VIDEO Cum a ajuns partidul lui Vadim Tudor sa aiba viceprimar in Bucuresti. Culisele bataliei dintre PDL si PSD pentru controlul Capitalei
Consilierul PRM Teodor Iovici a fost votat in sedinta Consiliului General al Capitalei de marti, 30 iunie, in functia de viceprimar. In varsta de 53 de ani, Iovici este profesor si secretar executiv in cadrul PRM. Il inlocuieste in functia de viceprimar pe Robert Ionescu de la PNG, care a fost numit de Emil Boc seful Agentiei de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala. PDL a adus la conducerea capitalei un membru al PRM in urma unor negocieri care au avut ca finalitate mentinerea majoritatii in cadrul Consiliului General al Capitalei, forul care decide cum sunt impartite resursele de miliarde de euro ale Bucurestiului.
Noul viceprimar Teodor Iovici (PRM) a fost numit viceprimar in urma votului dat de catre 30 de cosilierii ce fac parte din noua coalitie PDL-PNG-PRM din cadrul Consiliului General al Capitalei. Acesta ii succede in functia de viceprimar lui Robert Ionescu (PNG) care a fost numit de premierul Emil Boc in fruntea Agentiei de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala, din subordinea Guvernului.
Iovici, consilier general din parte PRM, a fost propus de catre grupul PDL din cadrul Consiliului General. Astfel, dupa ce in 2008 PDL a adus in premiera PNG in conducerea Primariei Capitalei prin alegrea lui Robert Ionescu ca viceprimar, democrat-liberali reusesc o noua premiera: propulsarea PRM la conducerea capitalei. Pentru PRM, functia de viceprimar al Capitalei reprezinta o premiera si probabil cea mai importanta functie executiv-administrativa primita vreodata.
Cine este noul viceprimar
Teodor Iovici are 53 de ani. Potrivit site-ul Primariei, este inginer economist si ocupa functia de manager. Pe plan politic, noul viceprimar al Capitalei este secretar executiv in cadrul biroului permanent al PRM. Conform declaratiei de interese, Iovici este actionar al companiei ADF Prompt si administrator al Victor Trading Group.
Presa a relatat ca cele doua companii activeaza in domeniul instalatiilor metalice. Are in proprietate patru imobile, dintre care dou case achizitionate in anul 2008. In banca are depozite de peste 124 mii de lei si un credit ipotecar de 178 mii de euro. Potrivit declaratiei, noul viceprimar mai este si profesor la Universitatea Bioterra din Bucuresti. In 2004 a candidat impotriva lui Liviu Negoita pentru Primaria Sectorului 3 iar in 2008 a candidat pentru Camera Deputatilor in colegiul 7 Bucuresti.
Negocierile din spatele protocolului PDL-PRM
Numirea noului viceprimar ascunde insa o serie intreaga de negocieri si trocuri politice care au la un cap PDL si la celalat PSD si pe Marian Vanghelie. Astfel, la inceputul lunii, unul dintre consilierii PNG Daniel Fuciu a fost racolat in radul PSD chiar de catre Marian Vanghelie. Acest aspect a fost scos la lumina chiar de catre fostul vicperimar Robert Ionescu, care a declarat publica ca Fuciu a fost racolat de Marian Vanghelie.
Plecarea consilierului PNG a afectat balanta de putere din cadrul Consiliului General, astfel ca alianta formata in 2008 de PDL si PNG nu mai avea 28 de membri ci 27. In consecinta, democrat liberalii ar fi pierdut majoritatea si asa fragila. Surse din cadrul consiliului genral au explicat ca, la finalul saptamanii trecute, atat PSD cat si PDL au inceput negocierile cu PRM pentru formarea unei majoritati.
Grupul PSD dorea sa formeze o majoritate cu o parte din consilierii PNL si cu cei trei consilierii PRM. Chiar si fostul viceprimar Robert Ionescu recunoaste ca aceste negocieri au existat. “Si PSD si PDL au negociat cu PRM-ul pana la urma au ajuns la intelegere cu PDL. Totul insa a inceput de la Vanghelie”, a declarat Ionescu.
Pleaca PNG, vine PRM
In urma negocierilor, batalia pe majoritatea in Consiliul General a fost castigata de PDL. In urma acestor negocieri, PNG a cedat postul de viceprimar detinut de Robert Ionescu, care insa a primit in schimb sefia Agentiei de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala.
Luni, 29 iunie, PDL a semnat protocolul de colaborare cu partidul lui Vadim Tudor. Prin protocol se prevede ca cele doua partide se vor sustine reciproc in cadrul Consiliului General. “Deoarece la data semnarii prezentului protocol PDL are in functie un viceprimar general, grupul PDL va sustine nominalizare PRM pentru ocupare celei de a doua functii de viceprimar”, se mai arata in protocolul de colaborare.
“Am facut aceasta alegere pentru buna colaborare pe care am avut-o cu ei din anul 2000 pana in prezent. Astazi ne-am hotarat sa-l sustinem pe Victor Iovici Teodor in functia de viceprimar”, a declarat viceprimarul PDL Mircea Raicu. Teoretic, alianta PDL-PNG-PRM are in consiliul general un numar de 30 de voturi. Cu toate aceste nici un proiect care vizeaza patrimoniul sau bugetul capitalei nu poate fi adoptat fara votul a doua treimi din cei 55 de consilieri.
Mica lovitura de stat a lui Vanghelie a esuat
Marian Vanghelie si grupul PSD din Consiliul General au fost siguri de reusita negocierilor cu PRM inca de saptamana trecuta cand acestia au convocat pentru marti o sedinta extraordinara prin care doreau sa ii demita pe cei doi viceprimari in functie.
“Am spus: noi vrem să vă sancţionăm. Sancţionarea cum se face? Printr-o şedinţă extraordinară de Consiliu să spunem că cerem schimbarea lor. Se va cere schimbarea ambilor viceprimari. ”, decla luni Marian Vanghelie.
Mica “lovitura de stat” a esuat dupa ce marti, cu o jumatate de ora inainte de sedinta ordinara de Consiliul General, viceprimarul Mircea Raicu a anuntat oficial semnarea parteneriatului cu PRM si sustinerea unui nou viceprimar din partea acestei formatiuni.