VIDEO Contractele de salubrizare din Bucuresti, motiv de disputa pe sute de milioane de euro intre Sorin Oprescu si consilierii generali
Contractele istorice de salubrizare incheiate de primariile de sector au devenit subiect de disputa intre Primarul Sorin Oprescu si consilierii generali ai Capitalei. Oprescu isi doreste sa desfiinteze contractele, sa organizeze licitatiile si sa avizeze el insusi companiile care curata strazile din Bucuresti. De cealalta parte, consilierii generali, indiferent de culoarea politica, saboteaza orice intentie a primarului de a rezilia contractele de salubrizare. Ultimul episod s-a derulat chiar in sedinta de vineri, 26 februarie, a Consiliului General al Capitalei. Una din explicatii este aceea ca toti primarii de sectoare din PNL, PSD sau PDL au in derulare contracte de salubrizare despre care ANRMAP spune ca sunt ilegale.
Vezi mai jos video cu declaratiile partilor implicate
Primarul General a propus in sedinta de vineri doua hotarari care se refera la serviciile de salubrizare din Bucuresti. Prin cele doua propuneri, contractele de salubrizare incheiate in Bucuresti de primariile de sector ar urma sa fie reziliate si licitate. Miza contractelor este de cateva sute de milioane de euro.
Prin cele doua hotarari, care sunt de fapt regulamentele de salubrizare ale Capitalei, Oprescu incearca sa desfiinteze contractele de salubrizare semnate inca din 1999 de primariile de sector si prelungite in acelasi an cu aceleasi companii. Pe de alta parte, licitatiile pentru salubrizarea sectoarelor ar urma sa fie realizate de Primaria Capitalei, iar companiile de salubrizare ar ajunge la mana primarului Oprescu, care ar urma sa le avizeze activitatea.
In regulamentul de salubrizare propus de Oprescu se spune ca toate contractele care nu au la baza o licitatie vor fi terminate si ca primariile de sector trebuie sa liciteze serviciile de salubrizare. In regulament se mentioneaza ca toti operatorii trebuie sa detina o autorizatie emisa de Primarul Capitalei, care trebuie sa aiba la baza un contract atribuit prin licitatie. De ani de zile insa primariile de sector au prelungit contractele de salubrizare prin diverse acte aditionale, singurul caz care face exceptie fiind cel al contractului cu Romprest si primaria sectorului 1, a carui legalitate este insa contestata in instanta.
Sorin Oprescu Foto: Agerpres |
Potrivit noului regulament, licitatiile ar urma sa fie organizate de Primaria Municipiului Bucuresti. “Persoanele juridice care presteaza servicii de salubrizare pe teritoriul Municipiului Bucuresti au obligatia sa detina autorizatie de lucru eliberata de Primarul General al Municipiului Bucuresti. Autorizatia de lucru se solicita si se obtine numai in urma castigarii unei licitatii si incheierea contractului cu administratia locala a Municipiului Bucuresti”, se precizeaza in regulamentul de salubrizare.
In sedinta de Cosiliul General de vineri, 26 februarie, cele doua propuneri ale primarului general au fost supuse votului. Sorin Oprescu i-a atentionat pe consilieri ca in cateva luni, potrivit legislatiei, ar trebui sa scoata la licitatie serviciul de salubrizare pentru intregul oras. ANRMAP a demarat inca din 2008 o investigatie asupra contractelor de salubrizare incheiate de primariile de sector. In 2009, autoritatea a constatat ca acestea au fost prelungite ilegal si ca aceste servicii trebuiau licitate.
Consilierii PNL, PSD si PDL au realizat un consens general, situatie rar intalnita la sedintele de consiliu, si au respins propunerea lui Oprescu. Oficial, consilierii PDL au declarat ca au existat cateva probleme legate de modul in care cele doua proiecte de hotarare au fost puse pe ordinea de zi a sedintei de consiliu. Viceprimarul Mircea Raicu, liderul grupului de consilieri PDL, a declarat ca este de acord ca serviciile de salubrizare sa fie scoase la licitatie dar ca licitatiile ar putea avea loc abia la finalul anului.
Explicatia consensului consilierilor din cele trei partide, care altminteri se cearta pentru fiecare punct de pe ordinea de zi, rezida in faptul ca primariile de sector sunt conduse de partide care din 1999 pana in prezent nu au licitat serviciile de salubrizare. Contractele au fost prelungite in fiecare an prin acte aditionale, despre care o ancheta a ANRMAP a aratat ca sunt in afara legii.
Cum arata contractele de salubrizare pe sectoare:
- In sectorul 1, contractul de salbrizare a fost atribuit prin licitatie companiei Romprest. Valoarea contractului este de 450 de milioane de euro si se intinde pe 25 de ani. Contractul este insa contestat in instanta de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice care a constatat mai multe nereguli in atribuirea acestuia. Autoritatea a cerut in instanta anularea contractului. Detalii aici
- In sectorul 2, Contractul de salubrizare a fost atribuit inca din 1999 companiei Supercom. Valoarea actuala a contractului nu a fost facuta publica. Pe site-ul Primariei Sectorului 2 a fost publicat contractul cu actele aditionale facute pana in anul 2007. Pe 2008 si 2009 nu au fost publicate actele aditioanale. Vezi aici contractul din 1999
- In sectorul 3, salubrizarea este facuta de catre Rosal, compania pedelistului Silviu Prigoana. Are aceeasi istorie ca si contractul de salubrizare din sectorul 2. Si acesta este unul din contractele istorice reinnoite de Liviu Negoita, primarul sectorului, in favoarea colegului sau de partid. Valoarea la zi a contractului nu a fost facuta publica.
- In sectorul 4, salubrizarea este efectuata de compania REBU in baza unui contract din 1999. Cristian Popescu Piedone a fost singurul dintre cei sase primari de sectoare care a solicitat Primarului Oprescu organizarea unei licitatii la nivel de capitala.
- In sectorul 5, presa a relatat ca de salubrizare se ocupa tot compania Romprest. Contractul are o valoare de 147 de milioane de euro pentru 25 de ani. Acest contract este insa investigat de ANRMAP deoarece a fost incheiat in baza unei proceduri de incredintare directa, fara a se organiza o licitatie. In momentul in care propunerea lui Sorin Oprescu va fi votata in Consiliul General, acest contract va fi si el anulat.
- In sectorul 6, contractul de salubrizare este incheiat cu compania Urbana SA. Si acest cotract a fost prelungit din 1999 in fiecare an cu acte aditionale. Cat despre valoare, Primaria sectorului 6 nu a publicat suma pe care o plateste anual pentru salubrizare.