Sari direct la conținut

Victor Ponta vrea schimbarea legii salarizarii bugetarilor: Trebuie sa fie un salariu minim pe economie si unul maxim

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara, intr-o interventie la Antena 3, ca Guvernul va realiza, din toamna, o reforma a adiministratiei publice, „cum n-a mai facut-o nimeni in 23 de ani”, mentionand totodata ca este nevoie de o noua lege a salarizarii functionarilor publici, care sa stabileasca un salariu minim pe economie si un salariu maxim.

Declaratiile lui Victor Ponta:

  • Desfiintarea posturilor vacante e un prim pas, de fapt alea sunt posturi care oricum nu erau ocupate nici acum, dar care justificau prezenta unor sefi, adica director de directie, sef de serviciu, nu mai aveau pe nimeni in subordine dar ei tot sefi erau. Insa asta ne permite sa deblocam acel sistem de 1 la 7, care ne crea mult mai multe probleme, inclusiv la primarii, trebuia sa plece sapte angajati din primarie ca sa angajeze unul in loc. Acum proiectul de 1 la 1 poate fi pus in aplicare, iar oricum acesta este primul pas, pentru ca pasul urmator pe care vreau sa-l facem in toamna este o regandire totala a ideii de administratie.
  • Noi acum vedem ce posturi avem si ne facem functionarea ministerelor sau a primariilor de la angajati, or lucrurile trebuie sa fie in sens invers, trebuie sa fie: ce are de facut un minister, ce are de facut o primarie, care e bugetul de personal pe care si-l permite, iar in interiorul acestui buget fiecare minister, fiecare primarie, fiecare autoritate sa aiba mult mai mare libertate, in loc de 100 de oameni sa tina 50 sau 200, dar sa nu-i plateasca pe toti la fel, ci pe cei de care are nevoie cu bani mai multi si pe altii mai putin, deci mult mai multa flexibilitate.
  • Deci noi acum suntem prizonieri in chestia asta, pentru ca am mostenit, toti sunt functionari publici, daca vrei sa tai un salariu te da in judecata si pierzi, daca vrei sa dai pe cineva afara care nu munceste, te da in judecata si pierzi, si atunci nimeni nu schimba nimic si toata lumea se plange ca nu merge administratia.
  • Deci desfiintarea posturilor vacante este un prim pas, insa va fi continuata, pentru ca altfel am facut-o degeaba, cu flexibilizarea modului de manangement, pentru ca despre asta vorbim, al structurii de personal in institutiile publice. Vezi cati bani iti permiti sa dai ca si buget pentru cheltuieli de personal, dupa care, in interiorul acelui buget, fiecare sef de institutie trebuie sa aiba mult mai multa libertate sa-si foloseasca banii si numarul de personal cum crede mai bine. Deocamdata stam si lucram cu niste scheme pe care nu stim cine le-a facut.
  • (Asta inseamna ca veti desfiinta si legea salarizarii unice a bugetarilor?) Grila aceea nu s-a aplicat niciodata si am ajuns la aberatiile in care platim un medic rezident cu 1.000 de lei si platim un chestor, un general, un director care nu face nimic cu 150 de milioane. Deci da, din punctul meu de vedere, trebuie sa facem o lege a salarizarii mult mai flexibila. Pentru ca trebuie sa fie un salariu minim pe economie, sub care nu se poate angaja nimeni, si un salariu maxim, pentru ca daca vrei sa ai salarii de mii de euro mai bine mergi in privat. Poti sa fii bine platit la stat, dar nu sa nu ai salarii mai bune decat zona privata.
  • Asta va fi o reforma cu adevarat reala a administratiei publice, o reforma pe care n-a mai facut-o nimeni in 23 de ani. Nu mai putem merge mai departe asa si daca acum – cu majoritate in Parlament, cu stabilitate, cu tot – n-o facem, sigur n-o s-o mai faca altcineva vreodata.

Victor Ponta a vorbit despre reforma in administratia publica si intr-o interventie ulterioara la Romania TV:

  • E o discutie pe care am inceput-o in cadrul Guvernului si in cadrul USL-ului, o sa o dezvoltam in toamna, o sa o prezint atunci cand am lucrurile spre finalizare tuturor grupurilor politice din Parlament, nu doar USL-ului, ci si opozitiei, si cred ca daca reusim sa o aplicam pentru 2014, va fi una din principalele reforme pe care cred ca toata lumea le-a simtit ca fiind necesare si totusi nimeni nu a reusit sa o faca in Romania in ultimii ani.
  • Eu mi-am dorit sa dau sperante celor care muncesc bine si care sunt platiti prost, sau care nu pot sa fie rasplatiti, promovati. In acelasi timp, cu siguranta, am dat si fiori celor care stau bine mersi in functii de foarte multi ani si nu poti nici sa-i dai afara, nici sa le tai salariul, ca te dau in judecata si castiga.
  • Cand vorbim de o intreaga reforma, in primul rand ma refer la administratie. Daca vorbim de companiile in care statul inca mai este prezent, dupa cum ati vazut, continuam listarea la bursa, vanzarea unor pachete minoritare de actiuni catre zona privata si evident ca, fie cu vorba buna, sa zic, si cu masuri bune se poate face restructurarea; fie, ati vazut si exemplul celalalt, cu Hidroelectrica. Nu s-a putut face restructurarea altfel decat cu insolventa, cu masuri dure si extrem de dure, insa iata ca acum Hidroelectrica este inapoi pe piata fara contracte cu baieti destepti, pe profit si aici va depinde de la caz la caz.
  • Nu, reforma in administratie nu depinde de reforma Constitutiei. Am intrebat, pe prevederile actuale ale Constitutiei se poate face aceasta reforma a administratiei locale si centrale. Singurul lucru, o sa ne mai sfatuim o data, sa vedem sa nu ne respinga Curtea Constitutionala ideea unei flexibilizari a salarizarii, daca o sa ne spuna Curtea Constitutionala ca nu avem voie salarii decat in sus, in jos nu avem voie, probabil ca o sa ne gasim intr-un blocaj, dar sper sa nu se intample acest lucru, pentru ca ar fi o interpretare putin excesiva.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro