VIDEO Captură record: Pește-lună de 2 tone prins în largul Africii de Nord
Pescarii din Ceuta au adus recent o captură surprinzătoare din largul coastei Africii de Nord: un pește-lună oceanic colosal cântărind nu mai puțin de 2.000 de kilograme, potrivit Live Science.
Cel puțin așa au apreciat biologii marini greutatea peștelui mamut, pe baza circumferinței sale și a dimensiunilor altor pești-lună care au fost capturați și cântăriți anterior. „Am încercat să îl punem pe cântarul de 1.000 de kilograme, dar a fost prea greu”, a declarat pentru Reuters biologul marin Enrique Ostale.
Pescarii din Ceuta, un teritoriu spaniol care se învecinează cu Marocul, au descoperit animalul încurcat în plasele lor la începutul lunii octombrie. L-au chemat imediat pe șeful Laboratorului de biologie marină al Universității din Sevilia din Ceuta pentru a examina masivul pește-soare.
La fel ca alți pești-lună oceanici, toți aparținând genului Mola, specie amenințată cu dispariția, creatura seamănă cu o clătită alungită cu ochi uriași, lipiți de părțile laterale.
Odată ce peștele a fost ridicat pe punte, echipa a măsurat animalul și a determinat că are o lungime de 3,2 metri și o lățime de 2,5 m.
După ce a măsurat peștele și a făcut fotografii și a prelevat probe ADN, echipajul a eliberat animalul înapoi în mare, unde a dispărut în adâncuri.
Aceşti peşti populează toate oceanele şi trăiesc la adâncimi variabile între 50 şi 400 de metri, hrănindu-se cu alţi peşti şi nevertebrate.
Acest peşte dispune de o structură anatomică unică în cadrul branhiilor prin care sângele cald, care vine dinspre inimă, încălzeşte sângele rece care vine dinspre suprafaţa branhiilor.
Faptul că are sângele cald îi conferă peştelui lună un avantaj important faţă de pradă şi de alte specii rivale de prădători din adâncuri, având astfel o viteză mai mare de deplasare şi de reacţie, o vedere mai bună şi o mai bună funcţionare a creierului, precum şi abilitatea de a suporta mai bine efectele expunerii la frig a organelor vitale.