Sari direct la conținut

VIDEO ​Ce nu s-a vazut la televizor la protestul revolutionarilor: Scandari impotriva lui Boc, Basescu si B1TV

Protestul revolutionarilor pentru certificate, Foto: Agerpres
Protestul revolutionarilor pentru certificate, Foto: Agerpres

Aproximativ 200 de persoane care s-au declarat fosti revolutionari au protestat miercuri, 7 decembrie, in Piata Universitatii, cerand demisia Guvernului Boc, organizarea de alegeri anticipate, scandand lozinci impotriva presedintelui si impotriva televiziunii B1TV. Cativa dintre cei prezenti au vorbit si despre indemnizatia de revolutionar, sustinand ca „guvernul i-a adus in situatia de a nu mai avea ce sa puna pe masa”. „La Palatul Cotroceni canta cucuveaua, Basescu si cu ai lui si-au gasit beleaua”, „Romania, trezeste-te!”, „Iesi afara, javra ordinara!”, „Jos Guvernul Boc” sunt cateva dintre lozincile scandate de protestatari.

Protestul a inceput in jurul orei 11:00, cand aproximativ 100 de persoane s-au adunat in Piata Universitatii, sustinand ca sunt fosti revolutionari si cerand demisia guvernului Boc. Jandarmii au sosit la fata locului si au incercat sa deblocheze situatia. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti a anuntat ca protestul nu este autorizat. „Revolutia a fost autorizata?”, a strigat unul dintre cei prezenti in Piata Universitatii.

Ora 12:00 Protestatarii sustin ca jandarmeria a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Oamenii incep sa devina violenti, se imbrancesc si imping cordonul de jandarmi, incercand sa rupa lantul format din fortele de ordine. De cealalta parte, jandarmii neaga acuzatiile si spun ca incearca sa elibereze caile de acces din zona Universitatii.

Ora 12:15 Manifestantii incep sa scandeze lozinci impotriva guvernului si a presedintelui Emil Boc: „La Palatul Cotroceni canta cucuveaua, Basescu si cu ai lui si-au gasit beleaua!”, „Jos Guvernul Boc”, „Romania, trezeste-te!” si „Libertate” sunt cateva dintre lozincile celor prezenti la protest.

Ora 12:30 Multimii de la Universitate i se alaturi si trecatori, pensionari sau persoane cu diferite cazuri sociale, care isi striga si ei nemultumirile. In timp ce revoltionarii scandeaza lozinci impotriva Guvernului si a presedintelui, o batrana se plange ca „nu a iesit tot Bucurestiul in strada, cand pensionarii mor de foame si nu au bani de medicamente”.

Ora 12:45 Unul dintre participantii la protest incepe sa strige impotriva jurnalistului Robert Turcescu si a televiziunii B1TV, cerand ca „fratii Paunescu sa isi faca publice datoriile la stat”. In jurul sau se formeaza un cerc de sustinatori, care scandeaza impotriva televiziunii B1TV.

Ora 13:00 Urmeaza o noua altercatie intre protestatari si jandarmii care incearca sa mentina ordinea in zona. Cei prezenti au incercat din noua sa rupa cordonul de ordine, au scandat impotriva televiziunii B1TV si le-au cerut jandarmilor sa ii inlature de la protest pe reporterii acestei televiziuni, amenintand ca „nu le e bine aici”. Dupa ce un operator al televiziunii a fost scos de jandarmi dintre manifestantii suparati de prezenta acestuia, fortele de ordine i-au rugat pe reporterii B1TV sa paraseasca zona.

Ora 13:20 Grupuri mici de manifestanti intra si ies dintr-un restaurant din Piata Universitatii, protestand „cu schimbul”, ca sa se mai incalzeasca putin. In spatele grupului de protestatari, oamenii fac glume si ii indeamna pe jurnalisti sa mearga sa filmeze in fata, unde „e interesant”.

Ora 13:30 Printre cei care au dat startul protestelor si al lozincilor s-au numarat Dorin Lazar Maior – fost deputat ales in 2000 din partea PRM, a trecut in 2001 la PSD, presedintele Asociatiei Luptatorilor, Ranitilor si Urmasii Eroilor ‘Brasov Decembrie 1989’ si presedintele Blocului National al Revolutionarilor, unde presedinte de onoare este Ion Iliescu, precum si Teodor Draghici, presedintele Sindicatului Revolutionarilor din Romania. Dorin Lazar Maior a declarat ca revendicarile revolutionarilor sunt de ordin politic, fiind indreptate impotriva Guvernului si a presedintelui Romaniei, din cauza faptului ca dosarul revolutiei nu a fost solutionat nici pana astazi.

Ora 14:00 O parte dintre revolutionari se retrage la sediul asociatiei Blocului National al Revolutionarilor 1989 de pe bulevardul Nicolae Balcescu, iar fortele de ordine se repliaza si ele in fata sediului.

Ora 14:25 In Piata Universitatii au mai ramas cateva zeci de protestatari, supravegheate de fortele de ordine. Acestia isi scandeaza din timp in timp nemultumirile, iar de pe margine sunt urmariti de trecatori.

Ora 13:15 Presedintele Blocului National al Revolutionarilor 1989, Dorin Lazar Maior, le-a cerut protestatarilor sa paraseasca Piata Universitatii, spunand ca se vor intalni din nou pe 21 decembrie, in acelasi loc.

Indemnizatiile de revolutionar, in prezent

In 2010, Guvernul a redus cu 15% indemnizatiile prevazute de Legea recunostintei fata de „eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987”. Insa la finalul anului 2010 taierea de 15% a fost anulata.

In luna august din acest an, premierul Emil Boc a declarat la emisiunea „Sub semnul intrebarii” de la B1TV, moderata de Robert Turcescu, ca asteapta analiza Corpului de Control cu privire la indemnizatiile pentru revolutionari. El a precizat ca propune ca doar urmasii celor decedati si cei raniti in Revolutie sa primeasca indemnizatii. Potrivit premierului, in prezent se cheltuiesc 110 milioane de euro anual pentru drepturile revolutionarilor, iar numarul acestora a crescut de la 4.000 in 2004 la aproape 17.000 in prezent.

Pe 8 noiembrie, Camera Deputatilor – camera decizionala – a adoptat o serie de modificari la „Legea recunostintei fata de eroii martiri” (legea 341/2004) care prevad suspendarea in 2012 a acestor indemnizatii. „In anul 2012 indemnizatiile prevazute la art 4 alin (4) din Legea recunostintei fata de eroii-martiri care au contribuit la victoria revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de personaele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, nr.341/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, nu se acorda”, a anuntat Guvernul intr-un comunicat de presa. Cu alte cuvinte, in urma schimbarilor sustinute de PDL indemnizatia s-ar fi acordat doar „urmasilor eroilor martiri”, respectiv sotilor, sotiilor si copiilor celor care au murit in revolutie.

In prezent, actul normativ 410/2011 se afla la Curtea Constitutionala, un grup de deputati PSD si PNL acuzand faptul ca „forma in care actul normativ in cauza a fost adoptat de catre Camera Deputatilor difera fundamental de cea adoptata de catre Senatul Romaniei”. Sesizarea de neconstitutionalitate a fost depusa pe 15 noiembrie.

Care sunt drepturile si indemnizatiile revolutionarilor

Urmasii de eroi-martiri (sotul supravietuitor, parintii celui decedat si fiecare dintre copiii acestuia) au dreptul la „o indemnizatie lunara reparatorie, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare aplicati asupra salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:

a) sotul supravietuitor al celui decedat, daca nu s-a recasatorit – un coeficient de 1,10;

b) fiecare dintre parintii celui decedat – un coeficient de 0,50;

c) fiecare dintre copiii celui decedat, pana la majorat sau pana la terminarea studiilor, fara a depasi varsta de 26 de ani, indiferent in intretinerea cui se afla – un coeficient de 1,10″

„Luptatorii Raniti” si „Luptatorii Retinuti” de la Revolutie au dreptul la o indemnizatie lunara calculata prin „aplicarea urmatorilor coeficienti asupra salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata:

a) 2,00 – pentru marii mutilati;

b) 1,75 – pentru persoanele incadrate in gradul I de invaliditate;

c) 1,50 – pentru persoanele incadrate in gradul II de invaliditate;

d) 1,25 – pentru persoanele incadrate in gradul III de invaliditate;

e) 1,10 – pentru persoanele neincadrate in grad de invaliditate

De indemnizatii beneficiaza si „Luptatorii Remarcati prin Fapte Deosebite”, adica persoanele care, in perioada 14-25 decembrie 1989, „au mobilizat si au condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si au mentinut baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanta vitala pentru rezistenta regimului totalitar si le-au aparat pana la data judecarii dictatorului, in localitatile unde au luptat pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si celor care au avut actiuni dovedite impotriva regimului si insemnelor comunismului intre 14-22 decembrie 1989”.

„Marii mutilati” si persoanele incadrate in gradul I de invaliditate beneficiaza, pe langa indemnizatia lunara reparatorie si de o indemnizatie de ingrijire care se acorda tot lunar. Aceasta „este calculata prin aplicarea coeficientului de multiplicare 0,50 asupra salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata”.

„Luptatorii raniti”, „Luptatorii Retinuti”, „Luptatorii Remarcati prin Fapte Deosebite”, precum si „urmasii de eroi-martiri” beneficiaza, pe langa indemnizatia lunara, si de urmatoarele drepturi:

  • a) prioritate in asigurarea unei locuinte din fondul disponibil de locuinte sociale, in localitatea de domiciliu, daca nu au detinut in proprietate o alta locuinta pana la data atribuirii;
  • b) stabilirea chiriei la nivelul minim prevazut de lege pentru locuintele din fondul locativ de stat, daca dispun de un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie;
  • c) cumpararea sau inchirierea cu prioritate, fara licitatie, din fondul de stat, a unui spatiu comercial sau de prestari de servicii corespunzator, cu o suprafata utila de pana la 100 metri patrati, inclusiv in indiviziune, sau concesionarea ori inchirierea cu prioritate, fara licitatie, a unei suprafete de teren de pana la 100 metri patrati din domeniul public pentru construirea unui spatiu comercial sau de prestari de servicii;  
  • d) acordarea gratuita de proteze, orteze si scaune cu rotile pentru invalizii care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca, costul integral al acestora fiind suportat de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989;
  • e) accesul gratuit al copiilor la cresele si gradinitele din subordinea administratiilor locale, precum si asigurarea gratuita a rechizitelor pentru scolari, daca venitul lunar este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie;
  • f) acordarea unei subventii de stat egale cu 50% din dobanda aferenta unui credit bancar de pana la 20.000 euro, contractat pentru cumpararea sau construirea unei locuinte in localitatea de domiciliu, daca nu au detinut sau nu detin o proprietate locativa, precum si posibilitatea garantarii creditelor contractate cu indemnizatia calculata conform prevederilor prezentei legi;
  • g) atribuirea, in limita posibilitatilor, in proprietate a 10.000 metri patrati de teren in extravilan si 500 metri patrati de teren in intravilan – acesta din urma pentru destinatia de locuinta, daca nu a avut sau nu are in proprietate un alt spatiu locativ;
  • h) atribuirea in proprietate, fara plata, a locului de veci;
  • i) accesul gratuit – cu suportarea cheltuielilor de la bugetul ministerelor respective si de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate – la tratamente si medicamente in spitalele, policlinicile, bazele de tratament si statiunile balneoclimaterice ale Ministerului Sanatatii, Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor;
  • j) accesul gratuit la medicamente, prin medicul de familie, costul integral al acestora fiind suportat din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate;
  • k) transportul urban gratuit cu mijloacele de transport in comun si, anual, 12 calatorii gratuite pe calea ferata, la clasa I, dus-intors, cu toate categoriile de trenuri de calatori; anual – 12 calatorii gratuite dus-intors pana in localitatea resedinta de judet, cu mijloace de transport in comun, pentru persoanele care domiciliaza in mediul rural, in limita celor 12 calatorii gratuite pot calatori si membrii familiei titularului. De aceste gratuitati beneficiaza si insotitorul pensionarului de invaliditate de gradul I sau al „marelui mutilat”;
  • l) scutirea de la plata taxelor si impozitelor pentru o locuinta din proprietate si terenul aferent acesteia, pentru autoturisme hycomat si mototriciclu, precum si scutirea de taxe la importul unui singur autoturism tip hycomat sau atribuirea gratuita, in proprietate, a unui mijloc de transport autonom corespunzator standardelor internationale pentru marii mutilati si persoanele care au un grad de invaliditate locomotorie;
  • m) acordarea unei indemnizatii lunare, adaugata la pensia pentru limita de varsta, echivalenta cu un coeficient de 0,6
  • n) pensionarea cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard, prevazuta de lege;
  • o) scutirea de la plata taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune, pentru cei cu venituri lunare mai mici decat salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Legea din 2004 prevede si ca „sediile asociatiilor, ligilor, organizatiilor, cluburilor si fundatiilor revolutionarilor constituite pana la data de 31 decembrie 1990, aflate in proprietatea statului si pentru care exista un contract de inchiriere la data intrarii in vigoare a prezentei legi (20 iulie 2004 – n.red), vor trece, fara plata, in patrimoniul acestora, iar sediile asociatiilor, ligilor, organizatiilor, cluburilor si fundatiilor revolutionarilor constituite dupa aceasta data, pana la data de 31 decembrie 1992, precum si sediile federatiilor si uniunilor nationale de revolutionari constituite pana la 31 decembrie 2003 vor avea acelasi regim juridic prevazut pentru sediile partidelor politice”.

Drepturile de mai sus nu sunt considerate venituri nu se impoziteaza si nu afecteaza acordarea altor drepturi, precizeaza legea.

Prevederile fac parte din Legea 341/2004 – forma din prezent.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro