Sari direct la conținut

Premierul Georgiei dă asigurări că guvernul său va continua eforturile de aderare la UE, după protestele masive, dar nu va fi „nicio revoluție” finanțată „din străinătate”

HotNews.ro
Violențe la protestele din Georgia, Foto: Zurab Tsertsvadze / AP / Profimedia
Violențe la protestele din Georgia, Foto: Zurab Tsertsvadze / AP / Profimedia

Premierul georgian Irakli Kobadidze a asigurat luni că guvernul său va depune „eforturi maxime” pentru a integra țara în Uniunea Europeană, chiar dacă săptămâna trecută a anunțat că îngheață negocierile de aderare, ceea ce a provocat demonstrații masive, relatează AFP.

În ciuda mișcării de mobilizare la scară largă care zguduie această țară caucaziană, Irakli Kobadidze a afirmat în timpul unei conferințe de presă că nu va conduce „nicio negociere” cu opoziția.

Premierul georgian a declarat luni că demonstrațiile pro-europene care au zguduit această țară caucaziană de zile întregi au fost finanțate „din străinătate”, afirmând că nu va exista „nicio revoluție” în Georgia.

„Aceste eforturi sunt finanțate din străinătate, iar finanțarea nu este transparentă”, a acuzat acest oficial din partidul Visul Georgian, acuzat de detractorii săi de derapaj autoritar și pro-rus, la o conferință de presă. „Reamintesc tuturor că nu va exista nicio revoluție în Georgia, indiferent dacă este transparentă sau nu”, a adăugat Irakli Kobadidze.

Președinta a făcut apel la ajutorul statelor europene

Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, a făcut apel luni la țările europene pentru sprijin în ceea ce ea a descris drept o încercare rusă de a impune controlul asupra națiunii sale.

Președinta vorbea după a patra noapte de ciocniri violente între protestatari și poliție, după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a anunțat săptămâna trecută că suspendă discuțiile privind aderarea la Uniunea Europeană.

Criticii au văzut asta ca o confirmare a unei îndepărtări a țării influențate de Rusia de la politicile pro-occidentale înapoi către orbita Moscovei, ceva ce partidul de guvernământ neagă.

„Vrem să ni se întoarcă destinul european”, a declarat Zurabișvili, care a mustrat personal poliția, a declarat la radio France Inter. „Aceasta este revolta unei țări întregi”.

Salome Zurabișvili, ale cărui puteri sunt în principal ceremoniale, a spus că Rusia, aflată deja în război în Ucraina, conduce o „strategie hibridă” împotriva Georgiei și a altor țări precum Moldova și NATO și România, membră a UE.

Statele Unite și UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce consideră că este un pas înapoi de la democrație al Georgiei, o țară din Caucazul de Sud, cu 3,7 milioane de locuitori, care se află la intersecția Europei și Asiei și a făcut odată parte a Uniunii Sovietice.

Guvernul, care la începutul acestui an a promulgat o lege împotriva „agenților străini” și a introdus restricții asupra drepturilor LGBT, spune că acționează pentru a proteja Georgia împotriva interferențelor din exterior și pentru a preveni tragerea ei, ca și Ucraina, într-un război cu Rusia.

Moscova neagă orice amestec în politica vecinului său, dar un fost președinte rus, Dmitri Medvedev, a avertizat duminică că Georgia „se îndreaptă rapid pe calea Ucrainei, spre abisul întunecat”. „De obicei, acest tip de lucruri se termină foarte rău”, a amenințat Medvedev.

Premierul a acuzat opoziţia de „violenţă coordonată” care vizează răsturnarea ordinii constituţionale.

Liber al opoziției, arestat

În același timp, poliția georgiană a arestat un important lider al opoziției după ce a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a împrăștia protestatarii antiguvernamentali care s-au adunat în fața parlamentului pentru a patra noapte consecutiv.

Poliția l-a reținut pe Zurab Japaridze în timp ce părăsea manifestația din fața parlamentului împotriva suspendării negocierilor de aderare la UE.

Aderarea la UE este extrem de populară în Georgia, sondajele de opinie indicând în mod constant un sprijin public puternic, notează Reuters.

Mii de protestatari au ieșit în stradă timp de mai multe nopți consecutive, intrând în ciocniri cu scutierii poliției, care au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea și au intervenit în forță.

Kobakhidze a ignorat, de asemenea, anunțul de sâmbătă al Washingtonului privind suspendarea parteneriatului strategic cu Georgia. El a spus că acesta a fost un „eveniment temporar”, iar Georgia va discuta cu noua administrație a președintelui ales Donald Trump atunci când aceasta își va prelua mandatul în ianuarie.

Aprofundând criza constituțională din țară, președinta demisionară Salome Zourabichvili – o critică a guvernului și o susținătoare puternică a aderării Georgiei la UE – a declarat sâmbătă că va refuza să demisioneze atunci când își va încheia mandatul la sfârșitul acestei luni.

Zourabichvili a declarat că va rămâne în funcție deoarece noul parlament – ales în octombrie în urma unor alegeri despre care opoziția spune că au fost fraudate – este ilegitim și nu are autoritatea de a-i numi succesorul.

INTERVIURILE HotNews.ro