Sari direct la conținut

VIDEO AUDIO Jean Constantinescu, presedintele IRE, despre restructurarea sectorului energetic: Baietii destepti vor obtine un balon de oxigen. Cele doua noi companii vor distorsiona preturile marginale si nu vor fi interesate prea mult de investitii

HotNews.ro

Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE) s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat online cu cititorii despre controversele din jurul restructurarii sectorului energetic. Ministerul Economiei vrea sa reorganizeze sectorul energetic astfel incat sa infiinteze doua mari companii. Potrivit unui document privind restructurarea energetica, care a fost supus dezbaterii publice pe 15 iunie, societati valoroase precum Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica vor functiona alaturi de unitati in pierdere precum cele din sectorul termo si minier.

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Intalnirea online a fost urmata de un interviu in Studioul HotNews.ro.

Descarca interviul in format MP3

Dezbaterea publica ar fi trebuit finalizata pe 15 iulie, insa Ministerul Economiei a decis prelungirea ei pana la sfarsitul lunii iulie, inceputul lui august. Ministrul economiei, Adriean Videanu, sustine ca mai sunt necesare consultari cu operatorii, sindicatele si patronatele.

Noua strategie energetica presupune infiintarea a doua mari societati. Din prima mare societate urmeaza sa faca parte complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, unitatile 1 si 2 de la Cernavoda, hidrocentralele Valcea si Slatina, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si o parte din Electrica. In cealalta societate vor fi CTE Deva, CET Paroseni, ELCEN, hidrocentralele Portile de Fier, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu, Sebes, Buzau, Targu Jiu, Compania Nationala a Huilei (CNH), cealalta parte din Electrica si Romgaz.

In acest moment, Hidroelectrica, cel mai ieftin producator, are costuri de 26 euro pe MWh, iar Termoelectrica, cel mai scump producator, produce cu peste 100 euro pe MWh.

Prin aceasta restructurare se urmareste salvarea unor societati cu mari pierderi, insa pare riscanta pentru societati precum Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro