Sari direct la conținut

VIDEO Autostrada spre Moldova: A8 Tg. Mureș – Iași sau A13 Brașov – Bacău? Cu ce bani poate fi realizată și care ar trebui să fie strategia autorităților? Deputatul USR Cătălin Drulă a fost în studioul HotNews.ro

HotNews.ro
Deputatul USR, Catalin Drula, Foto: Hotnews
Deputatul USR, Catalin Drula, Foto: Hotnews

Ordinea priorităților din Master Planul de Transport ar putea fi schimbată, iar autostrada A13 Brașov – Bacău ar putea deveni ruta preferată pentru a lega Moldova de Ardeal, în locul A8 de la Tg. Mureș peste munți. Motivul principal? A8 pe partea montană ar costa prea mult, chiar și dacă ar fi realizată pe bani europeni. Intenția este criticată de societatea civilă, dar și de membrii opoziției. În Parlament există în curs de aprobare un proiect de lege care stabilește ca prioritate autostrada A8, iar printre amendamentele depuse de deputatul USR Cătălin Drulă se numără și obligația folosirii fondurilor europene. Cătălin Drulă, deputat USR și fost consilier guvernamental pe probleme de infrastructură, a fost în studioul HotNews.ro luni de la ora 15:00 și a răspuns și întrebărilor adresate de cititori.

– Autoritățile de la Transporturi au în curs o analiză cu specialiști de la BEI pentru identificarea de rute alternative și fezabile prin care să fie legată Moldova de Ardeal. Motivul? A8 Tg. Mureș – Tg. Neamț ar costa circa 7 miliarde de euro, mult mai mult decât fondurile europene puse la dispoziția României.

– Analiza, care ar urma să fie prezentată până la final de an, va prezenta foarte probabil ca proiect preferat autostrada A13 de pe Valea Oituzului, între Bacău și Brașov (cu o continuare spre Făgăraș).

– Dacă această schimbare de prioritate a proiectelor va fi însușită de autorități, s-ar concretiza practic prima modificare majoră a Master Planului de Transport adoptat în 2016, un document strategic, cerut de Comisia Europeană, menit să asigure o coerență și stabilitate în planificarea și finanțarea proiectelor de infrastructură, indiferent de câte guverne se schimbă.

– În Master Plan, A8 este cotată mai bine decât A13 și are un cost estimat la jumătate din ce a reieșit într-un studiu mai vechi. Ambele proiecte nu sunt însă deloc mature: pentru A8 trebuie revizuit din temelii SF-ul, iar pentru A13 trebuie făcut un SF de la zero.

– În timp ce la nivelul Ministerului Transporturilor se analizează dacă A8 va mai fi implementat sau nu, Parlamentul are în curs de adoptare o lege specială pentru privind aprobarea investiției Autostrada Tg. Mureș-Iași. În urmă cu o săptămână, proiectul de lege a primit raport favorabil în Comisia de Transporturi a Camerei Deputaților.

– La raportul discutat s-au aprobat patru amendamente formulate de deputatul USR Cătălin Drulă, amendamente care spun că autostrada va avea o finanțare predictibilă, an de an, va fi realizată pe fonduri europene din actualul exercițiu financiar european, precum și din următorul, va avea punctul de plecare de la Prut și va asigura conexiunea cu Republica Moldova și că demararea procedurilor se va face în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Cătălin Drulă este deputat USR și membru în Comisia de Transporturi din Camera Deputaților. Înainte să intre în USR și să devină parlamentar, Drulă a făcut parte din socitatea civilă din domeniul infrastructurii – a fost vicepreședinte și director executiv al Asociației Pro Infrastructură (API), ONG născut din rândul forumiștilor pasionați care urmăreau implementarea proiectelor de infrastructură.

Din acea postură, Drulă a fost numit în decembrie 2015 consilier al premierului Dacian Cioloș pe probleme de infrastructură.

Pune întrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului

  • Nu adresați mai mult de două întrebări
  • Pentru a pastra coerența și relevanța discuției, nu vom valida comentariile care conțin mai mult de două întrebări, care nu vizează tema discuției, nu conțin întrebări sau care constau în atacuri la persoană
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro