VIDEO: Cantecele Revolutiei au rasunat din nou la Universitate: "Vino Doamne sa vezi ce-a mai ramas…"
Cateva sute de bucuresteni au participat marti seara la un protest inedit. Stransi la Universitate, la kilometrul 0, in locul unde in 1989 mii de oameni protestau impotriva lui Nicolae Ceausescu, acestia s-au solidarizat cu manifestantii de la Timisoara. Printre lozinci anti-PSD si anti-Mircea Geoana, tinerii si batranii de la Universitate au cantat din nou dupa 20 de ani cantecele Revolutiei anticomuniste din `89.
Cele cateva sute de bucuresteni care au protestat, marti seara, la Universitate s-au adunat in fata fantanii de acolo cu cateva minute inainte de ora 18. Printre ei, tineri studenti, batrani si adulti. Potrivit jandarmilor prezenti la ora 18 erau stransi in jur de 300 de persoane, pana la final numarul protestantilor ajungand la 500.
Unii dintre ei spun ca au venit pentru ca au vazut demonstratia de la Timisoara. „Am iesit peste tot in tara, in Brasov, in Cluj, peste tot. Am vazut la televizor ce s-a intamplat de Timisoara. Am venit sa scapam tara de comunisti”, a declarat Marian, un tanar student. Altii au venit fiind nemultumiti de pactul semnat la Timisoara de PSD si PNL. „Nu mi-a venit sa cred ca niste comunisti au mers si le-au spus timisorenilor ca ei sunt anti-comunistii. Au calcat in picioare memoria lui Corneliu Coposu”, a declarat Marcel.
La ora 18:30 in fata fantanii de la Universitate s-a construit o minitribuna. Din boxe se auzeau deja versurile cantecelor anti-comuniste: „O viata de cosmar/Si pentru cine/Se moare in zadar?/Sunt nopti pline de groaza/In care imi e sa tip„.
Pavel, unul dintre manifestanti, a explicat ca scena si boxele au fost aduse de mai multi fosti revolutionari. De altfel, la protest au fost prezenti reprezentantii mai multor asociatii de revolutionari. „Am vazut si la televizor. Ne-a sunat si de la asociatie. Noi suntem uniti. Trebuie sa iesim acum cand tara e in pericol”.
Pe tribuna improvizata s-au cocotat mai multi protestatari care au vorbit si au scandat. Repertoriul discursurilor a fost bogat, de la scandari anti-comuniste, anti-psd, anti-Geoana, pana la scandari impotriva televiziunilor Realitatea Tv, Antena 3, Vantu, Voiculescu sau Patriciu. Iata cateva dintre replicile folosite:
- „Vantu, nu uita, va veni si ziua ta.”
- „Vantu la puscarie”
- „Ziaristii sunt noii securisti.”
- „Ati mintit poporul cu televizorul.”
- „Jos Iliescu”
- „Geoana nu uita, Timisoara nu-i a ta.”
- „Geoana nu uita, Romania nu-i a ta.”
- „Timisoara nu e Moscova.”
- „Geoana ne-a vandut la Moscova.”
- „Geoana te votam la Moscova.”
In pauze curgeau versurile care in urma cu 20 de ani au reprezentat coloana sonora a Revolutiei: „De ce nu incetati/Acest cumplit razboi?/De ce va ganditi/Numai la voi?„. Pentru un moment s-a asternut linistea. Manifestantii au tinut un moment de reculegere in memoria celor care au murit la Revolutia din ’89. Multi dintre participanti au aprins si cate o lumanare.
Atmosfera a fost completata si de muzica lui Cristian Paturca care a cantat live pentru cei 500 de bucuresteni: „Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa, pana nu vom castiga, libertatea noastra!/ Si nu va temeti de golani fara coloratura./Din cei care-au murit aici, ne-am reintors naluci/Sa nu mai fie cum a fost, macelul de atunci„
Printre manifestanti au fost zariti si cativa lideri PDL precum Daniel Funeriu, Theodor Paleologu sau Sebastian Lazaroiu. „Am primit mesaj de pe telefon si am venit aici, nu am organizat noi nimic”, a declarat Daniel Funeriu. Ministrul Paleologu a declarat ca se afla intamplator prin preajma. De altfel unii dintre protestatari au scandat si numele lui Traian Basescu candidatul PD-L la prezidentiale.
De la tribuna insa reprezentantii asociatiilor de revolutionari au declarat in permanenta ca nu sunt afiliati politic. „Nu suntem cu nici un partid. Suntem cu romanii si pentru libertate; de asta am venit aici”, a declarat Romeo Mosoiu. In final, in jurul orei 22 protestul s-a incheiat dar nu inainte ca cei prezenti sa spuna ca si in zilele urmatoare vor organiza actiuni similare. In final a ramas doar muzica revolutiei: „Si nici nu va pasa/De mama care-si plange/Copilul sau ucis/Ce zace in balti de sange… Doamne, vino Doamne/Sa vezi ce-a mai ramas din oamenï”.