VIDEO Ce nu s-a vazut la televizor la mitingul sindicatelor
Aproape 10.000 de sindicalisti CNSLR Fratia au protestat, miercuri 22 septembrie, in Piata Victoriei. Mitingul a inceput pe acorduri de muzica simfonica si s-a terminat cu imbranceli intre protestatari si jandarmi. Cat timp nu au intrat in conflict, sindicalistii au cantat, au ascultat discursurile anti-guvern si si-au scandat nemultumirile. Unii au protestat si fata de televiziunile de stiri si au avut ceva de impartit cu Mugur Ciuvica. Un fost colonel SRI s-a plans ca televiziunile de stiri demobilizeaza protestatarii. Sindicalistii au blocat si traficul in centrul capitalei, dar au fost iertati de soferi. Dupa ce au incitat la violenta de la tribuna, liderii de sindicat s-au facut ca nu au vazut conflictul dintre jandarmi si protestatari. In final, protestul la care erau anuntati 20.000 de oameni s-a terminat si cu doua ore mai devreme.
Ora 11:50 O coloana de autobuze traverseaza Calea Victoriei. In piata Revolutiei, 3.000 de protestatari agita steaguri. De la tribuna rasuna cateva pasaje de muzica simfonica, piese revolutionare si imnul national. Se striga: Jos Basescu, Jos Boc! Pe o pancarda: „Ministrul Cseke, groparul sistemului sanitar” si alaturat traducerea in maghiara.
Ora 12:05 Carele de televiziuni transmit live-uri din piata. De la tribuna sunt salutate grupurile de manifestanti. „Protestam pentru ca suntem in 2010, dar avem apucaturi din anul 1800”, spune un sindicalist. Din dreapta tribunei, un sindicalist al SANITAS isi face loc impleticindu-se spre scena. Este beat. O confirma si duhoarea de alcool din jurul sau. „Sunt de la Sanitas. Multe probleme”, spune el in timp ce ochii i se invart in cap. „Nici nu mai stie unde este” – un alt participant la miting.
Ora 12:30 In fata scenei se posteaza pe jos o femeie. Are in mana o cutie pe care scrie: „cutia milei”. Mai are si o lingura de lemn, un vas mic de plastic si un cupon de pensie. Se intinde pe asfalt si se jeleste. Plange. Camerele de filmat ii sorb lacrimile. In spatele ei, un sindicalist bate din toba. Pe tribuna se incita la revolta: „Sa bagam spaima in Guvern”. Pe o alta pancarda: „Basescu, du-te dupa Ceausescu!” De la tribuna: „Iarba rea din holde piara!/Piara dusmania-n tara!”, hora unirii audio. Lumea canta si flutura stegulete. Cei care intra in piata sunt indrumati sa isi preia kit-ul de protest: basca, stegulet si pelerina. Mii de steaguri albastre si rosii, bannere rosii si pancarde anti-Boc si Basescu, la fel ca la un miting politic. „Sunt din banii de cotizatie la sindicat”, explica unul din organizatori.
Ora 13:25 La cortul tv al unei televiziuni de stiri. Un participant la miting se cearta cu prezentatorii. „Lasati sindicalistii sa vorbeasca. Lasa-i ma Ciuvica. Cine esti tu ma?”. Prezentatoarea: „Chem politia sa va evacueze”. „Sunt pe spatiul public”, spune barbatul. Pe gat i se vad venele groase. „Si seara, si dimineata si acum tot Ciuvica. E mitingul sindicalistilor. Sa isi spuna ei pasul. E omul lui Voiculescu”. Un alt participant imbracat in negru vine sa il apostrofeze, incepe o discutie politica: Tu esti de la PDL/ Ba tu esti pesedist infiltrat. Te stiu golanule. Televiziunea isi reia emisia live.
Ora 13:45 Aceeasi televiziune de stiri. Un fost colonel SRI catre prezentatoare: „De ce dati ca sunt 1000 de oameni. Nu dezinformati. Asa ii descurajati. Vreti sa vedeti cat mi-au taiat nenorocitii pensia? Ati spus ca filmeaza in public”. Prezentatoarea: „Era estimarea de la ora 11. Am dat acum ca sunt mii. De ce va certati cu mine. Haideti, va rog. Uitati, faceti cu mana la baietii care va filmeaza”.
Ora 13:55 Multimea e stransa langa scena. Cadura de afara este multiplicata de marea de oameni. Se transpira. Cu cat te apropii de scena, mirosul transpiratiei acrite e mai acut. Camasile si tricourile sunt umede. Aerul e umed.
Ora 14:05 Masa de sindicalisti se pune in miscare. Fluieraturi si „Jos Boc”. Vuietul se inteteste cu cat ajung mai aproape de Ministerul Muncii. Un reporter neamt face o relatare in timp ce coloana se indreapta spre minister. Ajung la minister. Arunca trei oua catre cladire. Functionarii stau dositi in spatele usii de metal care este flancata si de o duzina de jandarmi.
Ora 14:15 Se opreste circulatia pe Bulevardul Nicolae Balcescu. Se formeaza o colana. Soferii asteapta calmi. „E dreptul lor sa protesteze. Bine fac. Nu m-ar deranja nici daca s-ar opri circulatia trei zile”, spune un sofer. Coloana inainteaza flancata de un cordon de politisti.
Ora 14:36 Circulatia se opreste si pe Magheru. Pe balconul unui bloc isi face aparitia o tanara imbracata intr-un prosop de baie. „Asta e instantaneu”, spune un fotograf care isi indrepata obiectivul catre ea. Tanara urmareste protestul. Ea este urmarita de catre politisti.
Ora 14:45 Bulevardul Lascar Catargiu, doi barbati muncesc la acoperisul unei case. „La munca cu voi. Haideti la munca, nu la protest”, catre coloane de sindicalisti. Nu il aude nimeni.
Ora 15:05 Platoul din fata Guvernului este gol. La fel ca si cladirea unde se tin sedintele guvernului. Prima linie de protestatari din sirul de cateva sute metri intra in piata. Coloana serpuieste pana langa parc, unde este amplasata tribuna. Se aude o muzica instrumentala de nai. Televiziunile filmeaza din elicopter. Televiziunile de stiri au doua corturi amplasate pe iarba din fata muzeului Antipa.
Ora 15:25 Se prezinta estimarile prezentei: 17.000, se revine ulterior 14.000. Jandarmii estimeaza mai putin 10.000. Reporterii spun „10.000 cu indulgenta”. „Sa iesim sute de mii. Sa semanam teroare Guvernului”, spune de la tribuna Marius Petcu, sindicalistul-sef. Urla in microfon, cheama oamenii la lupta. Scandeaza impotriva guvernului. In fata lui, aceeasi femeie din Piata Revolutiei se arunca pe jos. Caldura se simte si mai acut. Jandarmii echipati cu castile de protectie transpira. Un grup compact alearga pe langa cladirea Guvernului.
Ora 15:40 De la tribuna se cere un minut de reculegere. Scandarile continua. „Sa spargem baloanele. Poc, poc. Sa auda si Boc in America. Poate data viitoare o sa fie un alt sunet”.
Ora 15:50 Statiile jandarmilor de langa scena zbarnaie. De pe scena se opresc scandarile. Grupul de protestatari din fata guvernului forteaza cordonul de protectie. Se formeaza doua fronturi de atac. La primul, un grup de femei impinge gardurile de fier. Jandarmii intervin incet. Femeile imping gardul. Zambesc. Mai imping un pic si mai zambesc. „Hai ca am protestat si noi”, spune una dintre femei. Se calmeaza putin. In al doilea front, violenta escaladeaza. Ostilitatile sunt conduse de barbati care nu poarta insemnele nici unui sindicat. Smulg un gard. Il duc in spate ca pe o prada de razboi. Jandarmii tin linia. Nu intra in forta. Isi dubleaza coloana pe distanta bresei facute.
Protestatarii se imping in jandarmi. Se aud doar urlete si grohaituri. Grupul de violenti este dublat de reporteri si cameramani. Unii sunt prinsi la mijlocul disputei. De pe scena, nici un apel la calm. Se creeaza un alt front. Luptele sunt conduse de un batranel. Cu o carja metalica loveste jandarmii. Acestia nu riposteaza. Batranelul continua. Trage de gard. Cheama intariri. Urla ceva, are vocea pitigaiata. O spuma alba i se prelinge pe buze. Isi arata dintii precum cainii cand ataca. I se alatura un sindicalist. Rosu la fata, transpirat, se impinge si el in jandarmi. Vin intariri, se creeaza o noua busculada.
Cordonul de protectie rezista. Se simte un miros intepator. Ochii ustura. Busculda se opreste. S-a dat cu spray lacrimogen.
Ora 16:00 Unii protestari incearca sa impinga gardul de protectie. Ritmul a scazut. Mirosul intepator persista. Batranelul nu este afectat. Loveste cu carja. Jandarmii sunt asediati cu pietre si sticle de apa. Unii arunca si cu betele de lemn folosite pentru pancarte. Un sindicalist imbracat intr-un tricou alb Lacoste se rasteste la jandarmi „De ce dati, ma?”. Pensionarul si sindicalistul gras si rosu la fata urla si ei catre jandarmi. Gurile lor sunt la o palma distanta de casca de protectie a unui jandarm. Se uita in ochii celor doi fara sa clipeasca. Muschii fetei sunt incremeniti. Nu reactioneaza. Nici colegii lui. Tin randurile, evita conflictele verbale. Sunt injurati.
Intervin si organizatorii. Cativa baieti bine claditi reusesc sa dezlipeasca protestatarii de cordonul de jandarmi. Se aprind si primele tigari de dupa conflict. O femeie are nevoie de ingrijiri medicale. Nu a fost implicata in altercatii. „I s-a facut rau de la emotii”, spune o colega de sindicat. Nimeni nu este ranit.
Ora 16:25 Se inchide protestul cu doua ore si jumatate mai devreme. Ora oficiala de terminare era 19. Manifestantii pleaca incolonati pe soseaua Kiseleff. „Nu prea stiu ce s-a intamplat. Sunt nemultumiri”, spune Marius Petcu. Sindicalistii mici il inconjoara, ii cer socoteala. „Nu am venit sa ascultam muzica. Vrem sa obtinem ceva. Nu ne mai chemati”. Pleaca in pas alert. Reprezentantul Jandarmeriei explica ce s-a intamplat. Manifestantii au fost incitati de la tribuna.