Sari direct la conținut

VIDEO AUDIO Mihai Craiu face bartere cu masini, cafea si asigurari la Vintu

HotNews.ro

S-a intors lumea cu susu-n jos: Vintu, omul care facea doar bani din bani, e interesat de cafea, masini si soft drinks, pe care le procura printr-o firma de bartere, pe care a facut-o cu Mihai Craiu, care Mihai Craiu nu mai e la Voiculescu, decat cu actiunile de la „Saptamana financiara”. Dupa ce a adus gramezi de cash la mai multe publicatii din fostul grup si nu numai, acesta se declara multumit cu barterele si se fereste sa se implice in vanzarile pe cash de la Realitatea-Catavencu. In plus, prin Media Consulta se concentreaza pe afaceri cu statul si spune apasat ca vrea sa devina lider pe piata publicitatii de stat, care e intre 60 si 100 de milioane. Dar numai pentru alti clienti decat Realitatea-Catavencu. Oricum ar sta lucrurile – sau poate tocmai de aceea stau asa -, criza e criza, Mihai Craiu nu vede cresteri mai devreme de trei ani, iar scaderile de venituri din publicitate din trimestrul al treilea le prognozeaza, cu o jumatate de gura, la 60-80 la suta pe print si 40-50% pe TV.

Asculta interviul acordat de Mihai Craiu in Studioul HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Business-ul inceput de Mihai Craiu impreuna cu Sorin Ovidiu Vintu, dupa plecarea din grupul Voiculescu, se numeste Realitatea Media Barter Deals, o companie care se ocupa cu contrapartidele de publicitate: spatii in vehiculele media ale grupului Realitatea-Catavencu contra produse si servicii, a afirmat Craiu la Intalnirea Media HotNews.ro de miercuri, 24 iunie. Firma are un capital social de 200 de mii de euro, 15 angajati si este detinuta in proportie de cate 50% de cei doi. In interviul de dupa discutia cu cititorii, Mihai Craiu i-a spus lui Iulian Comanescu ca printre barterele realizate pana acum se numara cele la cafea, soft drinks, asigurari si masini. In prima faza e vorba de necesitatile grupului Realitatea-Catavencu, dar la un moment dat Craiu se gandeste la lansarea unei banci de brokeraj, care sa faca legatura dintre diferiti furnizori, contra comision.

Mihai Craiu a fost unul din oamenii care i-au construit lui Voiculescu grupul media, cel mai puternic cu capital romanesc in momentul de fata: director general la „Jurnalul national”, director general si actionar la „Saptamana financiara”, manager la Media Consulta, regia care vindea publicitate intr-o buna parte din asseturile grupului Voiculescu, si altele. Stirea despartirii de Dan Voiculescu a starnit rumori in piata in vara anului trecut. A urmat un litigiu legat de implicarea manageriala a lui Craiu la compania respectiva, unde inca detine 22,5%.

Acum, Craiu spune ca vrea sa devina lider pe piata publicitatii de stat, fiindca oricum si-a luat „niste palme peste ochi”. Deocamdata, e singurul om cunoscut ca avand o firma cu fata lui Dan Voiculescu si o alta cu Sorin Ovidiu Vintu. (Aproape) in acelasi timp. Aflati de mai jos cum a facut si daca ii convine.

Iulian Comanescu: Salut, Mihai, te-am adus la HotNews.ro fiindca esti unul dintre corifeii vanzarilor de publicitate si fiindca langa „director” a mai scris (si scrie) „general” prin locuri ca „Jurnalul national”. Ai o firma cu Vintu si una cu Voiculescu si…

Mihai Craiu: Da. Sunt un mic mogul. Am avut ocazia sa lucrez si cu Sarbu, am lucrat si cu Voiculescu si lucrez in continuare cu Vintu, cine stie cu cine o sa mai lucrez.

JALE IN PIATA MEDIA, ZICE CRAIU

Iulian Comanescu: Da. Dincolo de glume, lumea te asociaza mai ales cu vanzarile de publicitate. Spuneai in discutia cu cititorii de pe site, in privinta pietei de reclama: „Tinand cont de contextul economic, nu avem sanse credibile de recovery.” Poti detalia in privinta contextului economic?

Mihai Craiu: Cred foarte tare ca piata de publicitate se leaga foarte tare de ceea ce se intampla in businessul real si in economie. Vazand ce se intampla la nivel economic, nu cred ca lucrurile vor merge foarte bine in urmatorii trei ani. Lumea se gandeste la consolidare, eficienta si profit, nu se mai gandeste nimeni la market share, numarul de angajati sau cifra de afaceri. Vestea buna e ca daca exista vreo sansa de recuperare in urmatorii ani, primul domeniu care se va dezvolta va fi cel al publicitatii. Cred ca publicitatea nu va muri, ea se va diminua si ritmul de crestere va fi mai mic, fiindca, asa cum spuneam si in discutia cu cititorii, piata lucrurilor de stricta utilitate, a FMCG-urilor, va continua sa existe. Corporatiile multinatinoale, care au trecut prin crize in alte piete, vor continua sa comunice. Acest lucru va mentine totusi industria in niste limite respirabile.

Iulian Comanescu: Se asteapta un trimestru al III-lea mai prost decat ce-a fost anul trecut in publicitate. Esti de aceeasi parere?

Mihai Craiu: Confirm. Vara prin definitie este un sezon in care lucrurile merg prost sau mai prost, oamenii nu prea consuma ci se duca in vacanta, iar balcanicii si cu precadere romanii sunt oameni ai extremelor: cand consuma, consuma foarte mult, cand se opresc din consum, se opresc total. Ne aflam acum la inceputul unei perioade in care va exploda criza, eu cred ca adevarata criza, in sensul recunoasterii ei plenre pe toate palierele, va deveni undeva in toamna, oamenii au inteles din efectele crizei din lumea occidentala ca vine si la noi si s-au oprit pur si simplu din consum. Asta vine si pe fondul scaderii naturale a consumului pe timp de vara si n-avem nicio sansa sa evaluam ca vara va insemna altceva decat un dezastru.

Iulian Comanescu: Poti sa indraznesti niste procente? Vara 2009 fata de vara 2008, ca incasari din publicitate?

Mihai Craiu: In general ma feresc de pronosticuri cand nu controlam lucrurile si aici nu le putem controla, dar ca o estimare extrem de simpla, cred ca piata de print va pierde intre 60 si 80 la suta, vara contra vara, iar piata de TV va pierde cam 40-50%. Pierderile se vor inregistra in ordine invers proportionala cu situarea in clasamentul indicilor BRAT si SNA. Deci cu cat titlurile de pe piata presei scrise stau mai bine, cu atat vor avea pierderi mai mici. La fel si pe televiziune. Pentru ca acum, nici plannerii nu mai stiu cum sa planifice, cu ce frecventa, unde?, te pomenesti ca ai planificat intr-un anumit ritm si pur si simplu televiziunea nu are audienta si nu descarca.

Pe de alta parte, aceasta criza are si un caracter igienic, in care eu cred, se curata multe businessuri mirositoare, se curata multe entitati media, care nu au legatura cu afacerea media si care nu traiesc prin ele insele, din ceea ce produc. Una peste alta, criza ne va ajuta sa ne reconsideram atitudinea fata de mia de euro, eu insumi traiesc aceasta experienta, presiunea pe oamenii care vin sa se angajeze in agentia mea este extrem de mare si daca un junior imi cerea acum sase luni 1500 de euro ca salariu, fara sa ofere mare lucru, acum angajez intre 500 si 1000 in agentie. Deci este un lucru nu neaparat rau.

Iulian Comanescu: Mi-ar placea sa citesc intr-o revista de business ceva despre stadiile crizei. Exista, de pilda, acum, o nervozitate in privinta banilor din cont si a platilor. Cel putin un mare grup media din Romania a intarziat cu plata unora dintre salarii. Companiile straine aduc bani de la centru pentru aceleasi chelttuieli. Unde suntem cu criza?

Mihai Craiu: Teoria spune ca dupa un interval de intre trei si cinci ani lucrurile se vor aseza. Cred, peste patru-cinci ani, intr-o crestere de o singura cifra a economiei. Pe de alta parte, sa nu uitam ca in Romania, multinationalele si-au adus inca de acum 10-15 ani expati care au multa experienta in pietele unde au venit, oamenii aceia au inceput sa fie extrem de tehnici si au introdus in Romania timpuriu dupa parerea mea niste indicatori de vanzare, ca audientele din TV. Piata nu era asezata. Asa se face ca sunt companii de bere care vand in Romania cat vand in Austria, insa bugetele pe care le investesc in marketingul din Romania sunt cu un zero mai putin si toata diferenta au bagat-o in profit. Cred ca multinationalele nu pompeaza bani din Romania, cred ca au scos bani din Romania…

Iulian Comanescu: Da, au scos o multime pana acum [iar banii i-au facut oferind angajatilor conditii mai bune si bani mai multi], dar e vorba de conjunctura asta in care veniturile din reclama nu… vin.

Mihai Craiu: Da, eu resimt aceasta presiune inclusiv din cauza trusturilor foarte mari, sunt si intarzieri la plati, destul de mari, si iti marturisesc ca asta e una din ratiunile de dezvoltare a tipului de business in barter pe care il am eu.

REALITATEA MEDIA BARTER DEALS: COFFEE, CARS, SOFT DRINKS AND INSURANCE BY VINTU & CRAIU

Iulian Comanescu: Da, aici voiam sa ajung. Cu Vintu ai o firma de bartere care se cheama Realitatea Media Barter Deals, care este fifty-fifty. Care e poanta, ce bartere ai facut pana acum? Am auzit ca Mihai Tatulici are mai nou un Jaguar in parcare, e de la tine?

Mihai Craiu: Nu e de la mine, e de la Vintu… da, am reusit sa semnez niste contracte importante care privesc categoria auto, ceva pe asigurari, ceva pe cafea, ceva pe soft drinks… lucrurile nu sunt foarte complicate. In esenta, business-ul se bazeaza pe ideea ca intr-o economie lipsita de lichiditati, oamenii incearca sa-si vanda produsele si sa-si plateasca datoriile in ele. Aceasta nevoie a lor se cupleaza cu o nevoie pe care Vintu si-a descoperit-o in propriul grup: aceea ca in fiecare zi arunca la gunoi minute de publicitate sau pagini de reclama, pentru ca el are niste costuri fixe si are un inventar [de GRP-uri] pe care il consuma sau nu in fiecare zi. Daca nu ai vandut tot inventarul, arunci la gunoi ceea ce nu ai vandut. Ideea pe care el a avut-o – si marturisesc cu ciuda ca el a avut-o si nu eu – este de a schimba acest garbage, acest gunoi pe care il arunci in fiecare zi cu asseturi. Intr-o prima etapa, iau sa spunem masini, fac publicitate si le pastrez. Ceea ce nu am aruncat la gunoi astazi si am transformat in masini inseamna niste bunuri in curtea mea. Ca mai departe le dau oamenilor sa le foloseasca sau gasesc o modalitate de a le vinde este un business si este o valoare adaugata. Asta daca nu agresezi businessul de cash. Aici trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca e o tentatie foarte mare, clientii vor vrea sa se mute de pe cash pe barter. E natural.

Pe de alta parte, ne gandim si la posibilitatea unei banci de barter, vorbeam si cu cititorii, m-a intrebat cineva care-i principiul. Principiul e relativ simplu, faci match-making intre nevoile a doua companii. Gasesc o companie care vinde sa spunem mocheta si are un buget pentru transport aerian, are nevoie de bilete. Treaba mea e sa gasesc o linie aeriana care are nevoie de mocheta. Pentru contractul intermediat, imi iau un comision cash fata de volumul pe care il schimba. Dificultatea, aici, este sa-ti angajezi o echipa de 20-30 de vanzatori care sa cartografieze pe categorii, regiuni, businessuri stocurile aflate in piata, si dupa aceea sa le gaseasca corespondentul.

Iulian Comanescu: Inapoi la compania care a inceput sa functioneze, inteleg ca deocamdata a produs stocuri, masini, cafea si asigurari?

Mihai Craiu: Nu, eu nu produc stocuri, ci numai ceea ce grupul Realitatea-Catavencu imi cere sau ceea ce pot vinde. De asigurari, grupul are nevoie, pentru ca are o flota de peste 500 de masini, si atunci nu mai da bani pe asigurari, am gasit un client care nu avea cash si am facut toate asigurarile.

Iulian Comanescu: Cafeaua ati vandut-o sau e la Vintu in vila?

Mihai Craiu: Nu, pentru cafea am gasit un distribuitor, avantajul pe care i l-am oferit este acela ca i-am dat un termen de plata foarte lung, iar el ne-a garantat cu niste cambii, cu bilete la ordin, pe care eu le-am dat catre grup, care le-a girat mai departe, in contul unei datorii.

Iulian Comanescu: Cam cata cafea e-n toata povestea asta?

Mihai Craiu: Sunt niste bugete de 20-30 de mii de euro, nu sunt spectaculoase, dar la fel am si din partea de soft drinks, de ape minerale, si daca incepi sa le aduni, o sa vezi ca usor-usor se leaga niste sume.

Iulian Comanescu: Am inteles. Masini? Unde sunt?

Mihai Craiu: Sincer sa fiu, nu stiu si nici nu e treaba mea. Stiu doar atat, ca grupul si-a exprimat o necesitate, Vintu mi-a zis: „Dom’le, fa-mi rost de ele. Pentru mine, inseamna ca m-ai scutit de o investitie.” Cum spuneam, nu stiu unde s-au dus pentru ca grupul este imens, n-am banuit ce masinarie… spuneam ca domnul Sorin Ovidiu Vintu este un colectionar: a creat o masinarie teribila acolo si cred ca incercarea mare este sa fie si un pic cost effective. E foarte greu, cand ai colectionat tot felul de nume, sume si companii, sa le aduci la un nivel de break even. Insa e un proiect ambitios si sper sa-i reuseasca. Nu ma amestec in el, nu vreau sa fac decat partea la care m-am angajat. Au fost intrebari referitoare la o posibila competitie intre mine si regia lui de vanzari, inca o data: nu ma ocup de altceva [decat bartere] in acest grup si imi place sa respect regulile care au fost create. Sunt convins ca nu te poti ocupa de douazeci de mii de lucruri, desi eu incalc aceasta regula, fiindca ma ocup si de Media Consulta.

RECURS LA ISTORIE. CRAIU NU PREA POATE VINDE ACTIUNILE LA VOICULESCU, DAR NICI NU LE-AR DA PE GRATIS

Iulian Comanescu: Asta ne aduce la mogulul celalalt, de la care ai plecat. Mai ai inca 22,5% din „Saptamana financiara”. Exista un litigiu.

Mihai Craiu: Exista mai multe litigii, dar niciunul pe cele 22,5 procente. Ce s-a inteles este gresit si cu permisiunea ta am sa incerc sa clarific putin acest lucru.

Iulian Comanescu: Te rog, chiar asta voiam sa stiu.

Mihai Craiu: A fost o incercare a mea de a vinde actiunile pe care le am in cadrul „Saptamanii financiare”. Nu ne-am inteles la pret cu domul Voiculescu si am ramas impreuna actionar impreuna cu el. Nu aveam nimic impotriva: in acest moment, eu am 22,5% din „Saptamana financiara”, Gabriela Firea are 10% si Camelia Voiculescu are restul de 67,5%. Conflictul nostru porneste de la o viziune diferita asupra managementului si controlului asupra companiei. La momentul la care noi… hai sa spunem ca nu ne-am certat, am avut o divergenta de pareri, eu eram director general si administrator. In acel moment, Voiculescu a vrut sa parasesc aceste pozitii, eu n-am vrut, el a fortat aceasta decizie ca majoritar intr-o adunare generala a actionarilor – si acesta e lucrul pe care l-am contestat, hotararile Adunarii Generale a Actionarilor, prin care eu am fost inlaturat din functii. Mai departe, sunt niste dividende pe care eu le-am reclamat si care nu au fost platite – si pentru care iarasi am deschis o actiune. Deci totul priveste partea de management al companiei, viitorul acestei companii si, din nefericire, se pare ca am avut dreptate, pentru ca iata, 2008 este un an care s-a incheiat cu pierderi, 2009 nu poate fi un an care se incheie pe profit. Cred ca daca nu se face ceea ce trebuie la „Saptamana financiara”, in urmatorii doi-trei ani, reteta pe care eu am aplicat-o in primii trei ani si care a dus la rezultatele bune inregistrate in saptamana financiara… sigur, nu exclud aici efortul redactional, sa nu inteleaga cineva ca minimizez inclusiv eforturile Gabrielei Vranceanu-Firea…

Iulian Comanescu: …da, plus sinergiile din grup, promovarea incrucisata si asa mai departe.

Mihai Craiu: Da, plus efortul deosebit de promovare a grupului. Ei bine, toate astea se inscriu intr-o reteta. Reteta trebuie tot timpul schimbata. E ca atunci cand mananci acelasi fel de mancare tot timpul. Te plictisesti sau el nu mai are acelasi gust pentru tine. Trebuie sa adaugi o aroma noua, un patrunjel, un alt decor… schimbi fata de masa, gasesti o varianta ca sa-ti atragi tot timpul consumatorul. Acelasi lucru se intampla si la „Saptamana financiara”. Daca stai tot timpul in reteta pe care eu am lasat-o acolo, adica evenimente speciale + pachete adaugate (carti sau DVD-uri) si trei stiri date la Observator sau emisiunea Gabrielei Vranceanu-Firea, pana la urma consumatorul se va plictisi. Uitati-va la „Capital”. „Capital” a pierdut pentru ca n-a facut marketing. Castiga cine are un marketing inteligent si adecvat, asta-i tot.

Iulian Comanescu: Ca actionar, poti sa-mi spui ceva despre pierderile din 2008 ale „Saptamanii financiare”?

Mihai Craiu: N-as vrea. Vor fi publice peste doua-trei luni, iar faptul ca nu am o intelegere cu grupul Voiculescu nu inseamna ca as vrea sa fac rau acestui grup. Ce vreau sa spun e – cred cu tarie ca daca ai devenit lider (cu perioada de inertie, fiindca datele vin dupa 6 luni, 9 luni), nu este corect sa inregistrezi aceste pierderi. Ceva se intampla gresit. Daca eu am reusit ca timp de patru ani, de trei ani si jumatate, sa produc, chiar de la lansare, profit si taxe platite la zi, si in al patrulea an, cand las compania cu cifre bune, se inregistreaza o pierdere, undeva e o greseala.

Iulian Comanescu: Ai spus tot timpul: „Camelia Voiculescu – actionar” si „Dan Voiculescu a decis sa…”. Cine conduce?

Mihai Craiu: Dan Voiculescu, fara nicio indoiala.

MEDIA CONSULTA CERE PALME IN PIATA PUBLICITATII DE STAT

Iulian Comanescu: Ce mai face Media Consulta? Cu Vintu am lamurit-o.

Mihai Craiu: Media Consulta are cateva directii de activitate pe care le respecta de vreo patru ani de zile. Prima este cea legata de consultanta financiara. Am o serie de clienti pentru care lucram si pentru care atragem finantari de la banci interne sau banci internationale pe proiectele de dezvoltare pe care le au. Am o divizie care face publicitate full service si care exerseaza acest tip de serviciu pe niste clienti traditionali, care lucreaza cu noi de ani de zile, si pe care nu-i mai pomenesc, ca sa nu imi fac publicitate. Intrati pe site si ii puteti vedea [www.mediaconsulta.ro]. Alta directie de dezvoltare este cea in domeniul real estate, pe o linie de finantare data de BCR-Erste Bank acum cateva zile, am reusit sa cumparam niste imobile si sa le inchiriem si administram aceasta operatiune. Nu in ultimul rand, participam la tot felul de licitatii organizate de entitati de stat. Pentru ca am descoperit ca este o nisa fantastica, piata publicitatii de stat e undeva intre 60 si 100 de milioane de euro. Este fabulos! Am descoperit tot felul de firme care n-au niciun fel de expertiza, dar aveau foarte multe conexiuni si invatasera sa lucreze la caiete de sarcini… Vedem si noi scandalurile care sunt prin presa. Sunt firme care nu stiu sa lucreze cu marja de profit de 7-10%, stiu sa lucreze cu margini de 99%, fara sa livreze serviciul respectiv. Participam la 20-30 de licitatii pe luna, avem niste deal-uri cu tipografii, vindem servicii de tiparire, pur si simplu, pentru ceea ce cuprinde piata de tipografii. Din toate aceste activitati reusim sa ne asiguram niste venituri care sunt publice – atentie, nu cunosc foarte multe companii care sa aiba nebunia asta si multi m-au intrebat: „De ce nu ti-ai optimizat profitul, nu l-ai aruncat afara?” -, reusim sa producem niste venituri care ne situeaza in medie, pe ultimii cinci ani, la o cifra de afaceri de 5,4 milioane de euro anual in medie si cu un profit care se duce binisor peste un milion de euro.

Iulian Comanescu: Ce contracte cu statul ai? Nu ti-e teama sa intri in vizorul presei?

Mihai Craiu: Nu mi-e teama. Primul contract pe care l-am castigat cu statul a fost acum un an, am participat la o licitatie la Transelectrica si am fost singurul care a fost in stare sa stranga toata documentatia ceruta de ei. Am castigat un contract care se deruleaza pe parcursul a trei ani de zile. Cand am vazut eu ca mi-am luat niste palme peste ochi – pentru ca toate firmele care au contracte cu statul isi iau mai devreme sau mai tarziu palme peste ochi, desi nu toate firmele care lucreaza cu statul au interese oculte, nu toti banii se duc la un mogul sau altul -, dupa ce am castigat un contract, mi-am zis ca trebuie sa devin lider pe piata asta: daca tot imi iau palme, macar sa am de ce. Si-atunci mi-am creat un departament de licitatii, unde am angajat cinci oameni, foarte buni, stau si vaneaza licitatii tot timpul. Veti fi surprinsi sa vedeti cum incearca statul sa isi ascunda licitatiile. Unele dintre ele poti crede ca sunt interesate, altele nu. Am banuiala asta legitima: si le ascund prin tot felul de colturi, de achizitii, de servicii obscure, printre alte obiecte de activitate care se liciteaza… Bref, am invatat sa le gasim si participam la TOATE licitatiile. Sunt nevoi foarte mari in randul companiilor de stat, de la productia de materiale publicitare sau explicative, pana la programe de tip structural, programe finantate de Uniunea Europeana… am vazut acum la televizor, la Antena 3 daca nu ma-nsel, ca a iesit un mare scandal cu privire la o licitatie de la agricultura, in valoare de sapte milioane si jumatate. Eu voi participa la aceasta licitatie. Oamenii aceia vorbesc in totala necunostinta de cauza. Acesti bani nu sunt dati de Guvernul Romaniei, sunt fonduri europene.

Iulian Comanescu: Ok. Pe internet – fiindca-i o discutie care o sa apara pe internet -, vinzi publicitate pe bloguri, vinzi publicitate pe site-uri?

Mihai Craiu: Nu, imi marturisesc o oarecare inabilitate in acest domeniu, cred ca nu stiu suficient lucruri despre domeniu. Mi-ar place, dar deocamdata nu am expertiza necesara. Nu exclud insa ca in viitorul apropiat sa ma documentez si sa vin si aici. Fiindca miros bani multi! Si unde sunt bani, am si eu loc.

  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Biografie pe MediaPedia.ro

Din editiile trecute ale Intalnirilor Media HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro