Sari direct la conținut

VIDEO Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: In urmatoarele luni vom analiza planul societatilor energetice de a se uni

HotNews.ro

Consiliul Concurentei prefera varianta infiintarii a doua mari companii pe piata energetica decat cea privind crearea unei singure societati mamut. „Mie imi este greu sa cred ca noi cei de la Consiliul Concurentei ne vom da acordul asupra unei singure companii. De Comisia Europeana ce sa mai zic”, a declarat presedintele Bogdan Chiritoiu pentru HotNews.ro. Acesta a precizat ca a avut, marti, o prima intalnire care a avut ca tema infiintarea celor doua companii, scenariu propus de actuala putere.

„De abia am primit saptamana aceasta planurile companiilor de a se uni si urmeaza sa le analizam in urmatoarele luni. Investigatia o vom declansa in urmatoarele saptamani. Vom fi atenti si la aspectele legate de ajutoarele de stat”, a afirmat Bogdan Chiritoiu in cadrul intalnirii online cu cititorii desfasurata miercuri, 25 noiembrie. „Ce vrem noi se evitam este situatia in care apare un actor atat de mare incat sa poata impune o crestere a preturilor pentru agentii economici si pentru consumatori”, a precizat Chiritoiu.

„Noi intentionam sa lansam propria investigatie care ne va ajuta sa si culegem date pentru a evalua aceste procese de concentrare. Pozitia noastra de principiu este ca si in conditiile in care actionar este statul roman, avem de-a face cu o concentrare economica. Ceea ce ne cere legea este sa nu se consolideze o pozitie dominanta, cu exceptia cazului in care o astfel de concentrare economica ar fi benefica pentru consumator. Din acest punct de vedere este preferabil sa avem doua companii si nu una”, a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.

Guvernul a demarat, recent, procedurile de reorganizare care inseamna comasarea tuturor producatorilor de stat in doua companii gigant: Electra si Energetica. Initial, reorganizarea in acest mod a fost decisa in urma unui acord politic semnat de PDL si PSD. Dupa iesirea de la Guvernare, PSD a inceput sa respinga ideea. In schimb, a venit cu alta propunere si anume infiintarea unei singure companii care sa gestioneze toate resursele energetice. Aceasta idee este sustinuta si de PNL.

Conform prevederilor legale, operatiunile de concentrare economica sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro