Victor Ponta: Prevederea introdusa de Van Rompuy care leaga alocarile de gradul de absorbtie s-ar putea sa fie scoasa tocmai pentru ca la Bucuresti, nu presedintele, ci Guvernul si Parlamentul au o pozitie intransigenta
Premierul Victor Ponta a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca nu exista nicio diferenta majora intre punctul sau de vedere si cel al presedintelui in ceea ce priveste pozitia Romaniei la reuniunea Consiliului European, in sensul ca amandoi au sustinut ca propunerea presedintelui UE, Herman Van Rompuy, este inacceptabila, dar ca „intelegerea s-a rupt” dupa ce Traian Basescu a avut cateva iesiri publice „strict de campanie electorala”. „A facut ironii de doi bani, nu cred ca se preta la nivel de presedinte sa faci glume de cartier, de autobaza. Ne-a aratat ca numai el e destept si noi toti ceilalti suntem niste prosti si nu stim nimic”, a spus Ponta.
Declaratiile lui Victor Ponta:
- Discutia in cadrul Parlamentului este o chestiune uzuala in Europa, e o practica normala. Pozitia Parlamentului si a Guvernului nu inseamna ca daca presedintele nu face exact-exact ce a zis Parlamentul si Guvernul exista o sanctiune directa in Constitutie, dar pe de alta parte presedintele cand merge la Bruxelles nu poate reprezenta un punct de vedere personal, ci trebuie sa reprezinte un punct de vedere al institutiilor statului roman.
- Atitudinea PDL de astazi a fost absolut stupida. Initial au zis ca nu participa, apoi a venit dl Cezar Preda si a participat, n-au zis „domnule, noi vrem cum a zis Barroso sau cum a zis Van Rompuy”.
- Eu m-am consultat cu presedintele saptamana trecuta la Palatul Cotroceni, discutand exact de propunerea dlui Van Rompuy si ajungand impreuna cu presedintele la concluzia ca propunerea lui Van Rompuy este inacceptabila pentru Romania, dupa care astazi, stiind ca Parlamentul se reuneste cel putin pentru discutia legata de cazul deputatului Trasculescu, am solicitat si aceasta informare in fata Camerelor reunite. Toate grupurile parlamentare – PSD, PNL, UDMR, minoritati – si-au spus punctul de vedere, cat despre cei de la PDL… eu nu am inteles, cred ca de fapt habar nu au ce sa faca pe aceasta tema.
- Nu exista, atat din ce am discutat in particular, cat si in ceea ce a afirmat abia astazi presedintele Basescu, nu exista nicio diferenta majora intre punctele noastre de vedere. In primul rand amandoi am fost de acord saptamana trecuta ca nu putem accepta propunerea Van Rompuy, pentru Romania ar fi o catastrofa. Este acolo un punct 45 – si astazi am aflat ca sunt sanse, in fata opozitiei noastre vehemente, sa fie scos – un punct care lega viitoarele alocari de gradul actual de absorbtie, deci o conditie doar pentru Romania, pentru nimeni altcineva. Si acolo si presedintele mi-a zis si eu am spus „Domnule, asta nu putem accepta, batem cu pumnul in masa s-o scoata”. Pentru ca nu poti sa-i pedepsesti pe cei din 2014-2020 pentru ca in 2009-2011 niste ministri n-au fost buni.
- In al doilea rand, pe chestiuni tehnice dar importante, pentru ca in planul Van Rompuy au fost trecute nu doar cifra cu 7-8 mld. euro mai putin, ci cateva conditii, si va dau trei exemple: reducerea cofinantarii de la 85% la 75% – asta inseamna ca din bugetul Romaniei, ca sa pot sa accesez fondurile respective, mai pun in plus 6 mld. de euro, pe care nu-i am, trebuie sa-i pun de undeva; TVA-ul nu mai este eligibil – asta inseamna ca din bugetul Romaniei trebuie sa mai pun 12 mld. de euro; sumele in avans, care acum sunt 7%, se propune sa fie 2%, deci iarasi 5% trebuie sa dam din buget.
- Deci am fost de acord. Unde s-a rupt intelegerea, ca sa spun direct… Dupa ce am fost la presedinte, dupa ce am anuntat foarte clar ca, desi nu imi convine, respect decizia CCR, merge presedintele, ca nu vom accepta propunerea Van Rompuy, dupa doua-trei zile, presedintele Basescu a avut doua sau trei iesiri publice, strict de campanie electorala. A facut ironii de doi bani, nu cred ca se preta la nivel de presedinte sa faci glume de cartier, de autobaza. Ne-a aratat ca numai el e destept si noi toti ceilalti – jurnalisti, politicieni – suntem niste prosti si nu stim nimic.
- Presedintele e in acest moment in aceasta dilema: vrea sa fie si seful de campanie al PDL, pentru ca intr-adevar ei n-au nicio campanie si nu stiu nimic ce sa spuna, dar vrea sa fie si un presedinte care sa reprezinte Romania. Si de acolo a aparut problema, pentru ca pe fond si dl Basescu a zis „nu putem accepta propunerea Van Rompuy” si astazi de-abia – cand si-a programat o conferinta de presa cu o jumatate de ora inainte sa ma adresez eu Parlamentului, parca eram copii si cine fura primul jucaria – a zis de fapt ce am zis si eu, ca nu putem accepta propunerea, nici referitoare la cofinantare, nici la TVA, nici la avansuri.
- Despre povestea ca nu mai negociaza nimeni cu noi (daca folosim veto-ul, n.r.), nu stiu daca mai negociaza cineva cu dl Basescu. Eu pot sa va anunt ca in urma cu ora am terminat o convorbire telefonica cu Donald Tusk (premierul Poloniei, n.r.) exact pe aceasta tema. Poimaine ma vad la Bruxelles cu presedintele francez Francois Hollande, care este un sustinator al Politicii Agricole Comune, care de asemenea ne intereseaza foarte tare. Deci negocierile, sa stiti, se fac in continuare si se vor face pana in ultima secunda. Important e in ce pozitie negociezi, pentru ca acea prevedere introdusa de Van Rompuy, prin care se leaga alocarile de gradul de absorbtie, s-ar putea sa fie scoasa tocmai pentru ca la Bucuresti, nu presedintele, dar Guvernul si Parlamentul au o pozitie intransigenta.
- Pana la urma presedintele, daca ar fi asa de mare negociator, ar trebui sa foloseasca chestia asta, sa spuna „Domnule, imi pare rau, eu as vrea sa fiu mai maleabil, dar am pe unii acasa, un guvern si un parlament care nu ma lasa”. Acest gen de gandire si strategie functioneaza in multe tari. Presedintele Basescu nu se poate rupe de campania electorala, pentru ca daca s-ar rupe ar intelege ca pozitia Parlamentului si al Guvernului il ajuta.
- Evident ca aceste noi conditii, aparute in planul Van Rompuy, conditii care n-au fost incluse de presedintele Barroso si Parlamentul European, sunt legate in primul rand de o pozitie a statelor net contributoare, dar si de faptul ca s-a considerat la Bruxelles ca Romania ar trebui sa taca din gura, sa nu mai puna conditii, pentru ca, uite, a zis presedintele ca nu e stat de drept. Sa stiti ca dl Basescu este foarte fioros doar la Bucuresti, la Bruxelles nu e deloc fioros, stiu oamenii asta.
- Cu premierul italian Mario Monti m-am vazut la Roma acum doua saptamani si, desi Italia este stat net contributor, mi-a promis spijinul si colaborarea Romania-Italia pentru Politica Agricola Comuna, acolo unde avem interese comune, iar cu primul ministru spaniol Mariano Rajoy am discutat la Bucuresti – Spania face parte din grupul „Prietenii Coeziunii” -, iar premierul spaniol a anuntat duminica ca se va opune inclusiv prin veto propunerii Van Rompuy, si nu l-am vazut pe Regele Juan Carlos sa-l acuze ca-i antieuropean. Cu primul ministru Tusk am vorbit acum o ora.
- Nu e un razboi, este de departe cea mai importanta tema a acestui an, mai importanta decat alegerile, decat orice altceva. Pentru ca intr-adevar in 2014-2020, fara aceste fonduri in agricultura si de coeziune, Romania nu are nicio sansa sa reduca decalajul fata de Occident. De asta spun ca vorbim de o perioada in care Traian Basescu nu va mai fi presedinte.
- (Cand scapam de securisti?) O sa va raspund aparent in gluma, dar de fapt foarte serios: Eu aveam 17 ani cand cineva era la Anvers, sef de sectie al Securitatii. Da, cred ca pana in 2014 putem sa scapam de Securitate si de urmasii sai.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro