VIDEO CERN descopera o noua particula subatomica ce ar putea fi ravnitul boson al lui Higgs. "Suntem in fata unui moment istoric, insa e doar inceputul"
CERN a confirmat miercuri ca experimentele facute in uriasul accelerator de particule au dus la descoperirea unei noi particule subatomice care este in concordanta cu teoria bosonului Higgs, „Am descoperit un nou boson„,a spus unul dintre purtatorii de cuvant ai CERN. La Geneva, CERN a prezentat intr-o conferinta noile descoperiri si spune ca suntem in fata unui moment epocal, insa trebuie facute teste aprofundata pentru a se afla exact daca noua particula este bosonul lui Higgs.
„Pot confirma ca o noua particula a fost descoperita, una care este in concordanta cu teoria bosonului Higgs”, a spus la Londra, John Womersley, director al UK Science & Technology Facilities Council.
La Geneva, Joe Incandela, purtator de cuvant pentru detectorul CMS, parte importanta a acceleratorului LHC a spus ca „Avem de-a face cu un rezultat preliminar, dar credem ca este unul foarte solid. (…) Am descoperit un nou boson”.
„Rezultatele sunt preliminare, insa avem de-a face cu o noua particula. Stim ca este un boson si este cel mai greu boson descoperit vreodata”, mai spune Joe Incandela. Implicatiile sunt semnificative si tocmai de aceea trebuie sa fim extrem de atenti cu studiile si cu verificarile repetate”.
Echipa care a lucrat cu detectorul CMS a anuntat descoperirea unei noi particule ce cantareste 125.3 gigaelectronvolti (GeV), fiind de 133 de ori mai grea decat protonul din centrul fiecarui atom. Datele arata clar ca particula exista, insa nu se poate sti inca daca este ravnitul boson Higgs, pentru asta trebuind facute mai multe teste.
Noua particula este compatibila cu caracteristicile bosonului Higgs, spun reprezentantii CERN. „Am atins o noua etapa in modul in care intelegem natura”, spune Rolf Heuer, seful CERN. Am descoperit un nou boson dar avem nevoie de mai multe date pentru a verifica daca este vorba de bosonul lui Higgs, a mai explicat el.
„Suntem in fata unui moment istoric, insa e doar inceputul”, a spus seful CERN.
La fel cum inaintea lansarii unui model de masina mai „scapa” pe internet poze oficiale, asa s-a intamplat si inaintea conferintei in care CERN anunta noile descoperiri. Un filmulet retras apoi de CERN il arata pe Joe Incandela, purtator de cuvant al detectorului CMS, vorbind despre descoperirea unui nou boson. Cei de la CERN au sustinut ca filmul a fost postat accidental si ca e parte din mai multe scenarii filmate inainte de mult asteptata conferinta ce a inceput la 10.00 ora Romaniei.
„Am gasit o noua particula (…) Insa pentru a-i analiza proprietatile mai este nevoie de timp (…) Este o particula cu o masa imensa si vorbim de cea mai mare descoperire facuta prin observare in fizica ultimilor 30 – 40 de ani”, spune Incandela in filmul „scapat” pe internet.
CERN anunta in decembrie 2011 ca a „intrezarit” bosonul Higgs, insa adauga atunci ca testele facute nu au oferit date suficiente pentru a confirma descoperirea particulei ce ar schimba legile fizicii. Anuntul de miercuri al CERN se bazeaza insa pe un volum dublu de date
Luni si reprezentantii mai micului accelerator Tevatron de la Fermi Lab Ilinois au spus ca sunt semne clare ca bosonul Higgs exista, iar cercetarile din SUA sunt promitatoare in acest sens.
Fizicianul britanic Peter Higgs s-a nascut la Newcastle in 1929 si a postulat in 1964 existenta bosonului care ii poarta numele si care ofera masa celorlalte particule. El ar impiedica miscarea acestora, ca si cum aceste particule ar fi prinse in campul sau.
Obiectivul LHC, inelul cu o circumferinta de 27 de km situat la 100 de metri sub pamant, este sa inteleaga mai bine formarea universului recreand conditiile imediat urmatoare Big Bang-ului.
Prin ciocnirea protonilor, oamenii de stiinta incearca sa descopere un element neobservat pana in prezent in structura fundamentala a materiei, care confera masa celorlalte particule, celebrul boson al lui Higgs,
supranumit „particula lui Dumnezeu”.