VIDEO Colindul lui Henric al VIII-lea / Un cantec aducator de moarte
Cand nu era „ocupat” cu repudierea, inchiderea in Turnul Londrei sau executarea sotiilor sale, crudul Henric al VIII-lea al Angliei se indeletnicea, se pare, cu scrierea de cantece de dragoste. Asa se nastea, in secolul al XVI-lea, Greensleeves, creat de Rege pentru iubita si viitoarea sa nevasta – Anne Boleyn (la doi de la casatorie, Anne avea sa fie judecata pentru adulter, incest si inalta tradare, fiind inchisa in Turnul Londrei si executata in 1536). In 1865, William Chatterton Dix avea sa scrie un alt text, transformand piesa intr-un colind, cu o denumire noua – What Child Is This?
Desi sunt multi care cred ca melodia ii apartine lui Henric al VIII-lea, exista si pareri care afirma ca Greensleeves nu avea cum sa fie compus de Regele Angliei. Cantecul ar avea astfel origini elisabetane si ar avea la baza un stil italian de compozitie (care nu a ajuns in Anglia decat dupa moartea Regelui). Pornind de la melodia Greenleeves, au fost create de-a lungul timpului diverse alte versiuni, printre ele numarandu-se si piesa Leaving Greensleeves a lui Leonard Cohen, sau aranjamentul de jazz realizat de saxofonistul John Coltrane pentru albumul Africa/Brass.
Colindul What Child Is This? a fost interpretat de formatia de muzica veche Truverii in cadrul concertului „Colinde si dansuri de Craciun din Europa altor veacuri”, parte a evenimentului „Ajun la Palatul Brancovenilor” (desfasurat luna aceasta, la Palatul Mogosoaia).
Henric al VIII-lea a fost incoronat ca rege al Angliei in 1509, in biserica Westminster Abbey. A avut sase sotii. Poate si datorita modului in care s-a comportat cu nevestele sale (fie ca e vorba de repudierea, inchiderea in Turnul Londrei sau executarea lor), este considerat cel mai crud rege al Angliei. Mai multe despre Henric al VIII-lea gasiti aici.
What Child is This (versuri)
What Child is this who laid to rest
On Mary’s lap is sleeping?
Whom Angels greet with anthems sweet
While shepherds watch are keeping?
This, this is Christ the King
Whom shepherds guard and angels sing
Haste, haste, to bring Him laud
The Babe, the Son of Mary
Why lies He in such mean estate
Where ox and ass are feeding?
Good Christians, fear, for sinners here
The silent Word is pleading
Nails, spear shall pierce Him through
The cross be borne for me, for you
Hail, hail the Word made flesh
The Babe, the Son of Mary
So bring Him incense, gold and myrrh
Come peasant, king to own Him
The King of kings salvation brings
Let loving hearts enthrone Him
Raise, raise a song on high
The virgin sings her lullaby
Joy, joy for Christ is born
The Babe, the Son of Mary
(sursa: hymnsandcarolsofchristmas.com)
Despre Truverii
Truverii sunt un grup de muzica medievala si traditionala, alcatuit din Mihai Serghei Todor (initiator, instrumente de suflat, percutii, voce, conducatorul trupei), Carmen Maruntelu (initiator, voce, percutii), Andra Stanciu (chitara, oud, voce, percutii, dulcimer), Daniel Pop (percutii, voce, saz, instrumente de suflat), Elena Stoica (vioara).
Instrumentele utilizate de membrii trupei Truverii:
- Instrumente de suflat: flaut vertical (sopranino, sopran, alto, tenor), caval, ocarina, fluier, talf, fluier cimpoi, tutora, bombarda, cimpoi estonian
- Instrumente cu corzi: chitara, vioara, Simphonia, saz, oud
- Percutii: tamburine, tamora, toba, daf, djambeuri, darbuka, bodh-run, castaniete, castanele, fusinele, trianglu, clopotei, dublu ton, bete, bongosuri, aduf, toaca, clopote, cabasa, ocean drums
- Instrumente traditionale: vioara saracului, arborele ploii, scoici, dramba, armonica
Detalii despre grupul Truverii gasiti aici.