Sari direct la conținut

VIDEO Culisele contractului de achizitie a avioanelor multirol: Oricine castiga contractul de inzestrare, banii merg la americani

HotNews.ro

Producatorii de avioane de lupta SAAB, Lockheed Martin si AleniaAeronautica se dueleaza la expozitia de tehnica militara de la Romaero pentru contractul de inzestrarea a flotei aviatice a Romaniei. Reprezentantii SAAB, producatorul avionului JAS 39 Gripen, sustin ca indiferent de numele avionului sau tara in care va fi produs, banii ajung pana la urma in SUA; pana si avionul suedez este produs de catre americani.

Un alt argument este si faptul ca BAE Systems, un partener strategic al SUA, este actionar sau subcontractor principal al SAAB, Lockheed Martin si AleniaAeronautica. Pe de alta parte reprezentantii Lockheed Martin sunt increzatori in sansele de a castiga contractul de achiztie si spun ca vor indeplini orice solicitare a autoritatilor romane.

vezi galerie foto

– Cei trei producatori de avioane si-au expus oferta in cadrul expozitie Black Sea Defense & Aerospace

-La expozitie participa peste 170 de expozanti din Europa si SUA

-Unul dintre furnizorii de tehnica militara a povestit pentru HotNews.ro cum se incheie contractele de inzestrare ale armatelor din intreaga lume.

La editia de anul acesta a Black Sea Defense & Aerospace participa si producatorii avionului JAS 39 Gripen, unul dintre candidatii la contractul de 3,5 miliarde de euro prin care autoritatile romane vor achizitiona o flota de 48 de avioane. Oficialii prezenti la expozitie au explicat cateva dintre aspectele neoficiale ale bataliei pentru contractul de inzestrare cu avioane pentru Armata romana.

“Toata lumea are impresia ca, daca vei cumpera de la americani, ai beneficii. In realitate, Guvernul american nu este interesat daca Romania sau alta tara cumpara avioane de la Lockheed Martin. Pentru ei este mai important sa aiba o baza in Romania sau alte baze in alte tari. Sunt mai interesati de chestiunile strategice”, sustin oficialii JAS 39 Gripen.

Tot americanii castiga

Cat despre sansele de a castiga contractul, cei de la Gripen asteapta raspunsul autoritatilor romane si se lauda cu oferta lor. “Avioanele noastre sunt mai ieftine. Am putea sa livram cele 48 de avioane pentru mai putin de 3 miliarde de euro. Pe langa asta avem si o oferta offset. Adica, pe langa mentenanta, am aduce in Romania o investitie, asa cum am facut in Ungaria si Africa”, mai sustin oficialii JAS 39 Gripen.

In ceea ce priveste posibilitatea ca autoritatile romane sa cumpere avioanele americane F 16 oficialii de la JAS Gripen spun ca nu este tocmai o afacere nici pentru Romania nici pentru SUA: “Am vazut in presa romana ca s-a vehiculat ideea ca daca nu cumparati F 16 nu puteti sa achizitionat F 35, avionul de generatia a V-a. In realitate americanii vand acest avion oricui.

Daca cumperi F 16 vechi si F 16 noi platesti mai mult daca le-ai cumpara pe toate noi pentru ca vor exista costuri mari cu upgradarea. Pana la urma, ce nu se stie este ca SUA ar castiga mai mult daca Romania ar cumpara Gripen-ul deoarece companiile americane construiesc doua treimi din avion”, au mai explicat cei de la JAS 39 Gripen.

Cea mai costisitoare solutie: 24 Gripen, 24 F 16

O alta solutie pentru achizitionarea de avioane multirol este impartirea contractului intre doi producatori. Aceasta ideea a fost vehicultat dupa anuntul oficial de demarare a procedurilor pentru achizitionarea flotei de 48 de avioane. Despre aceasta idee reprezentantii Gripen spun ca este fezabila, dar costisitoare pentru Romania.

Daca Romania ar achizitiona de exemplu 24 de avioane F 16 si 24 Gripen, asta ar insemna ca trebuie sa plateasca si doua tipuri de mentenanta, pilotii trebuie sa fie antrenati pe doua avioane si nu este sigur ca cele doua tipuri de avioane sunt interoperabile.

Oficial Lockheed Martin: Indeplinim orice fel de cerere a Guvernului roman

La expozitia de la Romaero, Guvernul american si Lockheed Martin au facut o demonstratie de forta: au adus doua F 16 care in fiecare zi a expozitie vor face demonstratii, au propiul hangar in care isi expun produsele, Lockheed Marit a adus si un simulator al avionului de lupta, iar departamentele de stat ale SUA care se ocupa cu vanzarea de armament au fiecare propriul stand.

Cat despre contractul de achizitie a avioanelor, reprezentantii Lockheed Martin sunt increzatori. “Noi vom face totul pentru a sustine Guvernul roman si vom indeplini orice fel de cerere. Oricum acest contact este intre guverul SUA si autoritatile Romane”, a declarat pentru HotNews.ro Steve Over, directorul de dezvoltare a programului F 16.

Cat despre forma contractului, Steve Over spune ca Lockheed Martin poate sa livreze atat 24 de avioane noi si 24 second hand, cat si 24 noi iar restul de 24 sa fie livrate de alta companie, de exemplu JAS 39 Gripen. “F 16 este cel mai bun avion de generatia a IV-a, asta il recomanda pentru Romania si este cel mai bun avion de tranzitie la F 35, singurul avion de generatia a V-a”, a mai declarat Steve Over.

BAE Systems, castigatorul suprem

Pe langa F 16 si JAS 39 Gripen a mai fost prezentat si Eurofighter Typhoon produs de AleniaAeronautica. Toate cele trei companii au ofertat statul roman pentru a deveni furnizorul flotei de 48 avioane multirol. Cele trei companii mai au insa ceva in comun: toate au ca actionar sau subcontractor principal compania BAE Systems.

In ceea ce priveste F 16, BAE Systems apare ca principal subcontractor in cazul in care compania va deveni furnizorul de avioane mutirol pentru tara noastra. In ceea ce priveste JAS 39 Gripen, BAE Systems detine un pachet de aproximativ 20% din SAAB, producatorul avionului. La Eurofighter Typhoon, BAE detine un pachet de actiuni semnificativ; potrivit unor surse din domeniu, compania detine chiar si drepturile de proprietate asupra avionului.

Astfel, indiferent pe care dintre cele trei tipuri de avioane le v-a achizitiona statul roman, BAE System v-a castiga ca subcontractor sau ca furnizor. BAE Systems a mai activat in Romania fiind implicat in scandalul international legat de achizitia fregatelor.

In acest scandal, BAE Systems a intermediat cumpararea la supra pret a doua fregate uzate ce apartineau Marii Britanii. Potrivit investigatiilor internationale a reiesit ca pentru acest contract doi angajati ai BAE Systems ar fi primit o spaga de 1 milion de lire sterline, iar o suma imensa de 10 milioane de euro ar fi ajuns in conturile unei companii din Romania.

Expozitie de tehnica militara cu vanzare

Black Sea Defense & Aerospace 2008 este un proiect initiat de catre Ambasada SUA. Peste 170 de expozanti din SUA si Europa si-au expus produsele si serviciile din domeniul achizitiilor militare pe un spatiu de 25 000 metri patrati.

Cele trei hangare in care s-au desfasurat expozitiile au fost impartite intre companiile din Europa, SUA si Romania. Pe pista au fost expuse avioanele F 16, JAS 39 Gripen si Eurofighter Typhoon. Langa avioanele de lupta expuse a fost deschis si un militaryshop, unde vizitatorii pot sa achizitioneze: tinuta de camuflaj, incaltaminte, binocluri, si alte echipamente specifice.

Comerciant de armament: “Sa nu va imaginati ca vine cineva si face o comanda pentru rachete”

Pe langa expozitia de tehnica militara, la Black Sea Defense & Aerospace 2008 sunt prezenti si furnizori de armament. Odd Arvid Tveut, managerul de vanzari al companiei norvegiene Kongsberg a povestit pentru HotNews.ro cum se incheie contractele in domeniul inzestrarii cu armament. Compania la care lucreaza spera sa inzestreze cu rachete fregatele romane si tocmai a incheiat un contract de 1 miliard de euro cu Statele Unite.

Rep:Cum se vand armele la acest nivel?

Odd Arvid Tveut: In primul rand, totul este destul de complicat. Sa nu va imaginati ca la o expozitie ca aceasta vine cineva si ne face o comanda pentru rachete. La aceste expozitii noi ne facem contacte. Ne intalnim cu oameni si incercam sa vedem care sunt oamenii cheie.

Dupa aceea, incercam sa aflam de ce echipamente si sisteme are nevoie fiecare tara. Tara respectiva va face o comunicare oficiala, iar noi vom depune o oferta. Apoi participam la un fel de licitatie, care insa nu e chiar o licitatie pentru ca are o serie de alte aspecte.

Rep: Ce fel de aspecte, vorbiti de implicare politica?

Odd Arvid Tveut: Piata furnizarii de armament este destul de inchisa in unele tari. Exista uneori intelegeri intre state, cine de la cine sa cumpere, si ce anume sa cumpere. Nu as putea sa va spun acum care sunt aceste intelegeri. Dar pot sa va spun ca, de exemplu, daca noi vrem sa vindem ceva catre SUA sau Romania trebuie sa cerem acordul statului Norvegian. In ceea ce priveste proiectele militare dezvolate cu statul norvegian produsele ce survin nu pot fi vandute decat unor categorii de tari cum ar fi tarile membre NATO sau cele din UE.

Rep: S-a intamplat sa aveti un produs bun dar sa fie respins pentru ca achizitia avea in spate o decizie politica?

Odd Arvid Tveut: Pot sa va spun ca exista astfel de situatii in care cei care folosesc aceste echipamente sau sisteme militare spun ca ale noastre sunt cele mai bune dar ca nu le vor cumpara pentru ca politicienii vor altceva.

Rep: Probabil stiti de criza imobiliara din intreaga lume; este posibil ca o astfel de criza sa apara si in acest domeniu si care este legatura dintre industria de armament si razboaie?

Odd Arvid Tveut: In general, aceasta piata este destul de stabila. Fluctuatii apar in cazul in care economia unei tari scade, intr-o astfel de situatie acea tara nu isi permite investitii in proiecte militare si atunci este implicit afectata si industria. In schimb am auzit si eu de teorii care fac legatura intre razboaie si industria de armament, dar eu sper ca ele nu sunt decat zvonuri. Oricum, un raboi este favorabil pentru orice producator de armament.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro