VIDEO Cea mai mare pisică de mare de apă dulce din lume, prinsă în Cambodgia / Cât cântărește
Sătenii cambodgieni de pe râul Mekong au prins ceea ce oamenii de ştiinţă spun că este cel mai mare peşte de apă dulce din lume cunoscut vreodată, o specie de stingray, care cântăreşte aproximativ 300 de kilograme şi pentru care a fost nevoie de mai mult de zece oameni ca să îl transporte până la ţărm, potrivit CNN.
Numită Boramy – care înseamnă „lună plină” în limba khmeră – din cauza formei ei rotunde, femela de patru metri a fost eliberată înapoi în râu după ce a fost etichetată electronic pentru a le permite cercetătorilor să-i monitorizeze mişcarea şi comportamentul.
- „Este o veste nemaipomenită, deoarece a fost cel mai mare peşte (de apă dulce) din lume.
- Este şi o veste uimitoare pentru că înseamnă că această porţiune a Mekong-ului este încă sănătoasă. Este un semn de speranţă că aceşti peşti uriaşi încă mai trăiesc (aici)”, a declarat biologul Zeb Hogan, fostă gazdă a emisiunii „Monster Fish” de pe National Geographic Channel şi acum parte a „Wonders of the Mekong”, un proiect de conservare pe râu.
Boramy a fost prinsă săptămâna trecută în largul Koh Preah, o insulă de-a lungul porţiunii de nord a râului cambodgian, potrivit CNN, citat de News.ro. Ea a doborât recordul deţinut de un somn uriaş de 293 de kilograme, care a fost prins în amonte în nordul Thailandei, în 2005. După ce un pescar a agăţat specia pe cale de dispariţie, a contactat Wonders of the Mekong, care a ajutat la etichetarea ei şi a eliberat-o înapoi în râu.
Mekong are a treia cea mai diversă populaţie de peşti din lume, potrivit Comisiei fluviale, deşi pescuitul excesiv, poluarea, pătrunderea apei sărate au afectat numărul speciilor.
Stingray, în special, au fost vulnerabile la aceste schimbări, cu decese în masă, în ciuda măsurilor de conservare în vigoare, inclusiv restricţii de pescuit şi paznici pe râu, potrivit Wonders of the Mekong.