Sari direct la conținut

VIDEO Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, despre cazul ANI: Parlamentul ar trebui sa aprobe cel mai bun statut al Agentiei Nationale de Integritate

HotNews.ro

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, marti, intr-o dezbatere cu studentii Facultatii de Drept din Bucuresti ca anchetele ANI vor fi dificile datorita reducerii de la trei ani la un an a perioadei in care un demnitar poata fi cercetat dupa eliberarea din functie. Ambasadorul a mai declarat si ca, daca ar fi parlamentar, nu ar vota modificarile aduse noii legi ANI chiar in Guvern doar pentru a o trece prin Parlament.

Mark Gitenstein s-a referit si la decizia Curtii Constitutionale, prin care au fost declarate neconstitutionale doua capitole din legea ANI, afirmand ca suspiciunile de conflict de interese creeaza o problema de perceptie asupra magistratilor: “Perceptia in acest caz este aceea ca avem o problema. Aparent, in acest caz jucatorii nu si-au aparat credibilitatea si integritatea”.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein a dezbatut cu studentii Falcultatii de Drept din Bucuresti problemele sistemului judiciar din Romania. Ambasadorul a vorbit si despre situatia ANI si a facut cateva comentarii pe marginea cazului despre care ambasada SUA si-a exprimat ingrijorarea. Iata cele mai importante declaratii facute de Mark Gitenstein pe tema noii legi de functionare a ANI:

  • Modificarea perioadei in care un demnitar poate fi cercetat dupa eliberarea din functie este  redusa de la trei ani la un an. “O sa ingreuneze procesul dar nu imposibil. E mai bine decat sa nu fie nici un an. Nu sunt un specialist al sistemului, dar cred ca Parlamentul ar trebui sa aprobe cel mai bun statut al ANI si astfel sa remedieze aceasta situatie.”
  • Despre amendamentele care diminueaza puterea ANI facute chiar de partidele din coalitia aflata la Guvernare: “Sunt sigur ca au facut aceste modificari pentru a obtine voturile necesare astfel ca legea sa fie adoptata. Au facut asta sa obtina o majoritate. Daca eu as fi fost parlamentar, as fi votat aceste amendamente doar ca sa trec legea? Nu le-as fi votat. Dar ca sa treaca legea, asta au fost nevoiti sa faca.”
  • Ambasadorul a comentat si situatia judecatorilor Curtii Constititionale in cazul ANI. Reamintim ca sapte judecatori din cei noua erau investigati de ANI in momentul in care au declarat mai multe articole din legea de functionare a institutiei ca fiind neconstitutionale. “Nu stiu toate acuzatiile aduse in parte fiecaruia din cei sapte judecatori. Nu sunt in pozitia de a spune daca unul sau altul din judecatori ar fi trebuit sa se recuze in acest caz. Perceptia in acest caz este aceea ca avem o problema. In jurisprudenta, perceptia ca o instanta nu este dreapta sau este in conflict de interese aduce prejudicii acelei instante. Judecatorii au raspunderea de a proteja imaginea, integritatea si credibilitatea sistemului judiciar. Aparent, in acest caz asta nu s-a intamplat. Nu stiu cum functioneaza aici sistemul, dar ar fi fost o problema ca toti cei sapte judecatori sa se fi recuzat si sa fi rams doar doi judecatori pentru a judeca legea ANI. Ceva a mers insa foarte rau in acest caz.”
  • Despre “mica reforma” a Ministerului Justitiei. “Este una din reformele importante. Am primit semnale pozitive din partea avocatilor care reprezinta companiile din SUA prezente in Romania. Este important ca in Romania procesele sa dureze mai putin. Problema este acum, din cate inteleg, ca se pot face un numar nelimitat de apeluri ceea ce duce la tergiversarea judecarii proceselor”.
  • Intrebat ce functioneaza in sistemul judiciar din Romania, ambasadorul Mark Gitenstein a raspuns urmatoarele: “Exista o mare dorinta de reforma mai ales din partea celor tineri. Sunt judecatori tineri care vor sa refomeze sistemul. Cred ca dorinta de reforma este chiar mai mare decat in SUA.”

In cadrul aceleasi discutii asupra justitiei, ambasadorul a laudat Romania pentru evolutia pozitiva din ultimii zece ani. „În primii zece ani de la Revoluţie, aici nu s-a schimbat nimic, dar în următorii zece schimbarea a fost uriaşă. Iar eu, un optimist, uitându-mă la dorinţa voastră, a celor tineri, de schimbare prevăd o evoluţie importantă a democraţiei în această ţară. Să vedeţi ce va fi în următorii zece ani.”

Ambasadorul a povestit ca in timp ce invata limba romana a gasit si antonimul romanesc al sloganului american “Yes we can!” folosit de presedintele Obama acesta fiind: “Asta-i viata”. “Cea mai gravă urmare a anilor de comunism din România este teama oamenilor de a face greşeli. De-asta mi-aş dori ca voi, cei tineri, să spuneţi mai mult ‘Yes, we can!’ şi mai puţin ‘Asta-i viaţa!’”, le-a explicat ambasadorul studentilor prezenti la dezbatere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro