Sari direct la conținut

VIDEO Ce nu s-a vazut la televizor la protestul dascalilor. Profesori imbracati in pirat, moarte si vampir

, Foto:
, Foto:

Peste 5.000 de profesori si membri sindicali ai FSLI, FEN si Spiru Haret au protestat, marti 5 octombrie, in Capitala. Dascalii s-au impartit in doua si au protestat atat in fata sediului Guvernului in Piata Victoriei, cat si la Palatul Cotroceni. Sindicalistii, inarmati cu fel de fel de pancarte, au scandat impotriva Guvernului si a ministrului Daniel Funeriu, au cerut “unitate” si „respect” si au ascultat discursurile anti-putere de la tribuna. In fata Palatului Cotroceni, profesorii au pus in joc si o mica sceneta in care rolurile lui Basescu, al lui Boc si al Guvernului au fost interpretate de catre un „pirat”, un „vampir” si de catre „moarte”.

Ora 10:40 Cateva mii de protestatari stau adunati in Piata Victoriei in fata unei tribune de unde liderii sindicali incearca sa dirijeze grupurile care abia sosesc. Sunt cateva probleme de organizare. „Sectorul 6, veniti aici in fata in dreapta mea. Cei din Prahova, mergeti acolo la mijloc ca e loc. Haideti ca sa putem incepe la timp”, spune la microfon unul dintre liderii sindicali.

Ora 11:00 O fanfara adusa de „colegii nostri de la Bucuresti” a incercat sa dea start mitingului, dar din cauza problemelor de organizare debutul protestului se tot amana.

Unii dintre protestatari sunt nemultumiti: „Ne-au adus aici din toata tara pe ploaie si pe frig si de jumate de ora se chinuie cu organizarea. Bataie de joc!”, spune o doamna din randurile din spate.

Un grup de profesori cu masti negre pe ochi scandeaza „Jos guvernul criminal!”. „Nu vrem sa fim recunoscuti ca apoi sa avem de suferit”, explica unul dintre profesori dupa care da tonul „Cinste lor, Cinste lor! Cinste politistilor!”.

Ora 11:15 Inainte de a incepe oficial protestul, liderii de sindicat le cer colegilor ca impreuna sa-i transmita condoleante presedintelui. De la tribuna se citesc poeme ironice la adresa Guvernului Boc si la adresa Ministrului Educatiei. In fata tribunei este pusa o catedra goala. In dreapta si in stanga ei stau postate doua cartoane cu „situatia scolara” a Guvernului Boc si a Ministrului Daniel Funeriu.

Pe un banner mare sta scris „Actuala guvernare are 4 la purtare”. Oamenii incep sa scandeze „Demisia”, „Hotii”, „Jos Guvernul”, „Jos Funeriu”.

Ora 11:30 Fanfara de la tribuna canta Imnul Romaniei si apoi intoneaza Marsul Funebru. Oamenii huiduie, sufla in goarne si agita steagurile si pancartele. In total, aproape 5.000 de sindicalisti s-au adunat in piata din fata Guvernului.

Ora 11:50 Un baietel cu mesajul „Traim fara alocatie????” lipit pe piept recita la microfon prima strofa a imnului Romaniei.

In multime, printre sutele de steaguri, se vad ridicate fel de fel de pancarte cu diferite mesaje: „Base, Base jucator, Te vrem la judecator!”, „Funeriu Daniel, Echivaleaza-ti studiile, baietel!”, „BaSeScufunda FLOTA”, „Base pentru Boc e-o Pleasca, C-a facut guvernul gasca”, „Base si Guvernul lui, Cioclii invatamantului”, „Vrem respect!”, „Urla foamea-n noi”, „Sa muriti bine!”.

Ora 12:10 Palatul Cotroceni. Incepe cel de al doilea miting al profesorilor. Cateva sute de sindicalisti sunt stransi in fata Administratiei Prezidentiale. Se striga: „Jos Basescu, jos Funeriu!”

12:30 Sindicalistii pornesc in mars pe Calea Victoriei in timp ce fanfara interpreteaza „Marsul Funebru”. La geamurile blocurilor din jur au iesit zeci de oameni care se uita la protest. „Haideti si voi cu noi, nu stati si va uitati. Sunteti tineri si copiii la scoala unde-i dati, nu tot la noi?”, striga o sindicalista. Fanfara isi intregeste repertoriul cantand „Hora Unirii” si „Noi suntem romani”.

Ora 12:35 Palatul Cotroceni. Politia a creat un tarc special pentru liderii de sindicat. In tarc au fost adusi trei profesori costumati. Unul este imbracat in pirat si spune ca il reprezinta pe Traian Basescu, altul este costumat in moarte si simbolizeaza Guvernul. „Tai tot”, spune cel costumat in moarte. Si un alt treilea, imbracat in vampir, il personifica pe Emil Boc. Pun in scena o mica piesa absurda. Se agita pentru camerele de filmat.

Ora 12:40 Tot la palatul Cotroceni. Profesorii s-au inarmat cu sute de pancarte. Multe din ele caricaturi ale presedintelui si ale lui Emil Boc.

Ora 13:00 Protestatarii ajung in Piata Revolutiei, strigand „Jos tradatorii”. O delegatie formata din lideri sindicali intra in Ministerul Muncii sa discute cu Ministrul Botis, in timp ce manifestantaii striga „Iesiti afara, sa vorbim de scoala!”

Ora 13:12 Palatul Cotroceni. Un lider de sindicat incearca un mic vers dedicat ministrului: „Funeriu noi te iubim/ Si cavou vrem sa-ti zidim”. Fara succes, nimeni nu preia scandarea. Trei sindicalisti se amuza: „Sa ne numere oualele. Basescu sa ni le numere.”

Ora 13:35 In asteptarea delegatiei, oamenii scandeaza „Jos PDL-ul!”, „Vrem mancare”, „Vrem salariul inapoi, sa va sacrificati voi!” si „Jos jos, Guvernul mincinos!”.

Ora 13:40 Palatul Cotroceni. Multi protestatari au plecat. Au mai ramas 2-300. O delegatie intra in Palatul Cotroceni. Un sindicalist isi aduce aminte de protestul politistilor si scandeaza: „Afara din Cotroceni!”. Cativa ii tin isonul, insa fara prea multa vlaga.

Ora 13:45 Desi protestul nu s-a incheiat oficial, unii oameni incep sa paraseasca Piata Victoriei. Un grup de elevi care agita o pancarta scandeaza „Lasa-ne, lasa-ne! A o mia suta oara lasa-ne!”.

Ora 13:50 Dintr-o parte a cladirii Ministerului Muncii iese ministrul Botis, se apropie de protestatari si incearca sa discute cu ei. Oamenii incep sa-si spuna ofurile, ministrul ii invita la negocieri si pleaca repede intr-un cor de huiduieli.

Ora 13:55 Palatul Cotroceni. Protestatarii se imprastie. Raman doar televiziunile sa transmita finalul protestului. Un sindicalist intreaba un reporter de la o televiziune de stiri: „Va aduc un grup in spate pentru live?”. Reporterul raspunde: „Nu, nu e nevoie. Protestul s-a incheiat”.

Ora 14:00 Delegatia oficiala, in frunte cu liderul FSLI, Aurel Cornea, alaturi de ministrul Ioan Botis, iese si face declaratii. Lumea pleaca spre autocare si piata se goleste. In urma raman doar echipajele de la televiziune si jandarmii.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro