Sari direct la conținut

VIDEO Astronautii chinezi au realizat primul amaraj manual din istoria Chinei

HotNews.ro
Capsula Shenzhou-9 conectata cu laboratorul spatial Tiangong-1, Foto: Agerpres/Xinhua
Capsula Shenzhou-9 conectata cu laboratorul spatial Tiangong-1, Foto: Agerpres/Xinhua

Trei astronauti chinezi au realizat primul amaraj manual din istoria explorarii spatiale a Chinei, a anuntat duminica agentia de stiri Xinhua, citata de RIA Novosti. Astronautii au facut legatura intre capsula Shenzhou-9 si laboratorul spatial Tiangong-1 (Palatul din rai), aflat pe orbita.

Liu Yang, jucatoarea de volei in varsta de 34 de ani, impreuna cu cei doi colegi- Jing Haipeng si Liu Wang, au controlat capsula Shenzhou-9 in timpul acostarii modulului spatial. Manevrele au avut loc duminica, la ora locala 12:42 (4:42 UTC).

„Asta inseamna ca China stapaneste tehnologiile de intalnire in spatiu si de amaraj si ca tara este capabila sa tranfere oameni si incarcaturi catre un modul care sta pe orbita, ceea ce este esential pentru contruirea unei statii spatiale”, scrie agentia de presa chineza.

Dupa o ora si jumatate de la acostare, capsula Shenzhou-9 s-a despartit de modul pana la baliza de 400 de metri distanta de modulul spatial.

Pentru a lasa loc pentru ajustari, inginerii au pregatit patru balize pe orbita pentru navetele spatiale, la distanta de 5 km, 400 de metri, 140 de metri si 30 de metri distanta de laboratorul spatial.

Naveta Shenzhou-9 a mai luat legatura cu laboratorul spatial si pe data de 18 iunie, printr-un amaraj automatizat.

Amarajul manual, o manevra spatiala foarte sofisticata, presupune ca astronautul sa conecteze doua vehicule spatiale aflate pe orbita. Cele doua vehicule trebuie sa isi coordoneze velocitatea orbitala pentru a ramane la o distanta constanta pe tot parcursul manevrei.

Astronautii vor reveni pe modul spatial Tiangong-1, de pe naveta Shenzhou-9, dupa cateva ore de la realizarea procedurii de amaraj manual, pentru a continua cercetarea si experimentele spatiale, a mai anuntat Xinhua.

Acostarea manuala a laboratorului spatial face parte din ambitiosul proiect spatial al Chinei. Autoritatile de la Beijing intentioneaza sa contruiasca o statie spatiale de 60 de tone pana in 2020.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro