VIDEO Biserica demolata ca pe vremea lui Ceausescu
Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica a depus o plangere la CEDO si acuza autoritatile romane ca au permis demolarea unei biserici vechi de 150 de ani pentru a face loc altei biserici ortodoxe. Demolarea bisericii are loc chiar in aceste zile. Reprezentantii BOR sustin ca, in cazul bisericii de la Ungheni (Mures), se aplica principiul majoritatii ortodoxe. Comunitatea, sustine BOR, ar fi decis ca biserica greco-catolicilor trebuie demolata.
- Demolarea bisericii de la Ungheni a fost aprobata de Consiliul Judetean Mures si Ministerul Culturii in 1998.
- In 2002 Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica a solicitat restituirea cladirii, dar fara rezultat. Greco-catolicii sustin ca Ministerul Culturii nu a raspuns dupa sase ani de la solicitare daca va restitui cladirea.
Preotul paroh al comunitatii greco-catolica din localitatea Ungheni a decarat pentru HotNews.ro ca Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica a inaintat o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cazul bisericii din localitate care este demolata in aceste zile pentru a face loc unei alte biserici ortodoxe. “De peste 10 ani incercam sa obtinem de la autoritati acest lacas sfant dar fara rezultat. De aceea am decis sa mergem mai departe”, a declarat preotul Lucian Dudaş pentru HotNews.ro
Au ramas cateva ziduri
Lucrarile la noua biserica ortodoxa au fost reluate luni dupa ce au fost oprite de Prefectura Mures pentru o saptamana. Acum, din biserica greco-catolica au mai ramas in picioare cateva ziduri. “Si noi construim o biserica noua, dar voiam sa pastram vechiul lacas deoarece are o valoare istorica fiind construita in 1864. Nu doream sa cream tensiune in comunitate dar preotul ortodox nu a dorit sa construiasca biserica in alta parte desi exista destul loc”, mai spune Dudaş. Preotul-paroh sustine ca reprezentantii bisericii ortodoxe au refuzat orice negociere prin care biserica veche sa fie pastrata. In Ungheni, comunitatea greco-catolica cuprinde aproape 100 de familii.
Biserica furata de comunisti
De cealalta parte reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane se ghideaza dupa principiul majoritatii si isi argumenteaza decizia de a demola o biserica veche de 144 de ani pe baza improprietaririi facute de comunisti. “Situatia este destul de clara la Ungheni. Cladirea si terenul este in proprietatea bisericii ortodoxe. Majoritatea a decis ca vechiul lacas sa fie demolat”, a explicat Remus Onisoru, consilierul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba. In opinia sa, reprezentantii bisericii greco-catolice incearca sa manipuleze opinia publica. “Lor le convine sa faca taraboi pentru ca da bine in presa sa arate ca ortodocsii demoleaza biserici greco-catolice. Dar eu stiu cazuri in care le-au fost restituite biserici si le-au lasat in paragina si nici nu ne-au multumit pentru ca le-am renovat”, a mai declarat preotul Onisoru. Consilierul a admis insa ca noua biserica din Ungheni putea fi construita si in alta parte: “Este destul loc, poate era mai bine sa fie facuta altundeva, dar una e situatia de acum si alta era in ’97-’98. Astfel de lucruri nu se pot judeca in urma”.
Primaria arunca vina pe greco-catolici
Primarul Ungheniului, Ioan Covrig, sustine ca demolarea bisericii greco-catolice a fost decisa chiar de membrii consiliului parohial al greco-catolicilor din localitate. “In acel moment membri din consiliul parohial au decis ca acolo sa se faca o noua biserica. Dar situatia este alta, acea biserica a fost si este a ortodocsilor, asta spun actele. In rest constructia a fost avizata de Consiliul Judetean si Ministerul Cultelor asa ca lucrurile sunt clare”, a declarat Ioan Covrig, primarul Unghieniului. El a mai precizat ca autoritatile au ajutat comunitatea greco-catolica cu bani. “Au primit 400 de milioane pentru construirea noii biserici greco-catolice”, a mai declarat Covrig.
Istoria bisericii de la Ungheni
Vechea biserica de piatra din Ungheni a fost construita de greco-catolici in anul 1868 si data ortodocsilor de catre regimul comunist, in anul 1948, dupa interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma. Dupa Revolutia din ’89, biserica a fost lasat in paragina, dar a ramas in proprietatea ortodocsilor. Potrivit Arhiepiscopiei ortodoxe Alba Iulia, in anii ’94-’95 au inceput demersurile pentru construirea bisericii ortodoxe si implicit demolarea celei vechi. La trei ani, in 1998, autoritatile locale au emis si avizele neceare pentru demolare si apoi autorizatia de construire pentru ridicarea noului lacas de cult.
Cazul a ajuns in Congresul SUA
- Reprezentantii Bisericii greco-catolice au contestat in permanenta demolarea vechii biserici de la Ungheni. In 2002, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica a depus o cerere de retrocedare a lacasului de cult, dar au pierdut in instantele de judecata. Procesul nu este incheiat, fiind acum la Tribunalul Mures.
- Asociatia generala a Romanilor Uniti Greco-Catolic a transmis autoritatilor locale o scrisoare deschisa in care protesteaza fata de inceperea lucrarilor de demolare.
- La inceputul acestei luni, presa americana a relatat faptul ca in Congresul Statelor Unite a fost prezentat si cazul bisericii de la Ungheni.
- Retrocedarea proprietatilor catre greco-catolici este una din problemele inca nerezolvate in Romania, sute de lacasuri de cult confiscate de comunisti fiind mai departe in proprietatea Bisericii Ortodoxe.