai tare in USL decat reaparitia dusmanului comun. Cat timp a tacut din gura, vreo 5 luni, mai-mai ca ajunsesem sa ne certam intre noi in USL. Domnul Basescu a avut ideea proasta din punctul meu de vedere sa iasa din nou la lupta.
Despre privatizarea CFR Marfa:
Fara documentul de la CSAT, privatizarea CFR Marfa pica. Operatiunea cade.
Nu platim niciun ban (intrebat daca Gruia Stoica va primi despagubiri).
Singura noastra vina e ca Traian Basescu are el o problema cu un partid si iese la televizor.
Traian Basescu sa ne arate documentele din care rezulta ca exista o problema, si atunci totul cade.
Poate problema domnului Gruia Stoica e ca nu s-a inscris in Miscarea Populara.
Nu am informatii ca s-ar fi comis sau ca se pregateste comiterea unor fapte prevazute de legea penala in privinta privatizarii CFR Marfa de la vreo structura a statului roman.
Nu cred ca e posibil ca presedintele sa primeasca alte informatii, cred ca blufeaza.
Din fericire nu il ia nimeni in serios.
Cand vii sa cumperi o companie de 200 de milioane, nu are nimeni 200 de milioane acasa in seif, poate mafiotii. Ar fi ilegal ca domnul Gruia Stoica sa tina acasa 200 de milioane, sper ca n-are. Toate privatizarile se fac in baza unor credite bancare.
Despre Omar Hayssam:
Aducerea lui Omar Hayssam s-a facut cu operatiuni autorizate. Nebunia aia cu operatiunea neautorizata… Documentele au fost aprobate de mine personal, de ministrul Apararii. Noi avem documentele legale.
Intrebat din ce tara a fost adus Omar Hayssam: Asta doar judecatorul va putea sa spuna.
Intrebat daca Hayssam a fost predat de bunavoie: Nu cunosc acest lucru.
Va spune in fata judecatorului, moment in care cred ca va spune si cum a plecat.
Nu l-a scos PSD-ul in 2006, ca PSD-ul era un partid amarat, de opozitie, cu dosare. Cine l-a scos atunci?
Traian Basescu a creat aceasta operatiune si a deturnat-o in scopuri politice, asa cum ne-a obisnuit.
Despre proiectul Acordului de Parteneriat cu CE
Nu stiu cine i l-a trimis. Eu am verificat, nu exista nicio comunicare oficiala intre CE si Guvern in acesti termeni. Dar orice minciuna mare porneste de la un sambure de adevar. Toate cele 28 de tari, nu doar Romania, se afla in acest moment in procedura de negociere a viitorului acord 2014-2020 cu CE. Dintre aceste 28 de tari, sapte doar, intre care si Romania (…) corespondeaza (cu Bruxellesul – n.red.), au inceput sa trimita drafturi – doi am trimis vreo trei pana acum. Nu exista respingeri, pentru ca n-am trimis nimic oficial pana acum. In fiecare zi este o comunicare intre Ministerul Fondurilor Europene, de aceasta l-am infiintat, si diverse departamente. (sursa: Agerpres)
Cred ca este dintr-un document intern al unei directii din Comisia Europeana. E un functionar care discuta cu un alt functionar din Romania. Vreau sa folosim banii afectati Romaniei cum credem noi, nu cum crede un functionar. E o negociere dura, dar nu exista o comunicare oficiala. Daca nu ma insel, si sper sa nu dezvalui un secret prea mare, cred ca citeaza mai degraba dintr-un document al misiunii noastre de la Bruxelles. Ambasada noastra.
Ideea ca presedintele tarii, cu steagul Romaniei in fata, de la Administratia Prezidentiala, vorbeste de ceva neasumat de nimeni si despre ceva ce se afla in curs de negociere, eu va spun ca este un act de subminare a intereselor tarii. Lasa-ne sa negociem cu UE! Noi spunem ca vrem mai multi bani aici, ei spun ca vor mai multi bani acolo… Pana la urma anvelopa pentru fondul de coeziune este negociata de domnul presedinte Basescu in februarie in defavoarea Romaniei. Suntem tara,, – alaturi de Bulgaria, e adevarat, dar acolo primul-ministru a plecat din functie – care a obtinut cei mai putini bani pe coeziune, desi avem nevoia cea mai mare.
Reactia lui Victor Ponta vine dupa ce presedintele Traian Basescu a criticat pe 22 iulie felul in care Guvernul a elaborat acordul de parteneriat intre Executivul roman si Comisia Europeana: „O a doua problema, care de data aceasta mi se pare extrem de importanta si, oricate acorduri de coabitare ai avea, ele nu inseamna si minciuna prin omisiune de a informa. As vrea sa spun cateva cuvinte despre acordul de parteneriat intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana. Dupa cum stiti, acest acord este un document care trebuie finalizat cat mai curand si care se constituie in baza de pregatire a absorbtiei fondurilor din exercitiul bugetar 2014 – 2020”. El a explicat ca, dupa ce se convine cu Comisia Europeana asupra acordului de parteneriat, se elaboreaza programele operationale sectoriale. In context, presedintele Basescu a facut referire la cateva dintre observatiile facute de CE, la nivel tehnic, pana in acest moment, pe marginea respectivului document. Seful statului a precizat ca nu este posibil ca in acordul de parteneriat cu CE sa nu fie evidentiate, incluse, obiectivele pe care ni le-am asumat in Strategia UE 2020.