VIDEO Casalotii din Golful Alaska au invatat sa fure captura pescarilor
Casalotii, cei mai mari pradatori din apele oceanice, ataca barcile pescarilor de cod negru din Golful Alaska si le fura captura din carlig, relateaza BBC. Furtul comis de animalele gigant a fost filmat in premiera un grup de cercetatori din Alaska.
In imaginile filmate de cercetatori apare un casalot care, dupa ce a urmarit firul de pescuit in adancime pana a dat de peste, isi foloseste cu delicatete falcile lungi pentru a tensiona firul, ceea ce, in schimb, face ca pestele sa se desprinda din carlig.
Specialistii cred ca acest comportament de alimentatie este unul pe care casalotii l-au invatat.
„Nu stiu cum sa le cuantific inteligenta, insa eficienta lor este la un nivel apropiat de perfectiune”, sustine Stephen Rhoads, un capitan de ambarcatiune care pescuieste in zona de mai bine de 20 de ani.
„Devin din ce in ce mai buni la asta in fiecare an si e mai putin de munca sa stea pe langa noi si sa ne ia pestele, decat sa se scufunde si sa il vaneze pe fundul apei. Nu exista semne de indoiala, aceste creaturi sunt foarte destepte”, a adaugat pescarul.
Pentru a pescui la o adancime cat mai mare, pescarii folosesc un echipament cu fire si carlige care poate ajunge pana la o lungime de 8 km. Codul negru si alti pesti de adancime reprezinta prada naturala pentru casalotii din regiune.
Echipajele de pescuit de cod negru (Anoplopoma fimbria) din Golful Alaska au inceput sa raporteze cazuri de furt al prazii de catre casaloti (Physeter macrocephalus) in anii ’70.
Intre timp, sezonul de pescuit a fost extins de la circa 2 saptamani la 8 luni iar vanatul comercial de balene a for interzis, masuri despre care se crede ca au contribuit la aceasta problema, ducand la o crestere a numarului de casaloti si a perioadei de timp pe acestia o au la dispozitie pentru a-si perfectiona tehnica.
Numarul de incidente raportate a inceput sa creasca la mijlocul anilor ’90, iar pierderile anuale rezultate din furtul capturii de catre casaloti este estimat la sute de mii de dolari. Drept urmare, industria pescuitului a solicitat ajutorul oamenilor de stiinta pentru a rezolva aceasa problema.