Sari direct la conținut

VIDEO Bucurestenii au facut coada la moastele sfantulului Ciprian: un fost vrajitor tamaduitor care vinde bine iconite si margelute

HotNews.ro

Sute de bucuresteni s-au inghesuit sa atinga moastele Sfantului Ciprian care sunt pastrate in biserica Zlatari de pe Calea Victoriei din capitala. In timp ce credinciosii asteptau la coada interminabila, preotii si maicutele s-au instalat cu tarabe de pe care vindeau matanii, margelute si iconite. Cel mai bine s-au vandut iconitele cu Sfantul Ciprian. Maicutele vanzatoare spun ca cea mai buna combinatie pentru alungarea farmecelor este o matanie si rugaciunea Sfantului Ciprian.

Potrivit calendarului ortodox, in fiecare an pe 2 octombrie Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste pe sfintii Ciprian si Iustina. Moastele Sfantului Ciprian sunt expuse in biserica Zlatari unde bucurestenii care doresc se pot inchina in speranta ca vor fi tamaduiti.

Joi dupa amiaza, coada de credinciosi care asteptau sa intre in biserica si sa sarute racla cu moastele sfinte se intindea pe mai bine de 150 de metri. Potrivit BOR, moastele Sfantului Ciprian au puteri miraculoase in desfacerea farmecelor sau pentru noroc in casatorie.

Sfantul se vinde

Moastele au adus insa noroc si vanzatorilor de iconite, matanii, si alte obiecte bisericesti. In jurul bisericii Zlatari au fost organizate cateva standuri unde preoti si maicute s-au transformat pentru o zi in comercianti de obiecte, mai mult sau mai putin bisericesti. Vasila Sideriu si-a amplasat standul la cativa zeci de metri de biserica.

“In 1991 am avut o mare greutate si atunci am primit harul. De atunci ma ocup cu vanzarea de astfel de obiecte. Sa nu credeti ca am facut avere”, spune Vasila Sideriu. Batrana spune ca margelutele si mataniile au efecte foarte bune, ca aduc noroc, dar mai eficiente sunt moastele Sfantului din racla. “Cel mai bine s-au vandut iconitele cu Sfantul, margelutele si Acatistul Sfantului Ciprian”, mai spune Vasila Sideriu.

In fata bisericii, la o masa, doua femei erau asezate in fata unor gramezi cu foi si flori. “Noi suntem cu acatistele”, spune una dintre femei. O alta doamna mai in varsta spune: “Da stiti ca Sfantul Ciprian a fost si vrajitor?”. Femeia: “Stim si noi toata istoria. Desface farmecele”. Langa masa cu acatiste, o alta taraba e plina cu carti bisericesti, matanii si iconite. “Astazi au mers mai bine iconitele cu Sfantul Ciprian. Banii nu ii donam, merg in consolidarea cladirii si in salarii”, spune una dintre vanzatoarele de la taraba.

Profit mai mic din cauza taxelor

La 50 de metri de biserica trei maicute si doi preoti mai tineri vand necontenit iconitele si mataniile despre care spun ca sunt produse in diferite manastiri din Romania. “Ale noastre sunt facute in manastirea din Alexandria”, spune fratele Antonie. La o taraba din apropiere sora Camelia Oltean a obosit si se odihneste pe un scaun.

“Am vandut destul de mult, da sa stiti ca nu facem profit pentru ca trebuie sa dam banii la preotul duhovnic. Apoi mai sunt taxele care le platim. Nu prea ramanem cu nimic”, se plange femeia. Intre timp clientii se imbulzesc sa cumpere mataniile. “Asta e cu Sfantul Stefan?”, intreaba o femeie dupa ce cumpara o iconita care a costa 15 lei. Cat despre utilitatea produselor, sora Camelia ne spune: “Sunt foarte bune daca le combini cu rugaciunea Sfantului Ciprian”.

Cine a fost Sfantul Ciprian

  • Potrivit informatiilor de pe site-ul www.calendar-ortodox.ro, Sfantul Ciprian a trait pe vremea impartului Diocletian (cca. 250 d.Hr.) si era cunoscut ca un vrajitor cumplit. Legendele povestesc despre faptul ca Ciprian a fost angajat de catre Aglaid, un barbat care era indragostit de fecioara Iustina. Aglaid nu reusise sa o cucereasca pe Iustina si atunci a apelat la farmecele si vrajile lui Ciprian care insa nu au dat roade. In schimb Ciprian, vazand ca vrajile sale nu au efect asupra unui credicios, a decis sa fie botezat. Ulterior a devenit episcop fiind unul dintre propovaduitorii crestinismului. Potrivit BOR, Sfantul Ciprian a fost prins de catre stapanitorul Damascului care a decis decapitarea sa si a sfintei Iustina. Astfel, cei doi au devenit martiri.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro