Sari direct la conținut

VIDEO Ce se intampla cand iti pocnesti degetele

HotNews.ro
Ce se intampla cand iti pocnesti degetele, Foto: Captura YouTube
Ce se intampla cand iti pocnesti degetele, Foto: Captura YouTube

Oamenii de stiinta au folosit imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) si investigatii cu ultrasunete pentru a intelege ce se intampla cu incheieturile mainilor atunci cand o persoana isi pocneste degetele, punand punct unei dezbateri vechi de cateva decenii pe acest subiect, scrie Washington Post.

In luna aprilie, un grup de cecetatori au anuntat ca si-au dat seama, in sfarsit, ce se intampla atunci cand cineva isi pocnest degetele, insa confrmarea stiintifica a venit saptamana aceasta, odata cu un studiu prezentat la intalnirea anuala a Societatii de radiologie din America de Nord.

In luna aprilie, cercetatorii de la Universitatea din Alberta au publicat o lucrare in care foloseau date obtinute cu ajutorul iunui RMN si spuneau ca sunetul este provocat de spargerea bulelor de aer care se formeaza in lichidul ce inconjoara incheieturile – numit lichid sinovial.

O noua echipa de cercetatori a decis sa recurga la investigatii cu ultrasunete, care pot inregistra ce se intampla in corpul uman cu o viteza de 100 de ori mai mare decat cea a unui RMN.

Echipa, condusa de radiologul Robert D. Boutin de la Universitatea din California, Davis, echipa a recrutata 40 de participanti sanatosi, dintre care 30 isi pocnesc frecvent degetele. Dintre „clientii obisnuiti”, cei mai in varsta au recunoscut ca si-au pocnit degetele de pana la 20 de ori pe zi in ultimii 40 de ani.

Participantilor li s-a solicitat sa isi pocneasca degetele la baza, in timp ce zona era investigata cu ultrasunete.

Desi cercetatorii se asteptau sa vada ca se intampla ceva cu incheietura, in momentul in care este pocnita, acestia au aratat ca nu erau pregatiti sa pentru rezultate atat de „explozive”.

„Am vazut o lumina puternica, precum un artificiu care explodeaza in incheietura. A fost o descoperire neasteptata”, povesteste Boutin.

Cercetatorii suspecteaza ca pocnetul si explozia luminoasa sunt lgate de schimbarea de presiune cares e produce in lichidul sinovial.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro